Witam jestem nowy i mam mały problem gdzie kupic taki uszczelniacz do pompy 26043126 SM HIGHTEMP. Z góry dziękuję
Witam jestem nowy i mam mały problem gdzie kupic taki uszczelniacz do pompy 26043126 SM HIGHTEMP. Z góry dziękuję
Cóż, przyszła zima, pompa mi zaczęła jęczeć.
Czy ktoś próbował reanimować taką pompę? Co tam tak rzęzi po odpaleniu zimnego silnika, to wina samego łożyska, czy może coś jeszcze? Poza wyciekiem z pompy i tego jęczenia wspomaganie działa jak powinno, więc jeśli to tylko kwestia łożyska i uszczelniacza, to czemu by nie spróbować własnych sił? O ile tam jest łożysko, bo spotkałem się z pompami gdzie była tuleja, a nie łożysko kulkowe.
podłączam się pod temat a najlepiej jak by ktoś foty porobił i wstawił
V6 są powody do mruczenia![]()
156 V6 98 2.5 Blue cosmo: było
156 V6 99 3.0 Azurro Nuvola: było
156 V6 02 3.2 Q2 Azurro Nuvola, 155 1.8 8v
Rozebrałem w końcu swoją pompę. I niestety, wałek pracuje w panewce, nie ma tam łożyska.
Cieknąć może w dwuch miejscach, albo na przednim simeringu pompy, albo na łączeniu przedniego i tylnego dekielka pompy, który uszczelniony jest dużym oringiem. Ewentualnie śruba na dole pompy na imbus, służy chyba do spuszczania oleju. Nieszczelności na przewodach oczywiście pomijam.
Czemu wyje kiedy jest mróz? Czort wie. Jednak zauważyłem, że wycie występuje w dwóch przypadkach- kiedy jest mróz i mamy zimny olej, albo kiedy jest tego oleju za mało. Być może na zimnym, gęstym oleju pompa łapie gdzieś powietrze i stąd to wycie.
Albo przepracowany olej.
Mi też wyła pompa na mrozie i przy niskich temperaturach ale pomogła wymiana płynu na inny. U mnie wyło na płynie Prestone (żółta butelka) teraz mam jakiś inny, niestety nie pamiętam jak się zwał. Był w czarnej butelce ale takich jest pewnie więcej![]()
Ostrzegam przed płynem prestona do wspomagania. o ile do chłodnic jest świetny to przez wlanie płynu preston do wspomagania z uszczelniaczem naraziłem sie na koszty i lawete. Płyn zrobił się tak gęsty, że wywaliło mi wąz od chłodnicy wpomagania. Jak wziołem do ręki butelkę z resztą tego płynu, która stała w garażu to ledwo z butelki wyleciał taki gęsty kisiel.
jaki płyn wspomagania najlepiej zalać??
jaki płyn wspomagania najlepiej zalać??
Ja polecam GULF-a
http://autosklep24.pl/pl/p/Olej-prze...X-III-1L/15013
-------
Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".
W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą![]()
proszę dzwonić 792 465-368