Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Temat: Mam dość.. Wszystko się sypie..

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    A ile będzie kosztować go ta "prawie salonowa"? Bo może taniej wyjdzie kupić coś młodszego co faktycznie będzie "prawie salonowe", albo przynajmniej dobrą 156 od kogoś pewnego z forum?

Dlatego właśnie napisałem, żeby pojechał do dobrego mechnika i dokładnie sprawdził stan faktyczny. Bo pchanie się w restauracje czegoś, co praktycznie ma być codziennym dupowozem nie ma sensu. Czasami trzeba pomyśleć portfelem.

Zależy co rozumiesz przez parę, ale generalnie tak. I nie tylko przy samochodach, dotyczy to wszystkiego na czym się nie znam, a co może generować mi duże koszta.
    Twoim zdaniem rocznik jest wykładnikiem stanu???Totalna bzdura. Możesz znaleźć 156 rocznik 1997 idealną i 200.. padaczkę.

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał RozumPrzegrał Zobacz post
    Pare stówek za samo sprawdzenie? Nie ma mowy.. :-/ Kupiłbym nową, ale mnie tymczasem nie stać.. a o kredycie na samochód nie ma mowy.. standardowa umowa " co miesiąc" a upatrzyłem sobie 159.. ale 20 kafli trzeba mieć :]
    Widzę że gustujesz w najniższej cenie w danym modelu.Zaj... rozumowanie. Z takim podejściem odpuść sobie trucie d... innym jaki tyś nie szczęśliwy bo padakę kupiłeś.Tańszych nie było???
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 02-02-2015 o 20:14 Powód: Dodano
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 SW '05 1.9 jtd 115 KM

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Totalna bzdura. Możesz znaleźć 156 rocznik 1997 idealną i 200.. padaczkę.
    Możesz znaleźć czterdziestolatkę która wygląda jak dwudziestka, jest włoszką, miała jednego właściciela, dobrze się prowadzi, z niskim przebiegiem, nie kopci jak smok. Słowem - ideał. Jednak prawdopodobieństwo znalezienia właśnie takiego okazu jest równe znalezieniu dwudziestki w stanie czterdziestki. Wieku nie można przekładać bezpośrednio na stan niemniej w 70% te dwa parametry są powiązane.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał michal_71 Zobacz post
    Możesz znaleźć czterdziestolatkę która wygląda jak dwudziestka, jest włoszką, miała jednego właściciela, dobrze się prowadzi, z niskim przebiegiem, nie kopci jak smok. Słowem - ideał. Jednak prawdopodobieństwo znalezienia właśnie takiego okazu jest równe znalezieniu dwudziestki w stanie czterdziestki. Wieku nie można przekładać bezpośrednio na stan niemniej w 70% te dwa parametry są powiązane.
    Napisałeś co wiedziałeś....
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Cytat Napisał RozumPrzegrał Zobacz post
    upatrzyłem sobie 159.. ale 20 kafli trzeba mieć :]
    Z 20 "kaflami" nie masz co podchodzić do zakupu 159. Z takim budżetem (tym bardziej uwzględniając "pakiet startowy") kupisz co najwyżej zajechanego i wypudrowanego przez handlarza trupa. Nawet jak znajdziesz w miarę tani egzemplarz z początków produkcji (22-25k) to dolicz do tego początkowe wydatki (2-3k zł) i potencjalne sprawy eksploatacyjne typu opony (na relatywnie niewielkich felgach 17" to będzie ok. 2000 zł), klocki/tarcze(1000 zł) itd.
    Ostatnio edytowane przez psylo ; 02-02-2015 o 20:43
    Były: Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V @175KM/374Nm tuned by weloo [galeria na Flickr] | Alfa Romeo 147 1.9 JTD 8V

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Co do cześci , to nie są drogie, tylko "relatywnie drogie do ceny zakupu auta". Bo części do nowej salonowej kosztują tyle samo co do 10cio letniej. I tak z czasem się zamienniki pojawiy, jakieś z rozbitków itd.
    A wiek ma znacznie - z wiekiem się zbiera po troszku i sumuje przeróżnych przypadłości - i aut i ludzi to dotyczy. Auta i tak mają lepiej bo jak się uprze to wszystko można naprawić, z biologią człowieka już nie jest tak fajnie
    Więc jak się na bieżąco nie naprawia nawet pierdołek, odkłada itd i tak sprzedaje ( a to powszechne chyba teraz - auto na rok dwa kupić i dalej) to nic dziwnego że się nazbiera nawet drobiazgów. Ot - hamulce, wydech, rozrząd, jakieś elektryki, jakieś amory z tyłu rdzewiejące , szyby z urywającymi się linkami, podłoga w przedliftach, akumulator, podświetlenie deski, radio, linki ręcznego itd itp - nazbiera się sporo w stos do cedny zakupu. A z częścią tych przypadłości "da się jakoś" jeździć więc ktoś kupujący auto z zamiarem sprzedaży za rok, na pewno ich nie zrobi. Dlatego chyba bardziej niż na auto, to warto na właściciela poprzedniego popatrzeć dokładniej.
    No i trochę jednak realnie myślmy - to ponad 10cio letnie auto! i znikąd jego cena 6tys się nie wzięła, rynek to wie, stąd takie ceny a nie 100tys jak kiedy była nowa.
    Myślę że jak koledzy radzili - zacznij od najważniejszych rzeczy (wspomaganie , hamulce, rozrząd, zawieszenie) po jakimś czasie centralne zamki itp.
    No i nie przesadzaj złoszcząc się, że się żarówki przepalają
    A sprawdzenie za kilka stówek czy nie czekają nas kilkutysięczne wydatki lub czy w ogóle warto naprawiać, czy co w pierwszej kolejności, to wg mnie również zdrowe i normalne podejście. Diagnoza oparta na wiedzy kosztuje. Nie wiem co w tym dziwnego.

