Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Temat: alfa nie zapala

Użytkownik Maniak resoraków Avatar juhass
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Giulietta MA 2011; Giulia 2021 USA

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Reset wszystkiego – czyli gaśnięcie wszystkich kontrolek, licznika? Zainteresuj się jakie są objawy awarii czujnika wciśnięcia sprzęgła – dla porównania naciśnij przycisk start bez wciśnięcia sprzęgła i zerknij czy samochód zachowywał się tak samo.
    Nie no- może jestem młody stażem na forum ale wiekiem i doświadczeniem trochę starszy- podstawy sprawdziłem próbując zapalić na samym hamulcu- efekt ten sam.

AKTUALIZACJA:
    Od czasu napisania o problemie wracał on jednak regularnie, za każdym razem wystarczyło dotknąć bądź lekko pchnąć akumulator i zapalała od razu. Nie bardzo miałem czas i warunki na szukanie przyczyny, dopiero dzisiaj udało się ją zlokalizować...
    A więc... sprawdzajcie czasem dokręcenie klemy plusowej...
    Ostatnio edytowane przez juhass ; 21-12-2012 o 08:31

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Odgrzewam.
    Mam ten problem z moją Alfą Brera 2.2 JTS.
    Niestety nie chce zapalić mimo odpięcia akumulatora czy klikaniu guzika na bezpiecznikach na aku, nie mam pomysłu co mogę zrobić może ta masa od rozrusznika, tylko gdzie się ona znajduje jak się do niej dostać ?

Dodam że kiedyś tak miałem ale pomogło odłączenie aku na 5 minut.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Podobnie miałem, nie reagował sprawdziłem połączenie klem na aku i odpalił, a po tygodniu akumulator wymieniony na nowy. Po problemie

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Jeśli ktoś ma problem z zapaleniem co jakiś czas pomimo, że teoretycznie rozrusznik kręci to jedynym rozwiązaniem jest wymiana akumulatora na nowy. Po prostu stary akumulator nie ma odpowiedniego prądu rozruchowego. Jak kupiłem alfę miałem to samo akumulator działał dwa dni. w trzecim dniu kręcił rozrusznikiem ale nie zapalał. Kupiłem duży akumulatoir 72ah. Wybrałem Centra Futura ponieważ mam do nich zaufanie i działa bez zarzutu.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Huberto Zobacz post
    nie mam pomysłu co mogę zrobić może ta masa od rozrusznika, tylko gdzie się ona znajduje jak się do niej dostać ?
    Sprawdzenie tego kabla na ogól jest dobrym pomysłem. W JTD kabel masowy przykręcony jest od skrzyni do podłużnicy (lewy przód auta, centralnie pod akumulatorem). W JTD jest dobry dostęp z góry, tyle że trzeba akumulator wyjąć.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Jeśli ktoś ma problem z zapaleniem co jakiś czas pomimo, że teoretycznie rozrusznik kręci to jedynym rozwiązaniem jest wymiana akumulatora na nowy. Po prostu stary akumulator nie ma odpowiedniego prądu rozruchowego. Jak kupiłem alfę miałem to samo akumulator działał dwa dni. w trzecim dniu kręcił rozrusznikiem ale nie zapalał. Kupiłem duży akumulatoir 72ah. Wybrałem Centra Futura ponieważ mam do nich zaufanie i działa bez zarzutu.
    W moim przypadku rozrusznik nie kręci się wcale a akumulator ma 75ah. Napięcie na akumulatorze mierzyłem jakiś czas temu i było w miarę dobre około 14.3/14.4(na wyłączonym silniku) z tego co pamiętam. Jest jakiś sposób sprawdzenie daty wyprodukowania akumulatora żeby stwierdzić czy nie jest już dość stary bo wygląda w miarę świeżo.

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Huberto Zobacz post
    było w miarę dobre około 14.3/14.4(na wyłączonym silniku)
    To niemożliwe. Zapewne mierzyłeś na włączonym silniku, co nie jest miarodajne. W pierwszej kolejności sprawdź kable masowe (były już przypadki kabli uszkodzonych przy końcówkach-głowicach i to nawet w silnikach JTS), potem zajmij się akumulatorem (w pierwszym lepszym sklepie z akumulatorami mają tester, mogą sprawdzić).
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Napięcie akumulatora a prąd rozruchowy to dwie różne rzeczy. W związku ze zużyciem aku może mieć napięcie ok ale natężenie prądu do d..py.

Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Pewien elektryk powiedział mi że jeśli kontrolki w momencie naciśnięcia guzika START nie przyciemniają się to znaczy że z akumulatora nie jest pobierany prąd do rozrusznika wiec akumulator nie powinien być związany z tym problemem, powiedział że jest to pewnie wina samego rozrusznika.

Niestety sprawa się stała w miejscu mojego tymczasowego pobytu(Rzeszów) i nie mam tutaj żadnych narzędzi anie nie orientuje się kto mógłby to ogarnąć.
    Może ma ktoś kontakt do kogoś kto zajmuje się takimi sprawami i wmiare sprawnie by to ogarną i naprawił najlepiej gdyby mógł podjechać pod auto żeby sprawdzić czego to jest wina.

Cytat Napisał magil Zobacz post
    To niemożliwe. Zapewne mierzyłeś na włączonym silniku, co nie jest miarodajne. W pierwszej kolejności sprawdź kable masowe (były już przypadki kabli uszkodzonych przy końcówkach-głowicach i to nawet w silnikach JTS), potem zajmij się akumulatorem (w pierwszym lepszym sklepie z akumulatorami mają tester, mogą sprawdzić).
    Możliwe że coś mi się pomyliło mogło to być to być 12.3/12.4 a nie 14.3/4.

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

W Rzeszowie zdaje się szaleje użytkownik weloo (chip tuning) , tylko nie wiem jaki ma zakres działalności. Możesz zapytać.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka