Strona 46 z 99 PierwszyPierwszy ... 36373839404142434445464748495051525354555696 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Czasami mam wrażenie że albo koledzy nie czytali tego tematu i moich wcześniejszych postów albo nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Dzięki czemu piszecie historię problemu od nowa... ehhh...

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa 159 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał SimonCT Zobacz post
    Czasami mam wrażenie że albo koledzy nie czytali tego tematu i moich wcześniejszych postów albo nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Dzięki czemu piszecie historię problemu od nowa... ehhh...
    rozumiem, iz twierdzisz że to wina braku olejuu w sprężarce ? w takim razie dlaczego dzwięk dochodzi z lewej strony skoro sprezarka jest całkowicie z drugiej strony ?

Użytkownik Świeżak Avatar carolloooo
    Auto
    Stelvio 2.0 280km

Domyślnie

Cytat Napisał czaja Zobacz post
    rozumiem, iz twierdzisz że to wina braku olejuu w sprężarce ? w takim razie dlaczego dzwięk dochodzi z lewej strony skoro sprezarka jest całkowicie z drugiej strony ?
    To pewnie ten zawór rozprężny wyje jak wszyscy piszą. Tylko jednym dodanie oleju i klimy pomogło innym nie. na przykład mi nie pomogło napełnienie klimy do 550 i oleju do 130. W sumie nie byłem przy napełnianiu to nie wiem czy mówią prawdę ale jeśli to zawór jest walnięty to czemu nie słychać go na postoju? Mogę wciskać gaz do dechy kręcić obroty i nic nie słychać, Wydam siano za zawór a efekt będzie taki sam. Dlatego chyba pojadę na inną maszynę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar grab
    Mieszka w
    wlkp
    Auto
    alfa 159

Domyślnie

byle dzisiaj u gosci i napelnili do 550g, niestety nic nie pomoglo, wylo jeszcze glosniej i sprezarka sie wylaczala, ponownie odessali wszystko z ukladu i dobili do 460g, z olejem wyglada to tak ze ile maszyna odciagnie tyle odda, zbyt duzo oleju moze zle wplynac na uklad.Jak narazie jest okej, zobaczymy jak dlugo.

Ten dziwny dzwiek nie jest od sprezarki, tylko z okolic podszybia, na zewnatrz po podniesieniu maski jest cisza, tylko w srodku go slychac.
    Mozna ten efekt wywolac na biegu jalowym i podniesc obroty przez chwile do 1500tys.
    Ostatnio edytowane przez grab ; 08-07-2015 o 23:23

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa 159 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał grab Zobacz post
    Ten dziwny dzwiek nie jest od sprezarki, tylko z okolic podszybia, na zewnatrz po podniesieniu maski jest cisza, tylko w srodku go slychac.
    Mozna ten efekt wywolac na biegu jalowym i podniesc obroty przez chwile do 1500tys.
    być może u Ciebie, u mnie pojawia się tylko i wyłącznie w czasie jazdy . . .

Użytkownik Świeżak Avatar carolloooo
    Auto
    Stelvio 2.0 280km

Domyślnie

Cytat Napisał czaja Zobacz post
    być może u Ciebie, u mnie pojawia się tylko i wyłącznie w czasie jazdy . . .

U mnie także w czasie jazdy, na postoju nic.! Chodzi cichutko. Obrotami kręcę jak w czasie jazdy, ale za ch... nie wywołam tego efektu. Chyba jednak będzie trzeba wymienić ten zawór rozprężny. w nast. tyg umówię się do mechanika jeszcze raz na maszynę i sprawdzimy przy mnie czy mam na pewno tyle klimy i oleju ile musi być. jak będzie dobrze to zamówię zawór.

Użytkownik Rowerzysta Avatar endriu73
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 2.4 SW ; AR 155 1,8 8V

Domyślnie

a ja wczoraj byłem u klimatyzatora, który stwierdził jednoznacznie, że ten dźwięk to nie zawór rozprężny.
    Jego diagnoza to za mało oleju w układzie.
    Jestem umówiony na poniedziałek, zapewniał że jest w stanie opróżnić układ w 90 % z oleju, bez demontowania części.
    Jak napełnimy nowym olejem to zdam relacje czy pomogło.
    Koszt około 300 zł

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Panowie, pytanie: czy praca w pełni sprawnej klimy i do tego prawidłowo nabitej jest słyszalna z kabiny?
    Wydaje mi się, że nigdy nie słyszałem żadnego dźwięku świadczącego o pracy kilimy: z włączoną kimą i z wyłączoną dźwięk silnika był taki sam.
    Ostatnio zrobiłem profilaktycznie przegląd klimy w ASO (wyciągnęli czynnik i nabili ponownie) i teraz przy przegazowaniu do 2 tyś obr. na postoju wyraźnie słychać jakby buczenie zmieniające natężenie wraz z obrotami.. Po wyłączeniu klimy nie słychać tego..
    Aso stwierdziło że było ok 400 gr czynnika a nabili do ok 500..
    To buczenie przypomina dźwięk wspomagania kierownicy jak skręci się do oporu.. to chyba nie to samo co opisujecie jako "wiertarka"?

Użytkownik Rowerzysta Avatar endriu73
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 159 2.4 SW ; AR 155 1,8 8V

Domyślnie

Cytat Napisał emisieq81 Zobacz post
    ...
    udało mi się uwiecznić w miarę ten odgłos. Występuje tylko oczywiście przy włączonej klimie ;(
    https://www.dropbox.com/s/tzbzjfubj5...70438.mp3?dl=0
    tutaj masz ten dzwięk

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Dzięki endriu73!
    To ja mam inny dźwięk: jakby jęczenie/buczenie. Nie głośne - trzeba wyłączyć radio aby usłyszeć, ale jednak.
    Czy możecie mi potwierdzić, że jak klima jest w pełni OK to działa praktycznie bezgłośnie - jak mi się wydaje zawsze tak było u mnie...