Użytkownik Świeżak Avatar 156AR
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 , 1800 TS , 1998

Domyślnie

Bardzo podoba mi się to motto:
    Jedź do dobrego mechnika od Alf, daj mu parę stówek żeby wziął auto, przetrzepał dokumentnie z lewa do prawa i z powrotem.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    nowogrd
    Auto
    alfa romeo 166 2.0 TS+ lpg

Domyślnie

Witam.Ja jestem szczęśliwym posiadaczem 166,moja pierwsza ar w życiu i ... jestem miło zaskoczony zakupem który niebył idealny. Troszkę się napaliłem a teraz mam, od 1,5 roku poszło ponad 3000 a prze demną jeszcze rozrząd i sprzęgło a blacharka poczeka mimo to jestem dumny że mam takie auto, robiąc przy okazji wszystkim na przekór chwaląc się. Marka jest może i ciut droższa od niemcuf itp ale prestiż je powala. Swoją belcie kupiłem za 12000 zl rok 2000 i niby to dużo niby mało ale...liczy się serce do auta. Poprzednio miałem Rovera 600 i tez tanio niebyło. Więc nie rozumiem w rzadnym calu cię kolego że toniesz finansowo zwalając winę na markę,model...słabo szukałeś,za szybko chciałeś,za tanio itd. Na przyszłość poprzeglądaj maści wszelkiej fora i sklepy. To jest tylko wina twoja,nie handlarza.on chciał zarobić ty chciałeś kupić i primo interes teraz tylko przekalkuluj sobie z mechanikiem co z czym zjeść i albo kupisz drugą albo reanimuj jak ja swojego Rovera ( 7000zł w 3 lata a na koniec dzwon) i 500 zł z autoszroru. Co w nią wrzucisz to ci do portwela niewruci ale jeśki z nią nic niezrobisz to stracisz na sprzedaży albo na zdrowiu.Alfa jest dla fanatyków a reszta marek dla ludu i tyle

wysłano z domowego telefona

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał kotulsky Zobacz post
    Alfa jest dla fanatyków a reszta marek dla ludu i tyle
    To prawda.
    Oprócz niej mam Renówkę , która mniej pali mniej trzęsie na dziurach ,wygodniejsza w środku dużo tańsza w obsłudze.
    Mam też Fokusa i toż samo mniej pali ,cichszy w środku ,drogi trzyma się jak przyklejony, fabryczne audio o niebo lepsze , ale tylko przy niej pojawia mi się ten głupi uśmiech i taka radocha nawet z krótkiej przejażdżki .
    Moja Bella

Użytkownik Znawca Avatar maniek015
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi 12' Active

Domyślnie

Zostawiłeś Punto w rozliczeniu, czyli było warte jakieś 999zł? Domyślmy się wszyscy w jakim stanie było to Punto...

Jest takie powiedzenie : widziały gały co brały (zawszę mówię tak swojej kobiecie ). Mogłeś auto skrupulatnie sprawdzić przed zakupem, dziury z dnia na dzień raczej nie wylatują, a fakt faktem z tego co piszesz to auto mocno zapuszczone
    Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
    Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była

Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
    Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest

Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest

Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał psylo Zobacz post
    Z 20 "kaflami" nie masz co podchodzić do zakupu 159. Z takim budżetem (tym bardziej uwzględniając "pakiet startowy") kupisz co najwyżej zajechanego i wypudrowanego przez handlarza trupa. Nawet jak znajdziesz w miarę tani egzemplarz z początków produkcji (22-25k) to dolicz do tego początkowe wydatki (2-3k zł) i potencjalne sprawy eksploatacyjne typu opony (na relatywnie niewielkich felgach 17" to będzie ok. 2000 zł), klocki/tarcze(1000 zł) itd.

Dobrze piszesz.
    Kolega chce się wepchać znów na minę jak z tym obecnym. Moja rada, sprzedaj to co masz, kup Opla Astrę 1 w dobrym stanie za 2 tysiaki (mechanicznie są tanie w obsłudze i długo wytrzymują), a w między czasie zbieraj na 159-kę za minimum 30-35 tysięcy.