Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Ogrzewanie postojowe, webasto - zasada działania

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wójcin/Opole
    Auto
    Alfa 166 2.4 JTD 20V, CROMA 2.5 TD

Domyślnie Ogrzewanie postojowe, webasto - zasada działania

Witam. Koledzy z góry przepraszam za odgrzewanie kotleta ale niestety nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie związane z działaniem Webasto Thermo top Z/C. Chodzi mi o konkretną zasadę działania w momencie, gdy jest zainstalowane jako element ogrzewający wnętrze i dogrzewacz. Mój problem polega na tym, że kiedy temp. powietrza wynosi około 10 stopni webasto startuje automatycznie jako dogrzewacz silnika, co jest rzeczą oczywistą ale po wyłączeniu silnika uruchamia się nawiew i działa jakiś czas. Wywnioskowałem, że wyłączy się w chwili, gdy temp. silnika wynosi około 75 stopni. Czy też tak macie? Bo wydaje mi się, że skoro nie włączyłem ogrzewania wnętrza pilotem lub programatorem to nie powinno mieć miejsca takie zjawisko. Dodam, że w momencie kiedy wyłączę silnik uruchomi się nawiew i działa przez ten czas gdy temp. silnika spanie, lecz kiedy ponownie włączę na chwilę zapłon i wyłączę, nawiew ponownie nie startuje, a więc tak jak być powinno.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Jestes pewien że to nawiew ? Na pewno Ci dmucha z kratek w środku, czy tylko słyszysz dmuchawę na zewnątrz ? Jeśli to drugie, to uruchamia się dmuchawa webasta aby je wychłodzić po zgaszeniu silnika, kiedy nie ma odbioru ciepła z niego. Podmucha tak z 1-2 minuty, czasem zakopci i się wyłączy.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wójcin/Opole
    Auto

Domyślnie

Jestem pewien, że to nawiew, bo wybacz ale aż takim laikiem nie jestem żeby nie odróżniać nawiewu od dmuchawy webasta;p

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Sorki, ale wołałem się upewnić. Co do twojego przypadku, to nie jest to standardowe zachowanie nawiewow i świadczy o przeróbce w instalacji.

Za błędy winić Tapatalk i operatora MB526
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wójcin/Opole
    Auto

Domyślnie

Wie ktoś może co to za elementy? Domyślam się, że jeden to czujnik temp. ale K79 raczej wygląda na potencjometr, więc może macie opis tego co i jak;P
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	schemat.JPG
Wyświetleń:	545
Rozmiar:	88.3 KB
ID:	180767  

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

Jeśli sam wyciągałeś schemat z Elearn'a to miałeś tam opis:
    K79 -Air temperature sensor (additional heater) / Interior temperaature. sensor for additional heater

oraz:
    Pin 3 of connector A of M75 receives a signal from the appropriate temperature sensor K79 , which measures air temperature within the engine bay.
    The sensor only works with the engine running; it receives a reference signal from alternator (D+); this signal is low (earth) when the alternator is not turning. The signal becomes high (12 V) and supplies the sensor when the engine is running.

Jest to czujnik temperatury schowany przy lewym błotniku, na podstawie którego sterownik Webasta decyduje o jego uruchomieniu.

Natomiast odgałęzienie do E5010, to po prostu połączenie altka z rozrusznikiem.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wójcin/Opole
    Auto

Domyślnie

Schemat znalazłem na forum bez opisu stąd pytanie. Dzięki;p

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Jeśli sam wyciągałeś schemat z Elearn'a to miałeś tam opis:
    K79 -Air temperature sensor (additional heater) / Interior temperaature. sensor for additional heater

oraz:
    Pin 3 of connector A of M75 receives a signal from the appropriate temperature sensor K79 , which measures air temperature within the engine bay.
    The sensor only works with the engine running; it receives a reference signal from alternator (D+); this signal is low (earth) when the alternator is not turning. The signal becomes high (12 V) and supplies the sensor when the engine is running.

Jest to czujnik temperatury schowany przy lewym błotniku, na podstawie którego sterownik Webasta decyduje o jego uruchomieniu.

Natomiast odgałęzienie do E5010, to po prostu połączenie altka z rozrusznikiem.
    Czyli dodatkowo jest czujnik pod blotnikiem do webasto? Z tego co wiem jest tam tylko przekaznik. A czujnik temp jest chyba w lusterku zew?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Wójcin/Opole
    Auto

Domyślnie

Ale pod lewym błotnikiem masz czujnik temp. tylko dla webasto, który odpowiada za załączenie piecyka kiedy temp. powietrza spadnie do jakichś 5 stopni w moim przypadku. Z tą temp. załączenia jest różnie bo z biegiem czasu te czujniki stają się bardziej rozbieżne;p

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

A w ktorym miejscu jest to dokladnie? Czy w wersjach bez webasto tez jest ten czujnik?