Ja zakupiłem następujące :
http://srubydofelg.pl/sruby-i-nakret...k/prod_79.html
Co one są warte , to w tej chwili nie jestem w stanie Ci nic powiedzieć .
Ja zakupiłem następujące :
http://srubydofelg.pl/sruby-i-nakret...k/prod_79.html
Co one są warte , to w tej chwili nie jestem w stanie Ci nic powiedzieć .
Czyli do Tristarów 17" te śruby z tej aukcji będą ok?
http://allegro.pl/sruby-do-felg-alum...247568267.html
Czy może krótsze?
Jak kupowałem 147 dostałem tristary, ale niestety bez śrub, więc będzie trzeba dokupić...
Ostatnio edytowane przez johnyb ; 13-04-2015 o 16:22
Mam pytanie odnośnie wysokości zawieszenia a alufelg. Mam wszystko seryjnie w 147 FL, felgi stalowe 15". Planuję zakupić jakieś alu 17", czy wtedy koło będzie większe i prześwit się troche zminimalizuje? Nie mam w planach obniżania auta, czy w takim razie 17" mają sens? Czy będzie jeszcze gorzej?
Jeśli kupujesz większe koła to nie zmniejszysz prześwitu, chyba że kupisz do tego opony z bezczelnie małym profilem. W instrukcji ładnie jest napisane że w przypadku 17" kół zalecane opony to 215/45. Jak takie założysz to wszystko będzie grało.
Wyryte rantem felgi
możesz do 17" felg założyć opony 205/50
Wtedy średnica całego koła zwiększy się w stosunku do 215/45 o 11.5 mm. Jednocześnie zwiększy się minimalnie komfort w porównaniu do tych pierwszych.
Kolega miał takie opony w 147 1.6 ale przed liftem i bez obniżenia wyglądało to bardzo sympatycznie.
pozdrawiam,
Addam
A tak ogólnie to dużo straci na mocy auto po założeniu 17? Mam 1.6 TS 105km i obecnie na stalówkach 15 jest super (moje pierwsze auto więc nie oczekuję nie wiadomo czego). Mam zamiar kupić 17, raczej na tej oponie 205 właśnie i odczuję znaczącą różnicę w mocy czy minimalnie?
ciężko mi ocenić, jak 1.6 TS 105 KM będzie sprawował się z 17. Przypuszczam, że tragedii nie będzie - setki osób z tego forum jeździ na 215/45/17
ja miałem u siebie kiedyś założone 18" felgi z oponami 215/40 w 147 1.9 JTD 115 KM. Jeździło to jako-takona pewno po przejściu na zimowe 15" była odczuwalna różnica.
Jeśli masz już upatrzone ładne 17" to nie zastanawiałbym się. Auto zyska na uroku. A że do 100 km/h rozpędzi się o 0.2 sekundy dłużej...
pozdrawiam
225 40 18
120 km,to nawet na 15 nie jedzie ale na 18 wyglada![]()
Siema, pytałem u siebie w temacie, ale że jest tu odpowiedni.
Mam w 147 felgi 18" i z przodu mam 215/45, a z tyłu 225/40. Opony wg mnie złe, bo odbiegają od normy, o ile przednie w 2% się mieszczą, lecz trą na maksymalnym skręcie, to tył ma już 8%. Powinny być 215/40 mam rację? Jeśli tak to ok, tylko że chwilowo brak środków na opony, i czy jazda na takich niesie ze sobą jakieś poważne skutki?
I druga sprawa, czy jeśli bym zmienił w przyszłości koła na 215/45 R17 to byłoby czuć różnicę w spalaniu, przyśpieszeniu itp? Wg mnie nie, jeśli byłaby ta sama szerokość opony, jedynie komfort na plus.
Dodam, że pierwszy raz mam takie duże koła..![]()
Wyliczenia błędne. Tylne są dość standardowe dla 18" natomiast przednie są poza tymi 2% o których piszesz. 215/45R18 muszą przycierać przy skręcie i na to jedyna rada to chyba tylko przesunięcie mocowania przedniej części nadkola bo to właśnie o tą część pewnie trze. Możesz wrzucić fotki jak wygląda koło z tą oponą z przodu w błotniku?
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]