Ale po kiego grzyba wywalać DPF, skoro nie sprawia problemów?
Czy Was już całkiem pokręciło z tym wywalaniem DPF? Chcecie go naciągnąć na kasę?
Jeżeli filtr się zużył to ok... ale w przeciwnym wypadku nie ma sensu tego robić.
Masakra... po prostu masakra. Niedługo będą posty pt. "jak wymienić żarówkę", a Wy będziecie gadać o wywaleniu DPF'a....
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Napisałem że będzie mógł a nie że musi. Podłączy się pod komputer będzie dokładnie wiedział co i jak i sam podejmie decyzje
No ok, ale to jest tak mega sugestywne, że dla kogoś kto się nie zna jest to praktycznie polecenie
Przyznasz chyba, że jeśli ktoś pyta o komunikat, to jedyną sensowną odpowiedzią jest "skasuj inspekcje" oraz ewentualnie "niech Ci ktos sprawdzi czy z DPFem jest wszystko OK"... choć tutaj równie dobrze możnaby napisać, żeby sprawdził wtryski, EGR itd itd... ale po co o tym pisać?
... a nawet jeśli DPF wypala się co chwilę, to należałoby najpierw sprawdzić dlaczego tak się dzieje, a nie od razu wywalać DPF (który może być w 100% sprawny). Trzeba usunąć przyczynę, a nie skutek.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Ładnie napisanePodsumowując niech Kolega jedzie podłączyć się pod kompa i sprawdzi co się dzieje.
Arturek rozbawiłeś mnie.
Myślisz, że samochód to jeżdżące laboratorium? Wskaźnik zużycia stopnia oleju pokazany w MES nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem oleju.
Jak wyżej, po prostu inspekcja do skasowania.
Arturek rozbawiłeś mnie.
Myślisz, że samochód to jeżdżące laboratorium? Wskaźnik zużycia stopnia oleju pokazany w MES nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem oleju.
Jak wyżej, po prostu inspekcja do skasowania.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Lentas z tego co czytam to miałeś wypalanie DPFa. Jak spalanie rośnie do 30 litrów do tego czuć w aucie lekko spaliny oraz na biegu jałowym wskazówka turbo jest uniesiona to znak że wypala się DPF. Nie powinno się w tym momencie gasić auta tylko dać mu się wypalić ( zakładam że wiesz jak to się robi ). Według mnie błąd z olejem to efekt gaszenia auta podczas wypalania.
Kolego kabelek za kilkadziesiąt zlotych program mes lub fes ..potem poczytaj poszukaj na forum o tym i bedziesz wiedział wszystko nawet więcej o silniku![]()
Nie powtarzaj sięnikt nie pisał o wskaźniku w programie na lapku tylko o komunikacie wyświetlonym pomiędzy zegarami w aucie, to tak na marginesie. Pewnie masz lepsze sposoby sprawdzania lepkości oleju w silniku typu słomą z szopy dziadka Władka, czemu nie można i tak jak ktoś lubi
tylko jak daleko zajedziesz gdy Ci silnik złapie na panewkach
![]()