Odkąd kupiłem swoje 2.4 147kW mam niestety objaw opóźnienia przyrostu mocy po zmianie biegu. Kręcę auto np. na 3 biegu do 3000obr, zmiana na 4 i przez sekundę (tak pi razy drzwi... może dwie czasem) nic się nie dzieje. Dopiero po chwili auto znów przyspiesza.
Wskazówka turbo zachowuje się tak, że z początku powoli idzie do góry, a jak przychodzi moc to strzela w górę.
Po puszczeniu gazu słyszę jakiś dźwięk jakby z czegoś uchodziło powietrze (przeglądałem wątki, nie jest to dźwięk taki jak przy nieszczelności kolektora wylotowego- zresztą Tomek_KRK powiedział, że jest ok jak byłem u niego na wywalaniu klap)
Podłączałem się kablem do ECU i mi pokazuje przy przepływce: wartość zmierzona 450, wartość oczekiwana 350 :/ (czy tam zmierzona 350, oczekiwana 250- nie pamiętam). Jest 100 różnicy... czy to może być jakiś trop? Jakie są u Was wartości?
Zapytałem się parę osób co to może być i napisali mi, żeby sprawdzić:
- rozrząd (na bank jest ok)
- szczelność dolotu,
- pierburg podciśnieniowy (chodzi o zawór VGT z przodu auta?)
- przewody podciśnienia (przewody z VGT wyglądają ok)
- kompensator podciśnienia z tyłu motoru (co to jest? jak to wygląda? poprosiłbym o zdjęcie jakieś gdzie to się znajduje lub gdzie to znaleźć w ePER)
Reakcja na gaz samochodu jest ok, ale tylko jak turbo jest trochę podpompowane. Jak jest na drugiej kresce to chwilkę się zastanawia.
Proszę o pomoc!