Strona 16 z 19 PierwszyPierwszy ... 678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 185

Temat: 1.9 JTD 16V+ vs. 2.2 JTS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Achaj
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 16V Distinctive 2006

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    I zrobił się z wątku bębenek do podbijania dieslowskiego ego u niektórych zamiast sensownej dyskusji
    Nee nee, po prostu byłem tylko ciekawy bo jestem 2 tyg po remapie i zobaczyłem w końcu jakieś konkretne dane do których chciałem się odnieść Nie miałem okazji jeździć 159 w benzynie, za dużo też na ten temat nie wiem, więc się nie wypowiadam Nie upierałem się przy deaslu, taki się trafił to jest, o JTSie marzę jak odpalam swojego w temp poniżej 0

magil - fabryka mocy Lublin

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Nie, ale nie omieszkam. A Ty siedziałeś?
    Tj. moim zdaniem Honda lepiej się prezentuje i ma lepszy motor. 2.5 litrowa benzyna z Subaru nie ma najlepszych opinii. Tylko 4 x 4 kusi
    Koniecznie wsiądź, bo to są indywidualne preferencje (ja bym może jakąś amerykańską wersję przeżył, ale też nie do końca jestem przekonany). Silniki w Subaru to wiadomo - temat na całe osobne forum, bo nawet nie na wątek...

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał Achaj Zobacz post
    Nie miałem okazji jeździć 159 w benzynie
    Jak będę dłuższą chwilę u teściów, to się możemy "zlecieć", do Kraśnika będę miał jakieś 30 km.
    Ostatnio edytowane przez wojtekf ; 22-04-2015 o 10:43 Powód: Dodano

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Mały update stockowych 2.2 jts:

1.
    https://www.youtube.com/watch?v=Od3DZM1DCEc
    moc: 171 KM (w filmie jest wykres coś około 1:02)

2.
    http://www.alfaowner.com/Forum/alfa-...lation-25.html
    Cytat z powyższego:
    "1 run on Dyno , Standard map = 171 bhp , ~132 ft-lb
    After 3 runs on Custom Map = 187 bhp, 144 ft-lb"

Najbardziej użytkownicy chwalą zmianę charakterystyki silnika po remapie w zakresie niskich i średnich obrotów.
    Są nie małe zalety modyfikacji, ale fakt faktem dopiero po nich 2.2 ma swoją "fabryczną" moc.

3.
    http://rototest-research.eu/popup/pe...p?ChartsID=276

Zakładka detale --> porównanie deklarowanych i zmierzonych parametrów.

Generalnie nie chodzi o to by się kłócić kto ma lepszy, czy fajniejszy silnik. Dla mnie jeden może być alternatywą dla drugiego o czym już pisałem.
    Choć mając już 159 1.9 jtdm+ raczej nie zdecydowałbym się na 2.2 jts.
    Niewątpliwymi zaletami 2.2 jts są cicha praca i to że się szybko nagrzewa (czyli zalety silników benzynowych)

Myślę, że warto na spokojnie porównać osiągi jeśli macie w planie kupno takiego samego auta tylko, że z innym silnikiem.

Magil, napisz co tak w jtdm dało Ci w kość, że nie chcesz diesla.
    Accord 2.4 i-vtec to fajne auto, silnik przeżyje dłużej niż diesle fiata, ale musisz pamiętać że VII-ka debiutowała w 2002 roku, a 159 w 2005 - trzy lata to jednak różnica, choćby na polu wyciszenia auta i td...

ps. kiedyś miałem okazję porównać Accorda VII 2.0 i-vtec i 2.2 i-ctdi, diesel bił otto na głowę w przyjemności z jazdy, 2.0 to za mały silniczek do takiego auta, 2.4 to co innego 2.4 ma zmienne fazy rozrządu aby uzyskiwać większą moc, natomiast 2.0 pod kątem ekonomii jazdy (choć moc w obu z litra pojemności jest bardzo podobna). Jeśli przeszkadzał ci w dieslu klekot to może przejedź się też 2.2 i-ctdi pod względem dźwięku to naprawdę fajny silniczek, lepszy w tej kategorii od swojego nastepcy i-dtec'a.
    aha, jeszcze jedno... nie wszystkie Accordy VII miały 6 biegów, chociaż 2.4 chyba wszystkie

ps2. pragnę nadmienić że wszystko po słowach "ps." zostało nadpisane pod przymusem i pod wpływem środków psychotropowych oraz, że ja wolę Alfę Romeo.

Ostatnio edytowane przez bobby ; 22-04-2015 o 12:07

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    Magil, napisz co tak w jtdm dało Ci w kość, że nie chcesz diesla.
    Pisałem wiele razy - bo to diesel
    Kupowałem obecne auto rozumem, a nie sercem.
    Za kilka miesięcy moje przebiegi samochodem prywatnym drastycznie spadną, więc mogę spokojnie zacząć kierować się sercem przy zakupie auta i w końcu postanowiłem, że czas na wolnossącą benzynkę. Diesel w swojej istocie jest dość niechlujny - głośny, klekocący. Taki jego urok. Mam chęć na coś bardziej melodyjnego. Żal ściska tylną część ciała, że w 159 zabrakło Busso...
    Szukam teraz auta dla żony, miałem okazję pokatować przez kilka minut Hondę Civic 1.6 vtec - i mimo że silnik mały to naprawdę wariat.
    W Accordzie intryguje mnie silnik, bo Vtec to naprawdę solidna jednostka. Ale sercem jestem za 159 i bardzo trudno będzie mi z tej ścieżki zejść
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Odżałuj te dwa wiadra więcej paliwa na 100 km i kup 3.2 :-D
    Ew...klekota zostaw żonie, a Ty rozejrzyj się za GT z Busso, ew. 166. Zostanie jeszcze ładny zapas gotówki na ew. prace przy nich (które notabene lubisz:-D
    Popatrz przez pryzmat tego, ile straci na atrakcyjności Twój dzień, dzień w którym nie będziesz siedział w garażu:-D

Pozdro i niech oktany będą z Tobą ;-)

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    ile straci na atrakcyjności Twój dzień, dzień w którym nie będziesz siedział w garażu
    GT 3.2 chyba na zawsze będzie w moich marzeniach Ale coupe nie dla mnie, jednak wolę coś większego.
    Przez to siedzenie w garażu i tak już omal do rozwodu z małżonką nie doszło
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

Ja nie narzekam na klekot podniesione obroty na jalowym przez asdero i chodzi prawie jak benzyna.:p klekotu jaki był nie ma: )

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

@ Magil
    tutaj masz jakies sedany wklejone żeby nie dublować postow

http://www.forum.alfaholicy.org/kupi...m_skora-2.html

Dodano po 10 minutes:

errata
    bierz rodzyna z polskiej dilerki ze słynnym bledem

http://otomoto.pl/oferta/-ID4pb0nT.html
    Ostatnio edytowane przez pieta ; 22-04-2015 o 21:50 Powód: Dodano

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Achaj
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    Alfa 159 1.9 JTDm 16V Distinctive 2006

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Jak będę dłuższą chwilę u teściów, to się możemy "zlecieć", do Kraśnika będę miał jakieś 30 km.
    Jasne, chętnie zobaczę jak to chodzi, dawaj znać w takim razie

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    W drodze...

Domyślnie

https://m.youtube.com/watch?v=8iEogZgK7fA

Ja nie wiem czym się podniecać taka praca jts na wolnych jest fajnie brzmiaca? Bo pracuje przynajmniej na filmiku nie za fajnie.

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia