Witam, w mojej głowie powoli rodzi się idea sprawienia sobie kabrioletu na letnie weekendy.
Z racji tego, że jestem zwolennikiem włoskiej motoryzacji to poza Włochy nie wyglądam.
Z bardziej rozsądnych aut na rynku jest Fiat Barchetta, ale... Po co mi cabrio ze słabym silnikiem?![]()
No więc wybór padł na Alfę... A skoro Alfa to Spider GTV... A skoro Spider to wyłącznie 3.0 V6
Z tego co udało mi się wyczytać to jedyne sensowne silniki, w dodatku z aspiracjami na bycie kiedyś Youngtimerem, po za tym auto z tym silnikiem może kiedyś nabrać jakiejś wartości. No i oczywiście osiągi plus brzmienie silnika (no i jego wygląd!)
No ale wracając do pytań:
1. 12V czy 24V? Chodzi mi tu w dużej mierze o przyjemność z jazdy i koszty napraw/utrzymania, czy są duże różnice?
2. Czy generalnie koszty utrzymania takiego auta są bardzo wysokie? (użytkowane będzie rzadko, pewnie tylko w ciepłe letnie weekendy, reszta czasu w garażu) Roczne przebiegi pewnie w okolicy 2-3 tyś km.
3. Skąd takie auto najlepiej sprowdzić? Niemcy czy Włochy? Bo w kraju na 99% dobrego egzemplarza z takim silnikiem nie znajdę.
4. Czy na Śląsku jest jakiś warsztat wyspecjalizowany w naprawach Alfy? Bo raczej byle kto w tym silniku chociażby rozrządu nie wymieni...
5. Są na forum ludzie, który pomagają przy zakupie takiego auta? Coś w stylu sprowadzenia na zamówienie... Ludzie wyspecjalizowani w Alfach, znający ich mankamenty, potrafiący ocenić kondycję silnika, dachu itp...
6. Ile na taką Alfę trzeba przeznaczyć pieniędzy żeby to nie był szrot?
Pozdrawiam i liczę na pomoc
stpman