WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
I Włożyłem kij w mrowisko
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
Prawda jest taka, że do serwisu trafiają auta dopiero po awarii :-D i tych JTS-ów nie mogło być zbyt dużo, bo ich dużo nie ma. I jak na razie wszystkie omówione usterki wynikają z nieprawidłowej eksploatacji przez nieświadomych użytkowników. A jak ktoś dba, tj. często wymienia olej i tankuje na dobrych stacjach to problemów nie ma.
Fajnie się rozwinął ten temat. Utwierdziliście mnie w przekonaniu, że ten silnik to solidna jednostka. Mam nadzieję, że się nie rozczaruję :-)
Ostatnio edytowane przez magil ; 16-04-2015 o 07:00
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
"A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
J.Clarkson
Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
Brera Team Poland - Facebook Group
ja się właśnie przesiadłem z nie najgorszej benzynki 1.6 vvti na 2.0 jtdm. Nigdy nie byłem wielkim zwolennikiem traktorów, ale za wielkiego wyboru nie miałem, gdyż benzynki stanowią 1/10 oferty rynkowej i nie bardzo mi się widziało szukać auta w nieskończoność. Kolejnym czynnikiem przemawiającym za jtdm było akceptowalne spalanie. Jak na razie z dieselka jestem zadowolony. Nawet nie słychać za bardzo klekotu. Poruszam się mniej więcej w tym samym przedziale obrotów jak w benzynce (rzadko cisnąłem ją do 6000 rpm - lubiła wtedy wypić) i wcale nie macham lewarkiem jak oszalały.
Jak widziałeś ja też jestem zadowolony z jtdm. Chciałem benzynę bo moje przebiegi teraz to ok 12 - 15kkm rocznie. A jtdm przy mojej jeździe spala 10-11l w mieście i 7 w trasie.
Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka
Wątek o JTSie, jest pieta, jest Zmianowy, tylko mnie brakuje z Warsaw-JTS-Team.
Zacznijmy od tego, że JTS sam w sobie nie jest jakąś "problemową" jednostką, jak na jednostkę z XXI wieku. Jasne, w porównaniu do fiatowskiego 1242 FIRE, który nie ma nic, i pojedzie na wszystkim - same problemy! Ale w porównaniu do późniejszych benzyn (nawet w Julce) - nie jest źle. Jest problematyczny łańcuch. Ale w Julce za to jest turbina i MultiSer. W obydwu dwumasa. Tak się mówi, że używany JTS to mina - każdy używany samochód to mina. Już miałem kupić używaną G QV, gdy zobaczyłem, że turbina 12k kosztuje. A co jak poprzednik zakatował? Jak łańcuch w 3.2 JTS. Ryzyko awarii podobne. Zawsze można się wkopać. W traktora też.
Poważnym problemem jest mały rynek benzynowych 159. I upodobanie do TDI w Polsce, które rzutuje na inne marki. Podejrzewam, że w Polsce sprzedano procentowo więcej JTSów niż jeździ teraz (żebyśmy się dobrze zrozumieli - uważam, że importuje się głównie traktory, dalej pogłębiając dysproporcję między JTDm i JTS). A obiegowa opinia o JTSach nie pomaga.
Spalanie w mieście głównie zależy od pory dnia i od miasta, a nie od silnika. Traktor zanim się rozgrzeje pali dużo, benzyna też, ale krócej się rozgrzewa.Strony ekonomicznej nie ma co rozwijać, bo przyjemność nie ma ceny. Natomiast jeśli nie jesteś przedstawicielem handlowym to różnica w kosztach samego paliwa raczej nie będzie miażdżąca, nie będzie 2:1. To by była różnica.
Long story short - trzeba być świadomym tego co "grubego" może paść w danym silniku, mieć na to środki, ale nie ma co się bać JTSa. Każdy silnik (może poza 1242 FIRE) może się zepsuć.![]()
Jak wygląda diagnostyka JTS-a? Można podglądać korekty wtryskiwaczy jak w przypadku EDC?
I czy to prawda, że te silniki potrafią nierówno pracować po zimnym starcie czy to kolejny mit?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10