Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Alfa 147 1.6 TS 120CV brak mocy na zimnym

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Rzeszów, Tarnobrzeg
    Auto
    Alfa 147 02' 1.6 TS 120KM

Domyślnie

Czyli jak, podpinam go na zimnym silniku, klikam w adaptacje z ostatniej karty i nie gasząc silnika czekam około 15 minut aż fan2 się załączy (nie dotykam pedału gazu w tym czasie) a później ruszam i co ? mam normalnie jeździć czy jakoś trzeba trzymać niskie/wysokie obroty ? Dużo mam tak przejechać zanim będę mógł zgasić ? Może pytania banalne ale nigdy nie robiłem tej adaptacji

Dziś na rozgrzanym chodziła na prawde nieźle, ale z ciekawości sprawdziłem i na jałowym dalej nie ma odcięcia tylko około 6800 się zatrzymują max obroty i wyje sobie ... A, no i spalanie zrobiłem rekordowe, 19,8l po mieście (trasa około 4km) ...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,Fiat Tipo 1.4 T JET 2017

Domyślnie

Cytat Napisał MaciejRZ Zobacz post
    Czyli jak, podpinam go na zimnym silniku, klikam w adaptacje z ostatniej karty i nie gasząc silnika czekam około 15 minut aż fan2 się załączy (nie dotykam pedału gazu w tym czasie) a później ruszam i co ? mam normalnie jeździć czy jakoś trzeba trzymać niskie/wysokie obroty ? Dużo mam tak przejechać zanim będę mógł zgasić ? Może pytania banalne ale nigdy nie robiłem tej adaptacji

Dziś na rozgrzanym chodziła na prawde nieźle, ale z ciekawości sprawdziłem i na jałowym dalej nie ma odcięcia tylko około 6800 się zatrzymują max obroty i wyje sobie ... A, no i spalanie zrobiłem rekordowe, 19,8l po mieście (trasa około 4km) ...

19.8 po resecie kompa na trasie 4km to nic dziwnego, komputer na takiej odległości nie wyliczy Ci prawdziwego spalania A jeżeli chodzi o procedurę adaptacji to tak jak napisałeś będzie ok. Po adaptacji na postoju jeździsz normalnie ale omp jeszcze przez jakiś czas zbiera informacje (zresztą zbiera je cały czas i koryguje rózne parametry na podstawie odczytów z czujników)

Sorry za offtop
    Chyba sam spróbuję zrobić tą adaptację bo spalanie jakie osiągam jest moim zdaniem za wysokie (11,5l) a jeżdżę dokładnie tak jak Mongoose....
    No i mój bez problemu do 3,5tys ładnie idzie (chyba od tego jest wariator -nowy) jak na 1.6 oczywiście...
    Ostatnio edytowane przez esco1982 ; 28-10-2015 o 17:43
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6

Użytkownik Świeżak Avatar szejker
    Mieszka w
    Strumień
    Auto
    Alfa Romeo 147 TI 1,6 120KM

Domyślnie

U mnie jest problem taki, że gdy na 1 biegu jadę z delikatnie przyciśniętym pedałem gazu to autem szarpie ale co pół sekundy na zasadzie że jedzie szybciej-wolniej. Wymieniałem świece, czyściłem przepustnicę ręcznie i robiłem adaptację tak jak piszą koledzy. Nic to nie dało

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał szejker Zobacz post
    U mnie jest problem taki, że gdy na 1 biegu jadę z delikatnie przyciśniętym pedałem gazu to autem szarpie ale co pół sekundy na zasadzie że jedzie szybciej-wolniej. Wymieniałem świece, czyściłem przepustnicę ręcznie i robiłem adaptację tak jak piszą koledzy. Nic to nie dało
    Hmm, tez tak mam i w dwoch innych autach tez tak mam ;d tzn wyjade np z parkingu, trzymam minimum gazu i nagle zaczyna skakac jak kobyła, dopiero jak jade z górki, pod górke to nie ma problemu. Wystarczy dac troszke, a nie minimum gazu albo ruszyc, wrzucic dwojke i jechac na dwojce bez gazu ;d

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Rzeszów, Tarnobrzeg
    Auto
    Alfa 147 02' 1.6 TS 120KM

Domyślnie

Po wizycie u polecanego w Rzeszowie mechanika od alf (oczywiście sam mechanik jak najbardziej ok, po prostu w dwie godziny więcej się nie dało sprawdzić ) nie wiem dalej nic Odmy są ok, sprawdziliśmy też elektrozawór wariatora i też jest ok. Mam podjechać jeszcze na porządną diagnostyke komputerową ale jedną z przyczyn wg mechanika może być jednak źle ustawiony rozrząd. Teraz pytanie, czy możliwe żeby przez źle ustawiony rozrząd auto jeździło raz lepiej raz gorzej ? Wydaje mi się że wtedy auto by jeździło cały czas tak samo ?

Dodatkowo, auto stało ponad miesiąc, ostatnio więc tankowałem około dwa miesiące temu. Zapaliła się rezerwa, uznałem że zaleje jej PB98 bo moze paliwo syfiaste i co ? I jeździ gorzej niż przed tankowaniem ... Adaptacji jeszcze nie robiłem bo wymaga zarejestrowanego MESa a mi pomimo prawidłowo wykonywanych czynności nie chce sie zainstalować

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 (88KW)120KM LPG OMVL DREAM XXII

Domyślnie

Powiem tak, że dopiero Alfaobd udało mi się zrobić prawidłową adaptację, Mes coś miał problem cały czas pokazywał (nie pamiętam prawidłowej nazwy) Adaptacja przepustnicy 0 a miało być 11.