Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Alfa Romeo 156 2.0 TS + LPG na zimnym szarpie i ciągły brak mocy (V-max 120km/h)

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999r Selespeed

Domyślnie Alfa Romeo 156 2.0 TS + LPG na zimnym szarpie i ciągły brak mocy (V-max 120km/h)

Witam jakiś czas temu zakupiłem Alfę Romeo 156 2.0 TS Selespeed 1999r. z instalacją gazową STAG 4.
    Alfa od samego początku miała problemy z mocą. Przy porannym odpalaniu muszę poczekać z 5 min aż Alfa trochę pochodzi i dopiero mogę jechać oczywiście i tak muszę bardzo delikatnie operować gazem przez najbliższe 3km póki się nie nagrzeje trochę. W innym przypadku gdybym od razu ruszył Alfa zbije bieg na N. Po ponownej próbie samochód będzie szarpał przez najbliższe 2 km i oczywiście nie będzie miał mocy. Temperatura też bardzo powoli się podnosi i często wskazówka zatrzymuję się na 70-ciu stopniach no ale chociaż wtedy da się chociaż jakoś normalnie ruszyć spod świateł, bo na zimnym silniku nawet Corsa 1.2 mnie bierze. U mechanika byłem to stwierdził że to wina sondy. Wymieniłem na nową. Przepływomierz Boscha mówił, że jest w porządku. Pomogło z 10% ale Alfa nadal słaba. Postawiłem więc na LPG. Byłem u fachowca i wymienił filtr, zregenerował przekaźniki czy coś takiego i uszczelnił coś tam. Na drugi dzień jeszcze gorzej. Pojechałem do niego i powiedział że trzeba zrobić korektę na zimnym silniku. Fajnie bo Alfa o kolejne 10% mocniejsza ale nadal wół. Jedynym problemem który mi się pojawił po tej operacji gazu to to że teraz kiedy automatycznie przełącza mi się na gaz to auto zaczyna szarpać i muszę jeszcze wyłączyć na jakiś czas instalację póki się nie nagrzeje. Co do obrotów silnika to na luzie mogę podkręcać do oporu. Jednak podczas jazdy przy już nagrzanym silniku jest to max 4 tys. Rzadko się zdarza żeby podniosła się wskazówka wyżej. Jakiś czas temu jadąc autostradą nie mogłem jechać szybciej niż 120km/h mając pedał w podłodze. Raz 156 miała chwilę przebudzenia i rozpędziła się do prawie 150 a po kilku km powróciła do tych 120. A jeszcze zapomniałem powiedzieć że po poprzednim właścicielu mam końcówkę wydechu jakąś sportową co wygląda jak rynna i buczy jak Żuk. Macie może jakieś pomysły co dolega mojej Alfie? Byłbym bardzo wdzięczny.
    PS. Na początku przy zakupie udało mi się nią wyciągnąć 170 ale to był też max.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Podaj skąd jesteś to może ktoś ci podkuci namiary na dobrego diagnostę.
    Moja Bella

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    156 2.0

Domyślnie

dobrze kolega pisze podaj namiary na siebie jakie województwo to może ktos podjedzie i pozamieniasz elementy

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Jelenia Góra, Dolnośląskie

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

A więc ma ktoś może jakiś pomysł co to może być?

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

jadąc 120 km/h to po włączeniu na benzyne to nadal tylko ta sama predkosc?bo jak lepiej na benzynie to listwa gazowa do wymiany

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie Alfa Romeo 156 2.0 TS + LPG na zimnym szarpie i ciągły brak mocy (V-max 120k...

Jak lepiej na benzynie to nie znaczy ze listwa do wymiany.
    Ogólnie pojezdzij ze 100km na PB i daj znac. Podaj korekty paliwowe na lpg, podaj podciśnienie w kolektorze.

Użytkownik Rowerzysta Avatar lukasz166
    Auto
    Alfa Romeo 159 Sportwagon 1.9 JTS

Domyślnie

Pierwsze co, to jeśli Ci się auto niedogrzewa, to trzeba sprawdzić termostat. Po następne. W jakim stanie są świece, kable WN? Kolejno, podpięcie po komputer.

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post
    Jak lepiej na benzynie to nie znaczy ze listwa do wymiany.
    Ogólnie pojezdzij ze 100km na PB i daj znac. Podaj korekty paliwowe na lpg, podaj podciśnienie w kolektorze.
    ja w 156 miałem ze do 140 km/h tylko dawała rade jak listwa uszkodzona była po przełączeniu na benzyne od razu pełna moc,tylko ze 3 mies wstecz reduktor tez zmieniałem i łatwiej dojsc miałem co popsute,mapa rozjechana to nieogranicza predkosci ,ale powodem szarpania będzie

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Ostatnio jadąc do Krakowa zrobiłem w sumie 760km w tym około 50 na benzynie z myślą że coś pomoże. Niestety na autostradzie Alfa nie mogła przekroczyć tych 3,5-4 tys obrotów co skutkowało średnią prędkością 120km/h. Czasami miała przebłyski kiedy dostawała więcej mocy i jechała max 140 przy czym lekko poszarpywała jak by chciała szybciej ale nie może.
    Podczas chwilowych postojów na stacjach benzynowych przy ruszaniu włączał jej się pełen zakres obrotów i jechała już znacznie lepiej jednak wyczuwalne było że to jednak nie ta sama moc. Oczywiście po chwili wszystko wracało do normy czyli v-max 120-140. Próbowałem też jadąc przełączyć na benzynę jednak to nic nie zmieniało.
    Dzięki za radę spróbuję zrobić trochę więcej kilometrów na benzynie może to coś pomoże. Świece był w sumie niedawno wymieniane wraz z kablami, bynajmniej tak twierdił poprzedni właściciel. Na komputerze też nie było jakichś istotnych błędów które skutkowałyby spadkiem mocy.