około 2.3l, ciut więcej
powiem wam ze chyba sprawdza sie teoria o zbyt malej ilosci oleju wlewanej przez serwisy gloszona przez uzytkownika BelferMJZ - http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ia_m32-20.html
pisze tam ze ma duzo skrzyn do remontu po np. wymianach dwumasow i sprzegiel. U mnie tez dwumas z kompletnym sprzeglem byly robione w kwietniu tego roku i przyokazji wymieniono olej w skrzyni. Nie wiem tylko ile tego oleju zalano. z ciekawosci pozniej zadzwonie do serwisu i sie podpytam ile wlewaja po wymianach.
W mojej 159 od jakiegoś czasu też pojawiło się dziwne szuranie. Wszystko wygląda tak samo jak u Qubek'a na filmie.
Poprzedniej zimy wszystko było ok. Problem pojawił się jakiś tydzień temu kiedy temperatury zaczęły spadać.
Rozrząd, filtry, paski, oleje wymieniane w kwietniu.
Na razie nie udało mi się zdiagnozować co powoduje taki hałas.
Coś mi się wydaje, że chyba tak jest. Jak sięgam pamiecią, to po wymianie łożysk wlali mi 2,3l oleju. Teoretycznie wlali tyle, że już więcej nie wchodziło, ale jak skrzynia była sucha i olej się rozprowadził po całej skrzyni, to może być go za mało. Jeśli tak to pięknie. Od pół roku mam prawdopodobnie za mało oleju. Podjadę po nowym roku do mechanika, żeby zrobił dolewkę.
Oleju można doleć aż pod korek? Czy tylko brakujące 0,6l?
Sprawdzałem u siebie ile oleju zmieściło się do skrzyni. Weszło dokładnie 2,3l. Olej to Tutela 75W85.
Mogę też spróbować dolać troszkę więcej, tak z 200ml. Tylko nie chciałbym wyrządzić więcej złego jak dobrego.