Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Stukanie w drzwiach/kolumnie bocznej

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    jest VW Sharan 2.0 TSI, była: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150KM

Domyślnie Stukanie w drzwiach/kolumnie bocznej i dwa inne problemy

Od dłuższego czasu z okolic drzwi pasażera wydobywają się dziwne dźwięki, słyszalne tylko na nierównościach - coś w rodzaju stukania (tak jakby coś w środku się obluzowało). Czy mieliście podobne problemy? Ciężko jest rozebrać drzwi/kolumnę boczną, aby sprawdzić co jest nie tak?
    Dźwięki stają się irytujące i zabijają przyjemność z jazdy, dlatego jak najszybciej chciałbym się ich pozbyć.

I dołączę jeszcze dwie sprawy:
    1. co może być przyczyną falowania obrotów na zimnym silniku?
    2. czasami rozpędzając się na ekspresówce w okolicach +/-1500 obr. załącza się turbo i idzie na maksa i przy wciśniętym pedale gazu (obroty sięgają wtedy ok. 2000) opada do mniej więcej 2/3 skali po czym ponownie wzrasta na maks - czy to jest normalne?
    Ostatnio edytowane przez mpiotrek ; 14-07-2015 o 21:52

Użytkownik Rowerzysta Avatar bartekalfa166
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    AR 159 TI. Bianco

Domyślnie

Podłączam się ...u mnie na słupku po stronie pasażera tym miedzy drzwiami tez podczas jazdy słyszę jakieś dziwne szmery,może nie stukanie ale jakby skrzypienie,trzeszczenie . Nie chciałem rozbierać bo boje się połamać uchwytów ,ale chyba trzeba będzie.....
    Prędkość jeszcze nikogo nie zabiła. To nagłe jej wytracenie jest niebezpieczne.

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Było:
    a) silicon w sprayu i wszystkie uszczelki dokładnie i dość obficie pokryć specyfikiem,
    b) jeśli powyższe nie pomoże- dociągnąc delikatnie pręcik ten co wchodzi w samek.

A jeśli chodzi o Twoje pozostałe problemy- w innych wątkach masz odpowiedzi, wystarczy poszukać.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    a) silicon w sprayu i wszystkie uszczelki dokładnie i dość obficie pokryć specyfikiem,
    Potwierdzam - też już się przymierzałem do rozbierania słupków, a okazało się, że wystarczy solidnie smarować uszczelki.

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Ano... a rozebranie słupka to nie jest prosta sprawa niestety. Trzeba siedzisko kanapy wyciągnąć... a tam ponoć jakieś spinki są jednorazówki i w ogóle dużo zachodu.

Powiem szczerze, że rozebrałem to właśnie z powodu stukania/skrzypenia... no i nie ma tam niczego co mogłoby się poluzowac. No chyba, że spinka od samej tapicerki bo jest beznadziejnie plastikowa (twardy plastik), ale to tylko jeśli ktoś tam grzebał już.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    jest VW Sharan 2.0 TSI, była: Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Było:
    b) jeśli powyższe nie pomoże- dociągnąc delikatnie pręcik ten co wchodzi w samek.
    a mógłbyś mi dokładniej wytłumaczyć, o który pręcik chodzi i jak go dociągnąć?
    thx

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Sorry, w sumie to jest ucho
    Otwórz drzwi i zobaczysz we wnęce drzwi metalowe ucho To jest ta część która wchodzi w zamek przy zamykaniu. Nie ma tam nic innego więc zobaczysz.