Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Opóźnienie pracy 3 wtrysków

Użytkownik Ogier Avatar sQun49
    Mieszka w
    Szewce k/Kielc
    Auto
    166 2.5 V6 + LPG

Question Opóźnienie pracy 3 wtrysków

Panie i panowie - pojawił się problem. Od pewnego czasu silnik na wolnych obrotach nie pracuje równo i pojawił się błąd a nawet kilka błędów. Myślałem że jest to spowodowane złym działaniem sondy zatem ją wymieniłem i pozostały tylko dwa błędy:
    -stężenie mieszanki 1 (zwiększające)
    -katalizator 2

Podejrzewałem że może to być spowodowane błędną pracą wtryskiwaczy gazu, przez co stężenie byłoby nieprawidłowe i pojawiały by się takie błędy ale niestety to nie to.

Po podłączeniu do komputera u gazownika okazało się że trzy wtryski benzynowe pracują w innym czasie niż pozostałe trzy. Otrzymałem podpowiedź że jeden z wtrysków może się zawieszać lub coś z nim jest nie tak przez co komputer będzie "zalewał' pozostałe dwa.

Czy ma ktoś pomysł jak to sprawdzić bądź naprawić, może ktoś miał już podobny przypadek? Czy błąd "KATALIZATOR 2" sugeruje już które trzy wtryski należy sprawdzić?

77alfisti
    Gość

Domyślnie

kolego

jeżeli na biegu jałowym masz do czynienia z tzw. falowaniem obrotów to może to być za sprawą przepływomierza, ale jeżeli tester nie wykazał przepływomierza to już sam nie wiem, wtryski można przeczyścić ale muszą być wyjęte, należy je przedmuchać sprężonym powietrzem jednocześnie podłączając pod akumulator, jeśli idzie o sondę to spotkałem się z tym bardzo często że silniki zasilane gazem mają problem z sondą, albo występują błędy albo sonda ulega awarii, a katalizator w silniku benzynowym jest po to żeby dopalał resztki paliwa niespalonego w komorze, błąd może być spowodowany tym że katalizator nie ma już takiej przepustowości albo wkład ceramiczny jest już zbytnio wypalony, ale z tego co wiem to katalizator może wpływać na osiągi i zwiększone zużycie paliwa, w stwierdzeniu uszkodzenia katalizatora powinna pomóc analiza spalin na stacji diagnostyki

Użytkownik Ogier Avatar sQun49
    Mieszka w
    Szewce k/Kielc
    Auto
    166 2.5 V6 + LPG

Domyślnie

Emisja spalin nie wykazała złej pracy katalizatora - niestety nie mogę podać konkretnych danych... Może uda mi się podjechać do "szamana" i podłączyć pod komputer, ciekawe co teraz wyjdzie...