Korzystając z okazji u znajomego zrobiłem sobie próbę przelewową ,wiem że to w miarę mało miarodajne ale mnie kusiło ,chwila roboty i jest .Nie znam się na tym więc proszę nie krzyczeć, w każdym razie wynik jest na foto .Może ktoś napisać czy to coś niepokojącego?Silnik pracował około 2 min,
ps, ten brzydki paluch nie mój he he .
![]()
Z górą wtryskiwaczy jest ok. Jak jest żle, to tyle potrafi napompować w kilkanascie sekund.
Koledzy, a co powiecie na takie korekty?
![]()
Niepotrzebnie zaznaczyłeś tyle parametrów. Wystarczyło zaznaczyć korekty, obroty, temperaturę silnika, zużycie paliwa w l/h i ewentualnie dawkę ogólną paliwa. Najwyższą wartość korekcji zgłasza wtrysk na 1 cylindrze +1,29. Oznacza to, że wtryskiwacz jest lekko przytarty, ewentualnie masz słabszą kompresję na I cylindrze. Masz dość wysokie zużycie paliwa w l/h. Przy jakiej temperaturze silnika robiony odczyt? No i licznik miałeś chyba korygowany. Dwa razy![]()
Zwróćcie uwagę jeszcze na stan dwumasu bo też miesza w korektach wtrysków per cylinder.
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Z tym licznikiem to nie jest takie oczywiste. Ja u siebie również mam 2 ponowne zapisy a licznik nie był ruszony. Pierwszy zapis był przy usterce silnika I byl programowany a drugi zapis był już robiony przy usuwaniu klap wirowych i wyprogramowaniu egr.
Swego czasu zmagałem się z żony BMW e87 120i valvetroniciem, w czasie pracy na wolnych obrotach miał rozjazd w korektach czasu wtrysków na poszczególne cylindry. Rozjazd nie był spowodowany różnicą kompresji na poszczególnych cylindrach, czy różną wydajnością wtrysków PB czy też przez układ zapłonowy. Szczerze nie miałem pomysłu o co chodzi temu silnikowi i kiedyś przy siódemce rudej na myszach zacząłem rozmowę z kolega który że tak powiem odbiega mocno poziomem wiedzy od 90% mechaników, chłop wiecznie szwęda się na jakieś szkolenia mocno specjalizowane Boscha/Delphi itp i mówi do mnie tak:
- ile masz % korekty na gar i jak się układają
- mówię tak i tak ....
- odpowiada => 10-15tys km i zmienisz dwumas ... wtedy się uspokoi
I tak też się stało, żona dobiła dwumas może nie na amen ale tak że dla mnie już był do wymiany. Nowy dmumas i korekty wtrysku na cylinder na 0 cofnięte przez sterownik, silnik nie drgnie na wolnych. Wróciłem po tej sprawie do rozmowy z kumplem i mówi do mnie tak: "obecne sterowniki silników nie ważne czy PB czy ON naciągają korektami wtrysków pracę silnika względem zużycia dwumasu, sterownik na podstawie odczytu rpm silnika, równości biegu jałowego i przyspieszenia kątowego wału po każdym zdarzeniu zapłonowym koryguje zarówno nierównomierność pracy od różnicy kompresji garków jak i od czynników zewnętrznych - dwumas/koło pasowe dwumasowe/alternator/reszta osprzętu na silniku.
Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 20-07-2015 o 18:40
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts