Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: zagadka skrzynia czy łożysko oporowe.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie zagadka skrzynia czy łożysko oporowe.

Mam taki dzwiek lekko metaliczny jak uderzenie klucza o metal który występuje gdy na polu jest około 10 stopni i nizej. Jest on zlokalizowany lewe nadkole lub pod samochodem w okolicach tego nadkola.gdy nacisne sprzęgło dzwiek nie zanika. Dodam że prawdopodobnie mam zwalony mechanizm roznicowy bo szumi na każdym biegu na luzie też. Dzięki za odpowiedz.
    http://www.youtube.com/watch?v=j8DUj...ature=youtu.be

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    może GT

Domyślnie

u mnie słychać łożysko na 3,4,5 i 6 biegu, wymieniałem mechanizm i nie pomogło, zresztą pampik też pisał, że zdarzały się przypadki, że na każdym biegu było słychać i winne były łożyska skrzyni
    u mnie łożyska cichną lekko gdy wduszę sprzęgło, a u Ciebie ?
    a czytałeś przypadek SARAHZA w temacie o wymianie łożysk w skrzyni ? też coś mu stukało
    Panowie witam was wszystkich serdecznie i prosze o rade.Od niedawna posiadam alfe 159,150km16v,2007 rok z 155000km.wiec problem jest taki ze pierwsze ranne odpalanie powoduje metaliczne stuki w okolicach sprzegla ,skrzyni,cos tlucze jakbu mlotkiem w zelazo,jesli dodam delikatnie gazu-stukanie zanika,tak samo jesli wcisne sprzeglo-stukanie zanika tak samo.Tak ok 20-30 sekund i pozniej jest spokuj.Dwu-mass,tarcza,docisk i wysprzeglik-wymienione na nowe valeo,mailem nadzieje ze to wlasnie te czesci powoduja toe stuki ale niestety nie,wiec podejrzewam skrzynie.

Dodano po 6 minutes:

Wiec tak jak opisuje po kilku sekundach na wyzszych obrotach stukanie zanika i pozniej juz nie wraca.Wraca tylko jesli samochud wystygl i odpalam na zimno,podejrzewam lozyska w skrzyni(m32,6 biegow).prosilbym o podanie numerow lozysk- jesli ktos zna.Moze komus dzieja sie podobne historie?pozdrawiam.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz3HR1urU7F

Witam Kolegow,tak jak obiecalem pisze o wynikach moich napraw,a wiec dzisiaj skonczylem montarz I po odpaleniu Stuka dokladnie tak jak przed wymiana lozysk(wymienilem cztery kompletne Lozyska z bierzniami)mialem nadzieje ze Wlasnie ktores z tych lozysk powoduje te stukanie przy porannym pierwszym odpalaniu.

Dodano po 5 minutes:

Przypominam ze wczesniej wymienilem cale sprzeglo z dwu massem a stukanie ciagle bylo I z tego powodu postanowilem sprawdzic skrzynie,Lozyska Nie byly takie zle ale jak Juz to rozebralem postanowilem wymienic 4,sprawdzilem pozostale oraz mechanizm roznicowy-ok.wiec troche rece opadaja.

Dodano po 5 minutes:

Przypominam ze Objawy to metaliczne stukanie w okolicach sprzegla,na tyle silnika,Objawy wystepuja rano przy pierwszym odpalaniu na zimno(w dodatnie nawet wysokie temperatury Tez)Objawy zanikaja gdy dodam troche gazu ok1300/1500 obrotow silnika,zanikaja rowniez (ale mniej jak wcisne sprzeglo)w czasie tego stukania silnik sie trzesie.

Dodano po 6 minutes:

Sprawdzilem cale Zawieszenie,Wszystkie Poduszki silnika nowe,kolo pasowe wymienione,troche brakuje mi Juz wyobrazni,wiec prosze Was o pomysly na te Stuki,prosze piszcie jezeli macie jakis pomysl co to moze stukac-Bede wdzieczny za kazda rade(zaczynam podejrzewac lozysko na wale albo panewki-napiszcie co tym sadzicie)aha wszystko robilem Sam powoli dokladnie Bo dla siebie,

Dodano po 3 minutes:

Chcialem jeszcze dodac ze samochud Kupilem z tymi stukami bedac przekonany ze to sprzeglo ale Okazalo sie inaczej. Wiec prosze o uwagi I pomysly co do tych stukow.pozdrawiam Wszystkich I szerokiej.

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/159_...#ixzz3HR1fDDTZ

Ostatnio edytowane przez Alabaster ; 28-10-2014 o 11:37

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

podobne mam ale od czasu do czasu na rozgrzanym silniku.
    https://www.youtube.com/watch?v=ulAMazGkp0s

chyba jednak skrzynia to stukanie tez powoduje./