Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: "Brzęczenie" Alfy 166 i zamulanie na niskich obrotach

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie "Brzęczenie" Alfy 166 i zamulanie na niskich obrotach

Koledzy, mam problem z Alfą od dłuższego czasu i nie mogę zlokalizować przyczyny:

- Na zimnym silniku po rozgrzaniu (ok 5 minut) zaczynam jazde - na niskich obrotach zaczyna coś "brzęczeć" gdzieś w podwoziu, w okolicach pod radiem, w środkowej części podwozia - najprawdopodobniej w okolicy katalizatora.
    Brzęczy tak do 2tys obrotów, szczególnie przy ruszaniu ze świateł. Do tego Alfa dość mocno zamula - również przy ruszaniu. powyżej 2,5tys obrotów jest wszystko ok. Po ok 20minutach jazdy brzęczenie ustępuje, zamulanie również.

Robili mi wydech (początkowy i środkowy - nowy), pierwsze podejrzenie to katalizator, ale dziwna sprawa z tym zamulaniem przy ruszaniu.

Rzecz tyczy się 166 T. Spark 2.0, 1999.

Co mógłbym posprawdzać we własnym zakresie zanim pojadę do konkretnego mechanika zostawić nieco dukatów?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał jerry46 Zobacz post
    Co mógłbym posprawdzać we własnym zakresie zanim pojadę do konkretnego mechanika zostawić nieco dukatów?
    Na pewno zlokalizować dźwięk. Na kanał i słuchać.

Ale ogólnie to mi jak w mordę pasuje do sypiącego się kata. Ceramika Ci się posypała więc brzęczy przy przepływie spalin. A to co się rozsypało jednocześnie przytyka katalizator i stąd brak mocy. Potem to mija bo wszystko się rozgrzewa i metale zmieniają właściwości i rozszerzalność.
    Miałem dokładnie tak samo w starej poczciwej temperówce. Jeździłem z nadzieją że to przejdzie. No ale w końcu stanąłem auto nie miało siły ruszyć.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie

Panowie, mechanicy sprawdzili - to na pewno nie katalizator, przyczyna tego brzeczenia i duszenia silnika tkwi gdzie indziej. Są 2 prawdopodobni winowajcy - uszkodzone przewody zapłonowe które wchodzą do świec - podobno iskrzą. Szczególnie z jedną (pierwszą od lewej strony) był problem - nie chciała wejść, okazało się że wpadł tam kawałek uszczelnienia (tej gumy która jest wokól fajki), po wyjęciu i przeczyszczeniu izopropanolem silnik ładnie chodził. Po 2 dniach problem powrócił.
    2 prawdopodobny winowajca to sonda lambda-większe spalanie, chociaż po podłączeniu do kompa nie stwierdza błędu.

Wymieniany był filtr m.in. powietrza - i tu pytanie, czy po jego wymianie trzeba coś jeszcze w kompie ustawić? Bo z tego co czytałem np. po wymianie lambdy trzeba zresetować ustawienia w kompie.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Aha. Czyli brzęczenie to sonda albo przewody WN???? Ciekawe.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TB byla Alfa romeo 166 FL 2.4 JTD jest

Domyślnie

Ciii Nie wyprowadzaj z błędu
    Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie

Sprawa wyglada tak-brzęczenie to wina małej skorodowanej dziurki przy kolektorze ale to mniejszy problem. Zamulanie silnika i stuki to najprawdopodobniej przewody zaplonowe. Po wyjęciu wszystkich gumy w kilku sa praktycznie do wywalenia, w kanałach w których siedzi świeca w 2 znajdowała sie benzyna pomieszana z olejem. Patrząc na wprost od lewej strony, jest fajka z sprezynka która wchodzi do świeccy, ta sprezynka jest tak wyrobiona ze cieżko wogole trafić nią na świece. Po odpaleniu słychać pstrykanie w okolicach kanałów ze świecami, sa widoczne pojedyncze iskry. I teraz tak- chciałem kupić nowe kable ale w zestawach chyba nie ma tych elementów które mam uszkodzone, tzn tych fajek które wchodzą w te kwadratowe duze złącza. Jak te elementy sie nazywają?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0 TB byla Alfa romeo 166 FL 2.4 JTD jest

Domyślnie

Yyy cewki?? Poza tym gdybyś w kanale świecy miał benzynę i przeskoczyła by iskra to od razu by się zapaliło
    Jeśli pomogłem - kliknij na gwiazdkę.