Strona 20 z 74 PierwszyPierwszy ... 10111213141516171819202122232425262728293070 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 737

Temat: Demontaż, naprawa podrapanej konsoli, zdjęcia oklein

Użytkownik Romeo Avatar Goora
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDM 150KM '06

Domyślnie

Nie no oczywiście. Wiadomo, że każdy ma inne gusta. Ja wolałbym oklejania uniknąć. Miałem w poprzednim aucie folię, ale to było dawno i jednak prawdziwe alu a folia to dla mnie inna liga.
    Ale zostawmy to już. Gdyby ktoś jednak słyszał o jakimś sposobie to prośba o info. Ja będę szukał w wolnym czasie, bo na wiosnę chciałbym to jakoś ogarnąć. Optymalnie dla mnie byłoby to wyrównać (żeby zniknęły wszelkie drobne wgniecenia) i pomalować na ciemny grafit tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić, żeby to było trwałe.

Coś się wymyśli

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Goora Zobacz post
    mam oryginalne amelinium,

Ktoś coś kombinował z tym? Tylko nie mówcie, że się nie da, bo wszystko się da
    to pewnie idzie toto ponownie nieco głębiej "przeszczotkować" pozbywając się delikatnych rys itp ?

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

No pewnie na tym się skończy. Z tym, że to ma takie prążki po skosie i nie wiadomo jak to wyjdzie
    Jeżeli nie znajdę jakiejś firmy, która mogłaby mi to profi zrobić bankowo będę bawił się sam.

A gdyby to przeszlifować/odświeżyć i pomalować proszkowo? Malowanie proszkowe raczej wytrzymałe jest i nie powinno się jakoś szybko zniszczyć od użytkowania. Co o tym sądzicie?
    Ostatnio edytowane przez Goora ; 01-10-2014 o 10:32

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Te aluminiowe elementy mają zintegrowane plastikowe zaczepy i uchwyty, których nie da się zdemontować. To zawęża trochę pole działania, bo możesz tylko stosować technologie nie wymagające grzania (czyli chyba malowanie proszkowe odpada?).

Ja myślałem o tym, żeby te prążki całkiem zeszlifować i pozostawić matową powierzchnię. Robiłem coś podobnego z jakimiś elementami aluminiowymi w domu i wyszło to nieźle. Niestety taka ręczna robota pozostawia rysy, które są chaotyczne, a nie takie jak np. w ostatnim wypuście Alf 159 – poziome i równe.

Generalnie nie mam u siebie jakoś mocno zniszczonego tego aluminium i na pewno wygląda to lepiej niż plastik oklejony folią. Na razie nie ruszam, ale może w przyszłości coś zrobię.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Te aluminiowe elementy mają zintegrowane plastikowe zaczepy i uchwyty, których nie da się zdemontować. To zawęża trochę pole działania, bo możesz tylko stosować technologie nie wymagające grzania (czyli chyba malowanie proszkowe odpada?).
    A widzisz. To o tym nie wiedziałem
    Moje też nie jest jakoś mocno zniszczone, ale ślady użytkowania po tych kilku latach ma i cały czas mnie korci, żeby coś z tym zrobić. Poza tym mam plan przez zimę odmienić wnętrze i chciałbym zmienić tego kolor na jakiś ciemny.

No nic. Nie będę nabijał postów. Muszę zgłębić temat i coś podziałać

Użytkownik Embrion
    Auto
    159

Domyślnie

a jak zdjac te dwa dekory podluzne na desce?jeden ten dlugi przy schowku pasazera i z drugiej strony od kierowcy ten krotki?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Są przykręcane. Najpierw musisz zdemontować boczki deski.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Embrion
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Są przykręcane. Najpierw musisz zdemontować boczki deski.
    ok a tam jakies dojscie w miare jest po zdjeciu tych bokow czy nie?moze zapytam tez tak: co jest najlatwiej zdjac z tych wszystkich dekorow bo potrzebuje to dac do dobrania lakieru

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Wiskitki
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170km, FIAT Bravo 1.6 MJT 105km

Domyślnie

Cytat Napisał Goora Zobacz post
    Odpada. Folia to fajnie wyglądała jakieś 3 lata temu. Nie po to mam oryginalne amelinium, żebym plastik ładował.

Ktoś coś kombinował z tym? Tylko nie mówcie, że się nie da, bo wszystko się da
    Polecam obejrzeć "Fanów czterech kółek" odcinek z DMC DeLorean. Tam Mike regenerował między innymi maskę auta, jedynie poprzez jej odpowiednie przeszczotkowanie odpowiednią polerką.. Myślę, że zadziałałoby to także na amelinium ze 159.

pzdr
    Tadzik

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał michal11221 Zobacz post
    ok a tam jakies dojscie w miare jest po zdjeciu tych bokow czy nie?moze zapytam tez tak: co jest najlatwiej zdjac z tych wszystkich dekorow bo potrzebuje to dac do dobrania lakieru
    Zdejmujesz klapki plastikowe między deską rozdzielczą a drzwiami (pod lewą są bezpieczniki a prawa schodzi identycznie) i tam już widać śrubkę. 3 minuty roboty. Zdejmij tą znad regulacji świateł.

Dodano po 7 minutes:

Cytat Napisał tadzikpl Zobacz post
    Polecam obejrzeć "Fanów czterech kółek" odcinek z DMC DeLorean. Tam Mike regenerował między innymi maskę auta, jedynie poprzez jej odpowiednie przeszczotkowanie odpowiednią polerką.. Myślę, że zadziałałoby to także na amelinium ze 159.

pzdr
    Tadzik
    Temat o konsoli a nie o masce... 3 razy próbowałem w zakładach z profesjonalnym sprzętem to zrobić i problem polega głównie na braku możliwości odpowiedniego zamocowania tych elementów. Poza tym one mają specyficzny kształt i na kantach można je bardzo łatwo uszkodzić.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 20-10-2014 o 20:38 Powód: Dodano