Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Bagażnik sam się otwiera :-/

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    159 SW Q4 2.4 JTDM @235HP 505Nm Bez klap, egr i dpf :-)

Domyślnie

Mimo godziny byłem teraz z ciekawości sprawdzić - na 100 % brak przycisku w podsufitce, ale jest otwieranie z pilota i logiem na klapie

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Bo nie w każdej podsufitce jest przycisk do otwierania bagażnika. Była to zapewne opcja i szczerze mówiąc, mając działające otwieranie w logu nie jest to chyba specjalnie potrzebne.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Nawet mi przez myśl nie przeszło, że guzika w suficie może nie być... ale ja nie mam za to otwierania w znaczku w klapie, więc coś za coś.

To w takim razie zamiast w guziku w suficie, szukaj przyczyny w guziku w klapie FES chyba pokazuje stan przycisku,

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Po FL przycisk w podsufitce zniknął, natomiast pojawił się mikrostyk pod logiem na klapie bagażnika. Wg mnie krok w tył :-)
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał DieselJTD Zobacz post
    następną rzeczą do sprawdzenia to wiązka w przelotce, niedawno było na forum ale w temacie sedana w końcu tam kable "pracują" i mogły się uszkodzić
    To jest możliwe - u siebie tydzień temu wyciągnąłem wiązkę do bagażnika, bo przestawało mi działać podświetlanie. Po odwinięciu taśmy moim oczom ukazała się masakra - 1 kabel przerwany, 1 ledwo się trzymał, 1był odizolowany na odcinku prawie 1cm, a kilka innych miało już w paru miejscach popękaną izolację- potencjalnie zwarcia, zaświecające się dodatkowe światła itp czy otwierająca się klapa (akurat u mnie to się nie działo, widocznie nie ten kabelek poszedł się paść). Nowa wiązka w ASO prawie 550zł! Póki co zlutowałem/zaizolowałem na szybko, kupiłem dobrej jakości linki i taśmę materiałową i będę wymieniał sam zużyte 30-40cm wiązki.

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Po FL przycisk w podsufitce zniknął, natomiast pojawił się mikrostyk pod logiem na klapie bagażnika. Wg mnie krok w tył :-)
    Dlaczego uważasz to za krok w tył ? Tzn zawsze fajniej coś mieć niż nie mieć, ale jak często otwierałeś sobie albo innym bagażnik ze środka gdy mogli to zrobić po prostu wciskając logo ? Przecież klapa i tak nie otwiera się w pełni sama po zwolnieniu zamka...

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Nad samootwierajaca się klapa pracuje kilku forumowiczów i z tego co czytałem z powodzeniem ale jakieś drobiazgi są do poprawienia :-) szkoda ze Alfa sama tego mechanizmu nie opracowała. Jak widzę jakiegoś "władcę pierścieni" w a6 na parkingu i pelne otwieranie otwieranie kufra z pilota to trochę krew się gotuje ;-)

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał lesnik201 Zobacz post
    Nad samootwierajaca się klapa pracuje kilku forumowiczów i z tego co czytałem z powodzeniem ale jakieś drobiazgi są do poprawienia :-)
    Generalnie wszystko jest obcykane. W sedanie jest jako taki problem, w SW nie ma. O ile siłowniki są sprawne i oryginalne (z hamowaniem), to wystarczy założyć sprężyny.
    Rozwiązanie jest więc generalnie gotowe i przetestowane, a dobierając sprężyny można zmieniać to jak bardzo klapa się sama podnosi. Ja zamówiłem kilka sprężyn i właśnie do mnie idą, kosztują dosłownie grosze - ok 16zł sztuka.

Co do tematu to ja mam przycisk w suficie, ale myślę o dołożeniu przycisku w znaczku (kwestia podciągnięcia kabli). Bardzo często korzystam z bagażnika i trzeba albo zanurkować do wnętrza i się wygiąć żeby użyć przycisku, albo odłożyć to co ma się w rękach aby użyć pilota.

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Generalnie wszystko jest obcykane. W sedanie jest jako taki problem, w SW nie ma. O ile siłowniki są sprawne i oryginalne (z hamowaniem), to wystarczy założyć sprężyny.
    Rozwiązanie jest więc generalnie gotowe i przetestowane, a dobierając sprężyny można zmieniać to jak bardzo klapa się sama podnosi. Ja zamówiłem kilka sprężyn i właśnie do mnie idą, kosztują dosłownie grosze - ok 16zł sztuka.
    Daj znać jak spasujesz sprężyny i namiar na nie :-)

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post

Co do tematu to ja mam przycisk w suficie, ale myślę o dołożeniu przycisku w znaczku (kwestia podciągnięcia kabli). Bardzo często korzystam z bagażnika i trzeba albo zanurkować do wnętrza i się wygiąć żeby użyć przycisku, albo odłożyć to co ma się w rękach aby użyć pilota.
    Niby fajnie, ale klapa w sedanie chodzi bardzo fajnie i lekko. Po dołożeniu sprężyn będzie stawiała dużo większy opór przy zamykaniu zdaje się...