Wydaje mi się że to była wina nie dokręconego korka u Ciebie, nawet jakoś ostatnio jeszcze przed zmianą korka odpaliłem sobie auto i obserwowałem co się dzieje z płynem przy odkręconym zupełnie korku to poziom płynu rósł jak już auto złapało 90 st i gdybym nie zakręcił to by wywaliło płyn. Podobno jest to układ zamknięty i takie rzeczy się dzieją jak jest źle zakręcony korek.
Natomiast u mnie korek nie trzymał odpowiedniego ciśnienia w układzie. Po wymianie jest ok, dodam tylko, że nowy korek o wiele lepiej się zakręca. Starym ciężko było wcelować na gwint, czasem bywało tak(jak kupiłem auto na początku) że w ogóle źle zakręciłem i też mi część płynu wywaliło wtedy.
Diagnoza - termostat.
Na jakiej podstawie ktoś tak stwierdził?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Miałem wczoraj trochę podobny problem. Po żwawej jezdzie po serpentynach zwolniłem i bez zapowiedzi wyskoczyła mi maxtemp oraz ostrzeżenie abym wyłaczył silnik. Jak kazali tak zrobiłem. Po podniesieniu maski zauwazyłe ze woda gotuje sie w zbiorniku wyrównawczym. Odczekałem az silnik ostygnie i zaczałem kontynuowac jazde. Musiałem bardzo ostroznie dodawac gazu bo gdy mocniej przycisnąłem tem zaraz rosła. Tak dojechałem do sklepu gdzie kupiłem płyn. Znowu po odczekaniu az silnik ostygnie dolałem prawie 3,5 litra płynu !!.Odpaliłem i wszystko grało. Temp trzymało na 90 stopniach mimo że jeżdziłem po górach nie oszczedzając alfiny. Pytanie - co to mogło być ? domyślam się że termostat ale dlaczego pózniej działał bez zastrzeżeń ? Czy mam go wymienić dla pewności ? Proszę o podpowiedzi. Mój silnik to 2,0 jtd 170 km . Z góry dziękuję za pomoc
A tego płynu to Ci nie ubywa teraz skoro dolałeś aż 3,5 litra?
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.
No właśnie, nie masz czasem wycieku, układu nieszczelnego, zapowietrzonego, masz może spadki minimalne temp, np z 90C w czasie jazdy wskazówka opada ci tak na 88C i na 90C, termostat możesz sprawdzić chyba diagnostycznie w czasie jazdy czy się otworzy, a jak nie to go wykręć, i do gara i zagotuj, piwinien się otworzyć przy 80C
jak dolales 3,5 litra to znaczy ze plyn gdzies ci niepostrzezenie spier.... ucieklpytanie gdzie, na twoim miejscu przyjzalbym sie wezykom. Ja kiedys tez tak mialem tylko mi plyn wawlilo przez pekniety wezyk na oslone silnika wiec bylow widac to od razu.
Pytałem właśnie o wyciek bo w 2.0 czasami pękają obudowy EGR i ubywa płynu.
Włoski geniusz, włoska technologia, włoska pasja.