Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Temat: Klimatyzacja w 159

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Cytat Napisał pabloXXL Zobacz post
    Już znalazłem problem,to nie presostat a przegryziony gumowy wężyk klimy. Gaz jeszcze jest ale widocznie zbyt niskie cisnienie bo nie chodzi wentylator chłodnicy.
    Gazu na pewno nie ma tylko jest ciśnienie. I klima też nie chłodzi. I pewnie się nie załańcza. Brak czynnika chłodzącego.dlatego wentylator nie startuje bo nie wytwarza takiego ciśnienia w układzie by była potrzeba zbić ciśnienie.przynajmniej tak mi się wydeje .

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Znawca Avatar pabloXXL
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 150KM

Domyślnie

Gaz jeszcze jest bo coś tam chłodzi i sprężarka się załącza ale widocznie zbyt małe jest ciśnienie i tak jak mówisz nie załącza wentylatora. Muszę jak najszybciej naprawić ten wężyk, dopóki nie uciekło wszystko. Pieprzone kuny :-(

Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto

Domyślnie

Na szczęście nie jest to jakiś duży koszt. Nabicie klimy kosztuje ok 70zł. Przynajmniej u mnie ;-) wężyk też parę złoty. No ale nie potrzebna robota :-/

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

U mnie nabicie klimy ok 100zł ale boję się ile krzykną za naprawę wężyka.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Chwila chwila. Jak tak czytam to nie dowierzam. Widzisz przegryziony przewód a twierdzisz że jeszcze coś chłodzi???? Jakim cudem? Jak nieszczelność jest widoczna gołym okiem to czynnika tam już dawno nie ma. Mało to. Niczego tam nie ma klima to nie wspomaganie ze jest drobna nieszczelność więc jak się uwiniesz to nie ucieknie wszystko. Od przegryzienia to jest takie psyt i wszystko idzie w piździec
    Pablo, zacznij od wizyty u klimiarza i niech zweryfikuje ile czego tam jest. Jeżeli faktycznie masz coś przegryzione to nie będziesz miał tam nic. Wtedy wstępna kontrola ciśnieniem. Jeżeli nieszczelność jest na tyle mała (ale to już nei przegryzienie) to robisz wstępne ciśnienie maszyną. Jak trzyma, jest ok to nabijasz z czynnikiem. Jedziesz na kontrolę na drugi dzień, potem za tydzień, potem za 2-3 miesiące.
    A na chwilę obecną to mamy tylko jakieś gdybanie poparte dość naciąganymi teoriami.
    Tylko jedź do kogoś łebskiego z klimą, nei do "nabijaczy".

P.S. A jak ktoś mówi że nabicie klimy kosztuje zawsze tyle samo to na wstępie jest podejrzane. Cena jest zawsze wprost proporcjonalna do zużytego czynnika a nie z góry ustalona.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Gaz jest bo jak dociskam przewód to syczy ,widocznie nie przegryzł do końca. Klima trochę chłodzi ale wentylator włacza sie tylko na chwile co jakis czas.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Pablo, układ klimatyzcji to nie gumowa kaczka że naciśniesz i będzie piszczeć
    Ja teraz nie pamiętam dokładnei ale w zależności po której stronie obiegu, minimalne ciśnienie aby kompresor się załączył to 5-7bar albo ponad 20bar.
    Nawet jakbyś miał przegryziony przewód po stronie niskiego ciśnienia to jak sobie wyobrażasz naciskać przewód pod ciśnieniem 5bar???? To 2x tyle co masz w oponie Skoro kompresor chociaż czasami się załącza to musisz mieć tam minimum te 5bar. A to jest tak dużo że przez dziurkę od igły spieprzy Ci wszystko w kwadrans. Ja nie wiem co tam się u Ciebie dzieje ja nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, a i Ty możesz źle interpretować rzeczywistość. Ale to co piszesz przyprawia mnie o przyklejające się gałki oczne do okularów

Miałem kiedyś w HGT taką sytuację że presostat był nieszczelny na gnieździe wtyczki. Było widać barwnik w gnieździe. Spieprzał przez styki. To mi wtedy powodowało że klima raz chodziła raz nie. W zależności jak poszarpałem tym. No ale długo to nie trwało bo czynnik uciekł.

Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto

Domyślnie

Ciśnienia w układzie zmienia się nawet przez temperaturę na dworze. Coś tam racji masz ale u mnie np cena za nabicie klimy jest stała. Max 100zł w osobowym aucie. Do 150zł w ciągniku .. I czy wchodzi tam 500g czy 800g (mowa o samochodzie)
    Jest to moja własność i ja ustalam cenę.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gennosuke
    Auto
    AR 156 1.9 JTD CF2, AR 156 1.8 TS CF2, AR 166 3.0V6 CF3

Domyślnie

Jeżeli jest słyszalny syk przy "naciskaniu przewodu od klimy" to ta klimatyzacja po dniu będzie pusta.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał IamICEman Zobacz post
    mnie np cena za nabicie klimy jest stała. Max 100zł w osobowym aucie
    Czyli kasujesz wszystkich tak samo bez względu na to ile wchodzi? Czyli większość kroisz Bo cena stała to niezmienne 100zł ja jak jeżdżę to płacę tyle ile zużyto czynnika. Jak jadę po 3 latach i brakuje mi tylko 20% to płacę mniej to proste. Jak do jednego auta mi wchodzi 750g a do drugiego 500g to nawet jak jest pusty układ to logiczne jest że płacę mniej, za mniej czynnika.
    Właśnie ze 166 byłem parę tygodni temu. Wchodzi 750g. Było coś koło 60% (już syczało na podszybiu) i zapłaciłem 5 dych razem z wymianą osuszacza.