Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Temat: korekty wtrysków

Użytkownik Alfa i Omega Avatar tofik21
    Mieszka w
    Warszawa / Zawiercie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD 167KM :)

Domyślnie

Witam
    sprawdziłem u siebie korekty na ciepłym (po przejechaniu 30km) i się zastanawiam co może być przyczyną dziwnego rozjazdu korekt
    1. -0,76
    2. 0,21
    3. 0,36
    4. 0.17

na zimnym 1 wtrysk odstawał jeszcze bardziej bo aż -1.15

i tak się zastanawiam od czego zacząć szukanie ? ale może ktoś miał podobnie i zna rozwiązanie
    co zauważyłem w pracy silnika to to że czasem stojąc na światłach pracuje idealnie gładko a po przejechaniu kawałka i zatrzymaniu się na kolejnych światłach silnik powoduje troszkę większy wibracje ale pracuje równo (obroty nie falują).
    my car gives me more energy than redbull

Było:
    Daewoo Nexia 1.5
    Ford Focus mk2 - 1.6 TDCI

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Zrób test przelewowy bo mesem nie jest zbyt dokładnie. A najlepiej daj wtryski do sprawdzenia, nie jest to duży koszt a możesz uniknąć poważnych problemów, tylko ich demontaż może być niełatwy. Zobacz jeszcze czy nie masz nieszczelności na wejściu wtrysków w głowicę.

Użytkownik Świeżak Avatar Michuxfcb
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 km 8V

Domyślnie

Witam

ja us iebie w jtd 8v 115km
    ostatnio mierzyłem korekty wtrysków i wyszły takie liczby

1. 2.2 mm3
    2. -1.6 mm3
    3. 1.5 mm3
    4. -2.3 mm3

co o tym sądzicie sprawdzane kts

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

@Michuxfcb - chyba robiłeś na zimnym silniku... Korekty sprawdzamy na ciepłym (~90­°C)

Użytkownik Świeżak Avatar Michuxfcb
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115 km 8V

Domyślnie

Masz racje.
    jak bede miał dostęp do kompa to sprawdze jeszcze raz

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał sleyer3 Zobacz post
    Zrób test przelewowy bo mesem nie jest zbyt dokładnie. A najlepiej daj wtryski do sprawdzenia, nie jest to duży koszt a możesz uniknąć poważnych problemów, tylko ich demontaż może być niełatwy. Zobacz jeszcze czy nie masz nieszczelności na wejściu wtrysków w głowicę.
    Co ?! Przelew jest dokładniejszym badaniem od MES-a i korekt ?! Sorry, ale to czysta herezja. Powinieneś dostać ekskomunikę z forum
    Nieszczelność u tofik21 dała by duże korekty na plus.

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał tofik21 Zobacz post
    Witam
    sprawdziłem u siebie korekty na ciepłym (po przejechaniu 30km) i się zastanawiam co może być przyczyną dziwnego rozjazdu korekt
    1. -0,76
    2. 0,21
    3. 0,36
    4. 0.17

