Temat: Korekty wtrysków

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Bo suma summarum ECU dąży do wyrównania pracy jednostki. Oczywiście robi to korektami. A na nierówną pracę wpływ mają i podzespoły zewnętrzne. Tym bardziej w Dieslu. Ale jest mu wszystko jedno czy to dwumasa, czy nieszczelność na cylindrze, czy dupiane paliwo jest tego powodem.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Świeżak Avatar thomas.
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159, 1.9 JTDm 150KM 2006 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Casio Zobacz post
    Niepotrzebnie zaznaczyłeś tyle parametrów. Wystarczyło zaznaczyć korekty, obroty, temperaturę silnika, zużycie paliwa w l/h i ewentualnie dawkę ogólną paliwa. Najwyższą wartość korekcji zgłasza wtrysk na 1 cylindrze +1,29. Oznacza to, że wtryskiwacz jest lekko przytarty, ewentualnie masz słabszą kompresję na I cylindrze. Masz dość wysokie zużycie paliwa w l/h. Przy jakiej temperaturze silnika robiony odczyt? No i licznik miałeś chyba korygowany. Dwa razy
    Pomiar był robiony godzinę po powrocie z pracy 6 km więc raczej na chłodno. Temperatury dokładnej nie podam. Z czego może wynikać podwyższone zużycie? A obroty w normie?
    Czasami (bardzo rzadko) występuje u mnie bardzo niewielkie falowanie obrotów na biegu jałowym (ale bardzo delikatne, wskazówka delikatnie skacze), czy właśnie to może wynikać ze złej korekty?
    Co do licznika, nic na to nie wskazuje. Miałem zaślepiony EGR to jedno programowanie. Co do drugiego to nie mam informacji ale nie sądzę żeby licznik był ruszany. Chociaż kto wie...

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Micpie Zobacz post
    Z tym licznikiem to nie jest takie oczywiste. Ja u siebie również mam 2 ponowne zapisy a licznik nie był ruszony. Pierwszy zapis był przy usterce silnika I byl programowany a drugi zapis był już robiony przy usuwaniu klap wirowych i wyprogramowaniu egr.
    ja usiebie mam 5 zapis

- - - Updated - - -

Cytat Napisał GrzesiekK. Zobacz post
    Zwróćcie uwagę jeszcze na stan dwumasu bo też miesza w korektach wtrysków per cylinder.
    tez kiedys słyszałem o dwumasie od faceta co naprawia wtryski

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Czyli może się okazać, że moje zabawy w olej 2T kompletnie nie mają sensu, bo cyrki z korektami na zimnym powoduje dwumas, tak? Dodatkowo zauważyłem, że coraz bardziej trzepie silnikiem. Kiedyś trzepał tylko na zimnym, teraz widzę że trzepie nim non stop. Nie jest to może telepanie, ale taka zauważalna wibracja. Widać to najlepiej patrząc na plastikową osłonę silnika. Dwumas? Wtryski? Czy poduszki?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Ja miałem podobnie i ustalo po regeneracji wtryskiwacza na 1 cylindrze, gdzie była najwyższa korekta na plus

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Sport Plus Berlina

Domyślnie

witam, co oznacza taki skok na korektach (rysunek ramka), logi robione na rozgrzanym silniku po dłuższej jeździe.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	a.png
Wyświetleń:	414
Rozmiar:	10.2 KB
ID:	173171  

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Tyle to moim zdaniem jest pryszcz!!! Jakbyś na postoju miał około 1 i na obciążeniu szły daleko w las to bym się martwił. Przerabiałem to teraz u siebie. Zera nie będzie chyba nawet na 4 nówkach, bo dojdzie jeszcze wypracowanie jednostki.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Mnie zastanawia, czemu suma korekt w ramce nie równa się 0

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Sport Plus Berlina

Domyślnie

Patrzyłem u ojca w fiacie bravo silnik 1,6 multijet 105 koni , przebieg 29000 od nowości i tam korekty mieszczą się w przedziale 0,2 -0,3. Mój motor ma 178 000 . Sprawdzam różne rzeczy bo walcze z ciśnieniem doładowania które jest sporo wyższe od oczekiwanego, pisze o tym na innym wątku , podmieniałem już wszystkie możliwe elementy łącznie z turbiną i teraz przyglądam się wtryskiwaczom. Mój mechanik twierdził że te korekty są całkiem ok i ten drugi cylinder może mieć mniejszą kompresję od pozostałych. Obecnie dolałem preparatu do czyszczenia wtryskiwaczy i zobaczymy jak będą się zachowywały korekty....

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Casio
    Auto
    Włoskie, doładowane

Domyślnie

Próbowałeś oleju 2T? Wiele osób sobie chwali na pierwsze problemy z korektami. Ja właśnie zacząłem dolewać. U mnie kuracja dodatkami Liqui Moly do czyszczenia układów wtryskowych diesla w niczym nie pomogła.