Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Temat: Jazda w czasie upałów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Koledzy , podpowiedzcie co z tym otwieraniem szyb z kluczyka. Miał tak ktoś że przestało działać? jak to naprawić? Są straszne upały, pilot łapie z dobrych ponad 50m, tylko te szyby przestały zjeżdżać... ;/

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał elelmo Zobacz post
    Autoko stało u mnie od rana na słoneczku. Niestety o 13.00 sąsiad wyznaczył mnie do jazdy po piwko. Auto na niskich zamulone ale efekt odczuwalny do 1,5obr. Sprężarka nie potrafiła schłodzić auta na dystansie 20km (lekki chłodek z nawiewu).
    20 kilometrów i lekki chłodek powiadasz? To nie jest sprawny układ.

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Ciekawa informacja o korzystaniu z klimatyzacji ... dlaczego warto przewietrzyć auto przed włączeniem klimy.

http://lifehacking.pl/nigdy-nie-wlac...jsciu-do-auta/

Użytkownik Świeżak Avatar entuzjasta159
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    brava 1,9 jtd cf3 2001 @ Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Ciekawa informacja o korzystaniu z klimatyzacji ... dlaczego warto przewietrzyć auto przed włączeniem klimy.

http://lifehacking.pl/nigdy-nie-wlac...jsciu-do-auta/

ten link cos nie działa

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał entuzjasta159 Zobacz post
    ten link cos nie działa
    To prawda. rano jeszcze działało. Dziwne . Cała strona nie działa. Może to jakieś chwilowe problemy ze stronką.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    To prawda. rano jeszcze działało. Dziwne . Cała strona nie działa. Może to jakieś chwilowe problemy ze stronką.
    Może ten link zadziała:
    http://webcache.googleusercontent.co...&ct=clnk&gl=pl

ewentualnie cytat:
    Cytat Napisał http://lifehacking.pl/nigdy-nie-wlaczajcie-klimatyzacji-tuz-po-wejsciu-do-auta/

Nigdy nie włączajcie klimatyzacji tuż po wejściu do auta!
    Autor: Michał Urban -
    28 lipca 2015

W instrukcji obsługi samochodu jest zazwyczaj wyraźnie napisane, że przed włączeniem klimatyzacji należy opuścić szyby na 2 minuty. Producenci nie mówią jednak wstydliwie, dlaczego.

Garść powodów medycznych. Samochód, zaparkowany w ciągu dnia pod drzewkiem, zawiera 400-800 mg benzenu. Jesli temperatura na zewnątrz wynosi powyżej 16°C, koncentracja benzenu osiąga nawet 2000-4000 mg. Jest to ponad 40-krotnie więcej, niż norma dopuszczalna. Wsiadając do auta z podniesionymi szybami, ludzie wdychają krytyczną ilość benzenu. Jest to toksyna, atakująca nerki, kości oraz wątrobę. Co gorsza, organizmowi jest bardzo ciężko wydalić tę truciznę.

Według badań, zanim „klima” zacznie schładzać powietrze w salonie, wyrzuca najpierw to, co nagrzewało się w plastyku. Zawarty w nim benzen powoduje raka.
    Najlepiej jest zostawić okna otwarte przez parę minut i dopiero wtedy włączać klimatyzację.

Nigdy nie włączajcie klimatyzacji tuż po wejściu do auta! I przekażcie tę informację ludziom, na których zdrowiu wam zależy.
    Albo nieudolne tłumaczenie, albo autor nie potrafi sklecić kilku myśli w zrozumiałe zdania. Samochód zawiera na postoju benzen....

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post

Albo nieudolne tłumaczenie, albo autor nie potrafi sklecić kilku myśli w zrozumiałe zdania. Samochód zawiera na postoju benzen....
    Język autora rzeczywiście pozostawia sporo do życzenia ale postarajmy się wyciągnąć z tego pewien sens.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kripp
    Mieszka w
    Szczecin, Poland, Poland
    Auto
    Były: AR 146 1.4 TS Junior, Citroen C5 Kombi [MkI]. Jest Citroen XP 1.6 HDi

Domyślnie

Gdy jeździłem 146'ką to było widać ubytek mocy po włączeniu klimy. W obydwu Cytryna którymi ostatnio jeździłem też dawało się go wyczuć choć przy większym dieselu ( 2,0) różnica była mniejsza. Gdy się dobrze zna swoje auto to wyczucie się każdy spadek mocy

Jako ciekawostkę mogę Wam powiedzieć, że widziałem kiedyś jak pewien facet robił taki oto test: na środku placu budowy, w miejscu maksymalnie nasłonecznionych a osłoniętym od wiatru zostawił zamknięte swoje służbowe Renault 19 ( tak to było kawał czasu temu). Maksymalna temperatura w środku przekroczyła wtedy 78 st. C. Wewnątrz auta wyposażenie fabryczne działało bez zastrzeżeń ale plastik z wszystkich dodatków jak np dodatkowe głośniki na półce po prostu słynął. Jak sobie to dokładnie obejrzałem to teraz mam ochotę z marszu walić w łeb kluczem od kół każdego kto zostawia żywe stworzenie w zamkniętym aucie latem.

Wysłane z mojego SM-T110 przy użyciu Tapatalka
    "Amatorzy zbudowali Arkę, profesjonaliści Titanica."

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Odnośnie zamulania na klimie. Potwierdzam braki w czynniku i oleju zamulały moje 1.9.Dziś po dobiciu jest sporo lepiej(lepiej chłodzi lepiej jeździ). Ale oczywiście trochę czuć że auto słabsze. Dalej borykam sie z problemem otwierania szyb z kluczyka, ale jak widzę tylko mnie to tyczy/tyczył

Użytkownik Rowerzysta Avatar PePe_xXx
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał ris Zobacz post
    Raczej Ci sie kolego DPF wypalał w tym czasie.
    No widzisz, tak to jest jak się człowiek uczy diesla Dzięki za podpowiedź. Po przeanalizowaniu sprawy faktycznie dawno nie miałem okazji przeciągnąć samochodu żeby wypalić DPF - ciągle tylko miasto i miasto. Kamień z serca.