jakiego elektrozaworu? może głupie pytania stawiam, ale jestem laikiem, a każda informacja może mi pomóc.
Co do kolektora, to pytasz czy aluminiowy, czy plastikowy? Aluminiowy. Nie dopisałem, że to wersja 8v
jakiego elektrozaworu? może głupie pytania stawiam, ale jestem laikiem, a każda informacja może mi pomóc.
Co do kolektora, to pytasz czy aluminiowy, czy plastikowy? Aluminiowy. Nie dopisałem, że to wersja 8v
Elektrozawór EGR. Sposób na szybko diagnostykę. Czasem, gdy zawór jest bardzo zanieczyszczony sadzą, nie jest w stanie się domykać i może powodować utrudniony rozruch. Chociaż ten przypadek wydaje się mało prawdopodobny.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Dzisiaj zdejmowałem przepustnicę, żeby obejrzeć czy nie jest zapierniczona ta rurka od egr, choć w ogóle mi nie wpadlo do głowy, że to może być egr. Jest tam czarno, ale jest drożna. Samochód ma blisko 160 tysięcy kilometrów, raczej nie był w jakikolwiek sposób czyszczony.
Ten wybity klin na rozrządzie to raczej mało prawdopodobne? Że podczas rozruchu się przestawia, przez co powoduje błąd na czujniku wałka rozrządu? Później silnik pracuje równo, więc rozrząd nie jest przestawiony, ale tłumaczę sobie, że może podczas rozruchu ten minimalny luz powoduje błąd czujnika i stąd niemożliwość odpalenia za pierwszym razem?
Możliwe, że wymiana samego czujnika uleczy? Bo trochę sceptycznie podchodzę do czujnika, wydaje mi się, ze to niemozliwe, że taka głupota powoduje takie problemy.
Może cofanie paliwa? Jak zdjąłem wyjście z filtra paliwa i wsadziłem kluczyk, to ropa chlusnęła, stąd wywnioskowałem, że paliwo ładnie dochodzi. Potem odpowietrzyłem filtr.
Ponadto ciśnienie paliwa przy starcie było mierzone i dostałem info, że tego nie ma co ruszać.
Ja miałem dużo problemów z odpalaniem alfy i pomogła wymiana rozrusznika na nowy. Kreci bardzo szybko odpala czy ciepły czy zimny od strzała. I znikną nawet problem z przydymianiem po długim postoju. Także polecam![]()
Zaczyna się sprawdzanie od rzeczy typowych dla danego silnika. Ja nie słyszałem o takiej usterce w 1.9 8v jtdm. Za to problem EGR dotyczy 100% populacji 159 JTDm. Robisz/kupujesz pełną zaślepkę EGR (pełną, bez dziur) i jeździsz z nią kilka dni. Obserwujesz.
Czujnik kosztuje GROSZE. Wymień go i będziesz wiedział czy to była jego wina. Nikt tu przez internet nie wywróży z fusów na 100% co dolega w silniku. Niestety musisz wydać parę groszy na wymianę rzeczy, które być może są sprawne. Ale skoro ECU zapisał błąd czujnika, to... po prostu go wymień i obserwuj.
po 1,5 roku alfa na zimnym silniku zakręciła pierwszy raz w historii swojej dwa razy zanim zapaliła?!
cóż to, może być?;p
A moja miała straszne problemy z odpalaniem, nie raz łapała za 3-4 razem, nie raz po odpaleniu dostawała takiej delirki że musiałem ją gasić i odpalać jeszcze raz. Winowajcą był rozrusznik. Założyłem większy od fiata sedici - poprawa ogromna, ale..
Jak auto postoi noc albo jak jestem w pracy, to odpala tak bardzo twardo, nieprzewidywalnie, całą budą zatrzęsie, nie jest to przyjemne. Następne odpalenie po "sekundzie" i jest ok. Nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania. Gdy odpalam ją z otwartymi drzwiami po takim postoju to nie chce ich wyrwać, więc dmuwasa chyba ok? Po za tym test 5 biegu przechodzi bez żadnych dźwięków i nic nie dzwoni. EGR wyłączony.
twardy rozruch to standard w jtdm. ja mam wszystko nowe poduszki dwumas itp. i jest lepiej ale po nocy zapali od razu ale twardo ze zatrzęsie dobrze, 2 odpalenie juz ok.
Może tu kryje się odpowiedź: https://sites.google.com/site/vagecumap/hot-start-fix
By się musiał jakiś tuner wypowiedzieć, czy w EDC16c39 też jest tak jak w artykule z linka.
Sam szukałem, wtryski były robione, pompa itp. Teraz dwumasa i sprzęgło więc wymieniłem rozrusznik i jak ręką odjął![]()