Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Alfa 159 - kontrolka oleju

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2005 120km 260 tyś.

Domyślnie

Jedź do Marcina z Lecar na rotmance. Podłączenie i kasowanie około 50 zł. Dodatkowo dogadasz się co do usunięcia DPFa

Cytat Napisał Lentas Zobacz post
    Jestem z trójmiasta a dokładniej z Gdańska
    Jedź do Marcina z Lecar na Rotmance. 50 zł za podłączenie do kompa. No i będziesz mógł umówić się na wywalenie DPFa

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Ale po kiego grzyba wywalać DPF, skoro nie sprawia problemów?
    Czy Was już całkiem pokręciło z tym wywalaniem DPF? Chcecie go naciągnąć na kasę?
    Jeżeli filtr się zużył to ok... ale w przeciwnym wypadku nie ma sensu tego robić.

Masakra... po prostu masakra. Niedługo będą posty pt. "jak wymienić żarówkę", a Wy będziecie gadać o wywaleniu DPF'a....
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2005 120km 260 tyś.

Domyślnie

Napisałem że będzie mógł a nie że musi. Podłączy się pod komputer będzie dokładnie wiedział co i jak i sam podejmie decyzje

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

No ok, ale to jest tak mega sugestywne, że dla kogoś kto się nie zna jest to praktycznie polecenie

Przyznasz chyba, że jeśli ktoś pyta o komunikat, to jedyną sensowną odpowiedzią jest "skasuj inspekcje" oraz ewentualnie "niech Ci ktos sprawdzi czy z DPFem jest wszystko OK"... choć tutaj równie dobrze możnaby napisać, żeby sprawdził wtryski, EGR itd itd... ale po co o tym pisać?

... a nawet jeśli DPF wypala się co chwilę, to należałoby najpierw sprawdzić dlaczego tak się dzieje, a nie od razu wywalać DPF (który może być w 100% sprawny). Trzeba usunąć przyczynę, a nie skutek.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2005 120km 260 tyś.

Domyślnie

Ładnie napisane Podsumowując niech Kolega jedzie podłączyć się pod kompa i sprawdzi co się dzieje.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Arturek rozbawiłeś mnie.
    Myślisz, że samochód to jeżdżące laboratorium? Wskaźnik zużycia stopnia oleju pokazany w MES nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem oleju.
    Jak wyżej, po prostu inspekcja do skasowania.

Arturek rozbawiłeś mnie.
    Myślisz, że samochód to jeżdżące laboratorium? Wskaźnik zużycia stopnia oleju pokazany w MES nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem oleju.
    Jak wyżej, po prostu inspekcja do skasowania.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Inspekcja olejowa tylko i wyłącznie do wyzerowania.
    DPF przy okazji podpięcia do komputera sprawdź, ale na bank nie chodzi o filtr. Jakby się coś z filtrem działo to miałbyś kosmiczne spalanie i najpewniej błąd na desce.

Niestety, nie słyszałem chyba jeszcze o mechaniku, który po wymianie oleju wyzerowałby inspekcje olejową... nawet w ASO się to zdarza

Ktoś z forum na pewno za czteropak Ci to zrobi.
    Miałem tak 2 razy, że spalanie było ok a nagle średnie wzrosło do 30l, a następnego dnia wszystko było ok jakby nigdy nic.

Tak jak doradził Siner pojadę do tego Marcina na Rotmance skasować inspekcję olejową i od razu przy okazji sprawdzić DPDFa i chyba powinno być git?

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 2005 120km 260 tyś.

Domyślnie

Lentas z tego co czytam to miałeś wypalanie DPFa. Jak spalanie rośnie do 30 litrów do tego czuć w aucie lekko spaliny oraz na biegu jałowym wskazówka turbo jest uniesiona to znak że wypala się DPF. Nie powinno się w tym momencie gasić auta tylko dać mu się wypalić ( zakładam że wiesz jak to się robi ). Według mnie błąd z olejem to efekt gaszenia auta podczas wypalania.

Użytkownik Romeo Avatar dejon
    Mieszka w
    Warszawa/Bielsk Podlaski
    Auto
    Była Alfa Romeo 156 2,4JTD...wkoncu jest 159 SW 1,9JTD 16V 150KM

Domyślnie

Kolego kabelek za kilkadziesiąt zlotych program mes lub fes ..potem poczytaj poszukaj na forum o tym i bedziesz wiedział wszystko nawet więcej o silniku

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Wskaźnik zużycia stopnia oleju pokazany w MES nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem oleju

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Wskaźnik zużycia stopnia oleju pokazany w MES nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem oleju.
    Nie powtarzaj się nikt nie pisał o wskaźniku w programie na lapku tylko o komunikacie wyświetlonym pomiędzy zegarami w aucie, to tak na marginesie. Pewnie masz lepsze sposoby sprawdzania lepkości oleju w silniku typu słomą z szopy dziadka Władka, czemu nie można i tak jak ktoś lubi tylko jak daleko zajedziesz gdy Ci silnik złapie na panewkach