Mogą być wahacze,najczęściej górne ale może być też stabilizator a dokładnie jego mocowanie.
Mogą być wahacze,najczęściej górne ale może być też stabilizator a dokładnie jego mocowanie.
Im dluzej czekasz tym szybciej wybijaja się inne elementy w zawieszeniu. Jak nie jesteś w stanie stwierdzić sam co kwalifikuje się do wymiany to jedz na dowolna stacje diagnostyczna i za 20 zl sprawdza Ci samo zawieszenie na szarpakach. To nie sa duże pieniądze a będziesz mieć pewność.
Chlopaki dobrze radza. U mbie zaczelo sie od skrzypiebia wahacza na nierownosciach - podczas deszczu cisza. Szykowalen sie na wymiane calego zawieszenia wiec tak jezdzilem.. Po miesiacu z dolnego wahacza rowniez nie bylo co zbierac. Dodatkowo na "kocich lbach" walily u mnie drazki kierownicze. Jak nie szykujesz sie na wymiane kompletu to lepiej odrazu rob wahacz. Cena nie jest bardzo wysoka, a komfort jazdy wroci. No i zbierznoc to wiadomo jak nie chcesz jeszcze opon wymieniac za pol roku.
Gesendet von meinem Xperia Arc
Coś tam puka nieraz pod nogami. Możliwe że to jeszcze stabilizator, czy wahacze też tak czuć??
Moze byc to i stabilizator i wahacz i drazki itd itd. Moze nie jest to super rozwiazanie aby sprawdzuc czy to stabilizator, ale robilem tak w Bravo - odkrec laczniki stabilizatora i sie przejedz jak nie jestes pewny sprawdzajac je. U mbie po wymiabie wszystkiego praktycznie, stuki nadal byly i zastanawialem sie jedynie nad gumami na stabilizatorze bo ich nie wymienialem oraz nad drazkami.. Po wymianie drazkow stukanie ustalo, ale tak jak wspomnialem - to moga byc i inne elementy zawieszenia.
Aha - jak odkrecisz laczniki stabilizatora to nie szalej
Gesendet von meinem Xperia Arc
Dzieki. Najpierw zajme się wahaczami i zobaczę co będzie dalej.
I przy okazji. Zakopci jak ma cieżko np pod górke itp. Co to może być chyba że to normalne
Dodano po 2 minutes:
A i tak i tak muszę jeździć jeszcze jakiś czas tak jak jest, wiecie praca. Będę jeździł powoli i uważał na dołki może będzie ok. Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez stachuelo18 ; 18-08-2014 o 19:16 Powód: Dodano
Panowie co sądzicie o wahaczach firmi HIGHT QALITY cis takiego podobno zakladaja je i nie nazekaja albo
Firmy master sport tesciu ma je w audi i niesa najgorsze tylki czy takie beda dobre do mojej belli???
Nie będą. Od x lat ludzie mówią, że jedynym w miarę sensownym rozwiązaniem jest TRW na górę i coś minimalnie tańszego na dół. Choć oczywiście lepiej też TRW.
Jak miałem wybity łącznik stabilizatora to stukało na pofałdowanym terenie,na dziurach raczej nie. Sprawdzić można przez bujanie budą ,najlepiej jak są relingi bo jest za co trzymać wtedy powinno być słychać stuk.A żeby mieć pewność to jeden telepie budą a drugi maca koncówki łączników.Jak zacisnąłem rękę na takiej wybitej koncówce to czułem luz i pewne że to do wymiany.
Potwierdzam. U siebie mam zamontowane dolne wahacze firmy FEBI, natomiast górne TRW. Dodatkowo tuleje poliuretanowe i łączniki stabilizatora TRW. Minęło prawie 50 tys. km od remontu przedniego zawieszenia i żadnych luzów czy stuków nie ma do dnia dzisiejszego. Także nie baw się w nic innego, jak tylko w TRW.