na zimnym 1 wtrysk odstawał jeszcze bardziej bo aż -1.15

i tak się zastanawiam od czego zacząć szukanie ? ale może ktoś miał podobnie i zna rozwiązanie
    co zauważyłem w pracy silnika to to że czasem stojąc na światłach pracuje idealnie gładko a po przejechaniu kawałka i zatrzymaniu się na kolejnych światłach silnik powoduje troszkę większy wibracje ale pracuje równo (obroty nie falują).
    Zostaw te korekty w spokoju. Są w normie. Pierwszy lekko podlewa, a reszta go koryguje. Nic się nie dzieje.
    Ale jak już ci się nudzi i chcesz kombinować to zmień końcówkę na pierwszym. Pierwszy zejdzie i poprawi się reszta.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 06-11-2014 o 11:55 Powód: Dodano
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Co ?! Przelew jest dokładniejszym badaniem od MES-a i korekt ?! Sorry, ale to czysta herezja. Powinieneś dostać ekskomunikę z forum
    Nieszczelność u tofik21 dała by duże korekty na plus.
    Miałem totalnie rozjechane korekty w fesie, dramat po prostu. Zdemontowałem wtrysku i na maszynę do Boscha, wynik wtrysków ok dostałem je na papierze. W porównaniu z fes zero wspólnych wskazań. Więc nie ufam temu programowi w tym oto teście, test przelewowy nie może pokazać nie prawdy to czysta fizyka. Takie moje zdanie poparte własnymi doświadczeniami.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Przelew to stara metoda, kiedy korekty były jedyna możliwością pomiaru w warunkach domowych. I dobrze sprawdza się to na wtryskach np. starych TDI sterowanych pompą rotacyjną. Ich budowa i inne warunki ich pracy pozwalały na określenie ich stanu taka metodą. W pierwszych JTD nie ma innego wyjścia aby sprawdzić inaczej wtryski, a więc przelew jest to niejako mus aby w domowych warunkach czegokolwiek się o wtryskach dowiedzieć. Jest to pomiar mówiący tylko o tym, że _może_ coś jest nie tak ( na ogół z "górą" wtrysku CR). To bardzo nieprecyzyjne wskazanie
    Wtryski CR najlepiej i najdokładniej sprawdza się w silniku. W warunkach rzeczywistych, gdzie dochodzą różne warunki fizykochemiczne panujące w cylindrach. Tego maszyna nie uwzględnia. I maszyna (nie mówiąc o metodzie przelewowej) nie uwzględnia też pracy wtrysków pod obciążeniem (ciśnienia, temperatura itp.). Wielokrotnie widziałem wspaniałe korekty i wspaniałe wyniki po regeneracji, a wtryski pod obciążeniem nadawały się na złom.
    To, że w MES miałeś złe korekty, a wtryski okazały się dobre znaczy tylko o tym, że nie wiesz jak poprawnie diagnozować problemy układu wtryskowego. To nie koniecznie wtrysk musi być przyczyna złej korekty. Należy brać pod uwagę parametry całego układu wtryskowego i zasilającego. Ty zobaczyłeś złe korekty, zwaliłeś wszystko na wtryski i niepotrzebnie oddałeś je do diagnostyki. Powodem złej korekty może być np. regulator na pompie HP, problemy z uszczelką pod głowicą, pęknięcia głowicy, nieszczelności zaworów, klapy, EGR itd. A w takim przypadku pomiar przelewem można sobie wsadzić w cztery litery. On ci powie, że _może_ coś jest uszkodzone, a może uszczelnienia góry wtrysku są nie tak jak trzeba spasowane, a może ten typ tak ma i jest to skorygowane przez nadanie odpowiedniego numeru IMA. Ale o diagnostyce wtrysków, to już sie rozpisywałem...
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto

Domyślnie

@Sdero pewnie masz rację bo masz większe doświadczenie, ale nie jeden mechanik zawsze mi mówił że jeśli się chcesz dowiedzieć czegoś o wtryskach to na maszynę, nie mówili jednak że korekty powiedzą że mam pękniętą głowicę czy coś w tym stylu i nie rozumiem czemu mówisz że na maszynie sprawdzają bez obciążenia, bez temp. to może i tak ale obciążenie raczej jest.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

To jeszcze niech ci pokaże maszynę, która testuje wtrysk przy ponad 2000 C i innych parametrach występujących w pracującym silniku. Testuje się parametry samego wtrysku (np. stopień rozpylania przy różnych ciśnieniach od min. do max.). I czasami może się okazać, że w silniku pod dużym obciążeniem korekty latają z dołu do góry. Swego czasu był baaardzo duży problem właśnie z maszynami do naprawy i poprawnej diagnostyki wtrysków CR.
    Co do diagnostyki na silniku i jej interpretacji, to na przykład wtrysk z dużą korektą na +, która za nim nie pójdzie oznacza najczęściej rozszczelnienie, a nie problem z wtryskiem. Kiedyś tutaj zamieściłem cały tekst na ten temat... gdzieś jest w odmętach forum