Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Kolejny temat o trzęsieniu budą podczas przyspieszania.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar lcaise
    Mieszka w
    Poznań / Berlin
    Auto
    156FL SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie Kolejny temat o trzęsieniu budą podczas przyspieszania.

Witam serdecznie,
    przeczytałem kilka tematów o wstrząsach budą podczas przyspieszania, ale nigdzie nie znalazłem mojego przypadku.
    Swoją Alfą jeżdżę tylko po Niemczech i głównie po autostradach, niedawno jechałem do Dortmund (trasa 500km z Berlina) i około 40km przed końćem trasy, usłyszałem dziwny dźwięk. Pojawiał się wówczas, kiedy na biegu spuszczałem noge z gazu. Taki cichy stukot, troche mnie to zaniepokoiło ALE co gorsza, musiałem zatankować i okazało sie, że nie mogę zredukować biegu. Strasznie ciężko wskoczyła 3jka, ale jak już wskoczyła, to biegi latały normalnie.

Przygoda z biegami powtózyła się może ze 3 razy przez następne tygodnie, cichy odgłos został, ale ogólnie zapomniałem o problemie. Sprzęgło oceniam na dobre, nie zbiera juz od podłogi ale spokojnie w 1/3 więc dobrze, biegi wbijają idealnie, nic się nie dzieje poza jedną rzeczą.

Jakieś 2 tygodnie po owym wydarzeniu, znowu na autostradzie zauważyłem, że podczas przyspieszania trzęsie budą. Wydaje mi się, że trzęsie od strony pedałów (???). Zjawisko jest dosyć irytujące, i wydaje mi się, że się nasila. Jeżdżę już tak kilka tygodni ale małe dystansy (córka do szkoły itd), ale boje się wyjechać w dłuższą trasę.

Jak sądzicie, co to może być? Wydaje mi się, że te dwie sprawy są jakoś ze sobą powiazane?
    Generalnie nie było większych problemów z autem, ten wydaje mi się dosyć dziwny

Czytałem nawet, że ktoś miał niedokręcone koła Ale u mnie problem występuje tylko przy przyspieszaniu, bez znaczenia czy jadę 50 czy 150, dodaję gazu to buda trzęsie. Wydaje mi się, że jak redukuję i przyspieszam na wysokich obrotach, to mniej trzęsie!

Dajcie znaka co sądzicie !

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Kubasinski
    Auto
    Alfa Romeo Brera

Domyślnie

Witam
    Sprawdź opony, u siostry w takiej samej Alfie jak Ty masz, w tylnych oponach siatka pękła i okropnie trzęsło.
    Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szefo79
    Mieszka w
    Pobiel
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 Jtdm 175 KM

Domyślnie

Zweryfikuj przeguby wewnętrzne.Objaw typowy przy ich uszkodzeniu.
    słuch absolutny to nie jest umiejętność grania Chopina bez nut lecz zrozumienie komunikatów na dworcu PKP

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4JTD 20V SW

Domyślnie

Ja u siebie w 2.4jtd 20v rok temu czułem lekkie trzęsienie budą przy przyspieszaniu, oprócz tego wszystko było ok. Po paru tysiącach zaczęło mocniej trząść budą ( wciąż tylko przy przyspieszaniu ) i zaczęło chrobotać sprzęgło. Diagnostyk stwierdził że lewy przegub wewnętrzny jest do wymiany i to on może być odpowiedzialny za to trzęsienie więc zregenerowałem całą półoś i nic. Teraz ( po 30 tyś kilometrów ) budą przy przyspieszaniu trzęsie tak że dziecko by usnęło, sprzęgła prawie nie ma i doszło jeszcze trzepnięcie przy uruchomieniu silnika.

Jutro czeka mnie wymiana koła dwumasowego, sprzęgła, docisku więc powiem czy pomogło czy nie

Użytkownik Embrion Avatar kwasnykuba
    Mieszka w
    Werynia, Poland
    Auto
    AR 156 1.8TS '00 BERLINA LUSSO[była,jest na części] Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD Distinctive 2004r.

Domyślnie

U mnie wymiana przegubu rozwiązała problem trzęsienia przy przyspieszaniu. Nietrudne do wykrycia, wystarczy "poruszać" na boki za półoś.

Mieszka w
    Poznań / Berlin
    Auto
    156FL SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

półoś przy kole?

wybacz lamerskie pytania, ale mechanikiem nie jestem niestety, mam nadzieję że to niewielki problem będzie i szybko go zażegnam

Użytkownik Rowerzysta Avatar wStepny156
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW FL 1.9 JTDm16v

Domyślnie

Miałem taki przypadek jak jechałem w trasę do Olsztyna. Budą trzęsło tak mocno, że oponka na brzuchu mi jeździła z boku na bok. W moim przypadku była to ewidentnie półoś wewnętrzna a patrząc głębiej był to krzyżak w półosi. Jedno z łożysk w całości się rozsypało wymieniłem krzyżak (tańsza opcja od półosi) i problem zażegnany. Ale trzeba sprawdzić wszystko. Pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał trampek Zobacz post
    Jutro czeka mnie wymiana koła dwumasowego, sprzęgła, docisku więc powiem czy pomogło czy nie
    Witam.
    Możesz powiedzieć ile Cię kosztowała cała operacja. Też jestem na etapie poszukiwań części do sprzęgła.
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Mieszka w
    Poznań / Berlin
    Auto
    156FL SW 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Witam,
    dzwonił właśnie do mnie mechanik - diagnoza: padnięty kielich przy półosi/skrzyni biegów, strona lewa.

Tam więc wsio jasne, mieliście racje...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Jakbyś potrzebował w dobrej cenie zamiennik to zapraszam ...
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>