Nie porównujmy silników benzynowych, gdzie filtry paliwa praktycznie nie występują, do bardzo wrażliwych pod tym względem silników Diesla.
Nie porównujmy silników benzynowych, gdzie filtry paliwa praktycznie nie występują, do bardzo wrażliwych pod tym względem silników Diesla.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Jeśli "pijesz" do mnie, to Ci odpowiem że dla mnie to nie jest nic nienormalnego. Jeżdżę dużo, wymieniam często, co 2-3 mc olej, tankuje paliwo na różnych stacjach (sieciowych) nie u Wieśka w stodole (uprzedzajac Twoje dywagacje) zarówno w Polsce jak i za granicą.
Moje auto, mój wybór. Jeśli ktoś robi rocznie 10 tyś, i żal mu wydać te 200 zł raz na rok na dobry filtr to.... No cóż.
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Z czystej ciekawości ino - mocno masz zasyfiony filtr każdorazowo?
Pytam apropos tego artykułu
http://pieniadze.gazeta.pl/pieniadz/...rych.html#Prze
Ciekaw sam jestem co odpiszą. Rozcinaleś może ten stary filtr?
Wymieniam co 25 tyś. Interwał na pewno zwiększę. Jeżdziłem na Filtronie, rozciąłem go po wymianie, czyściutki, zero zanieczyszczeń, przebarwień itp. nie zauważyłem.
Skoro wymieniacie olej co 10 tys a ksiazka nakazuje co 30 tys to tak samo powinniscie skrocic interwaly wymiany filtra paliwa. Ksiazka co 70 tys czyli najbezpieczniej co druga wymiane oleju. Ja tak przynajmniej robie i jest ok. U mnie wychodzi wymiana co 8 m-c.
Ostatnio edytowane przez CzechoPost ; 01-04-2015 o 07:27
Łączenie wymiany filtra oleju z filtrem paliwa to chyba jakieś nieporozumienie.
Argument, że skoro skracamy przebieg pomiędzy wymianami oleju i filtra, to tak samo trzeba zrobić z filtrem ON, jest zupełnie nietrafiony.
Przecież zadanie obu filtrów jest diametralnie różne: jeden wyłapuje nieczystości zawarte w oleju, drugi wyłapuje wodę z paliwa.
Macie przykład wyżej jak wygląda wewnątrz, używany filtr ON, po wielu tys. km..
Idąc tym tokiem rozumowania należałoby wymieniać filtry: powietrza i pyłkowy co 5 tys. km. albo częściej.
Pytanie: po co?
Mówimy oczywiście o tzw. normalnej eksploatacji diesla, czyli tankowanie na markowych stacjach sieciowych, jazda w większości trasy, brak krótkich i zapylonych odcinków?
Ja to w ogóle mam wrażenie, że użytkownicy samochodów znają je lepiej niż inżynierowie, projektanci.
Ostatnio edytowane przez daras ; 01-04-2015 o 20:28