dzieki Marcin
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
http://sosnowiec.turbosprezarka.net/index.html
ktoś coś może o nich powiedzieć
od jakiegoś czasu gwizda mi coś w silniku i na rurach które idą do turbiny widać ślady zapocenia samochód nie dymi śmiga normalnie może to być uszkodzona turbina czy jeszcze coś innego
u mnie alfa 2.4 i dzwiek turbiny przypomina bardziej szum niz gwizd. To raczej nie jest normalne tak?
Mi też szumi, ale dość delikatnie, silnik zagłusza, ale slychać ją np. przy nagłym zejściu z obrotów jak np. z 3000 wcisnę nagle sprzęgło to słychać takie fajne puff sprężarki![]()
No to może teraz ja.Najpierw się przedstawię bo chyba to będzie pierwszy mój post choć czytam od jakiegoś czasu forum,
Alfę kupiłem 2 tyg , temu a na ten temat natrafiłem przypadkiem-czysta ciekawość.
Więc witam wszystkich serdecznie . A teraz do rzeczy ,czytając ten wątek nachodzi mnie taka myśl.
Otóż poprzedni właściciel wymienił kolektor dolotowy na nowy bez wad (nawet nie wiem po czym poznać że to taki jak potrzeba),wycięty DPF i teraz najlepsze .-wymieniony nowy zawór EGR (mam na to papier ,jeszcze 11 miesięcy na gw).Jak to powinno być przy wyciętym DPF-ie ,czytam że jak go nie ma to sie pozbywa też EGR-a. a tu proszę ja PODOBNO mam inaczej.Pisze że podobno bo mam tak zapracowane ostatnie tygodnie że nie mam kiedy się po d...ie podrapać a co dopiero przy aucie pozaglądać.
Samochód ładnie ciągnie, turbo słychać a jakże ale na tyle co się znam to tylko pomrukuje ,moim skromnym nic nieznaczącym zdaniem cacy się kręci,może troszkę po nagrzaniu ciszej ale nie wiele ,nie dymi nie puszcza bąka ani białego ani czarnego nawet porannym rozruchu.Zastanawia mnie tylko to połączenie -brak DPF-a i nowy EGR.
Silnik 1.9 150KM,przebieg hmmmm podobno 190 kilo ha ha ,podobno.
Ostatnio edytowane przez Pawelek_S ; 06-10-2014 o 21:36
EGR można zaślepić, aby ograniczyć dymienie oraz zabrudzenie kolektora dolotowego. Jak wygląda ten kolektor bez wad? Część "dolotowa" jest plastikowa? Zakładanie nowego kolektora z klapami i działający EGR to nie jest rozsądne rozwiązanie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Czy wiesz może przy jakim przebiegu wymieniał kolektor? Ważne czy ma klapy czy nie ma. Ja na konfiguracji brak dpf i nowy EGR przejechałem 50 tys km i wszystko gra. Ważne jest to jeżeli EGR działa i są klapy to kontrolować stan zabrudzenia kolektora, żeby kalpy się nie zablokowały.
Nie trzeba wywalać EGRa po wywaleniu DPFa. Jak klap nie masz to od biedy możesz go tak zostawićAle i tak pewnie zacznie ci się przycinać prędzej czy później
![]()
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Powiem tak, dopiero dziś mogłem sobie pooglądać co kupiłem -dobre nie. A na poważnie to już ciemno i zerknąłem tylko na kolektor i jakby plastikowy a czy ma klapy to nie wiem jak to poznać, jakieś cięgno poruszające od tyłu powinno być jeśli są tak?
Jak one się dzielą ? Na całe plastikowe ,całe met, może połączone które lepsze które mają klapy a które nie .No może starczy tych pytań bo mi się dostanie.
Ps. kto w okolicy Siedlec ewentualnie ogarnia te autka programowo ,pytam na zapas i widzę że sporo przede mną czytania .Do tej pory były ople i TECH 2 do diagnozy a o AR nic nie wiem ,czym diagnozować skąd ew, schematy itp.