Witam forumowiczów. Nadeszła u mnie pora wymiany termostatu. Znalazłem na alledrogo Verneta za 93zł ale na aukcji pisało ze pasuje do 156 2.4JTD . Pooglądałem swój, wygląda tak samo. Zapytałem sprzedawce czy będzie do 166 - odpisał że wg katalogu przewiduje inny, może mi go wysłać za 114 + przesyłka więc zamówiłem. Paczka przyszła, zabieram się do wyjmowania mojego a tu zdziwienie - jednak inny! Stary od strony chłodnicy ma dwa wyjścia a nowy jedno ( brakujące jest od drugiej strony - jak na foto)
Teraz pytanie. Czy ktoś z Was spotkał się z takim czymś? mam silnik od 156? Te silniki sa takie same? Sprzedawca obiecał mi wymianę, ale twierdzi że w jego katalogach ten termostat (tym razem wysłałem numer z oryginału) pasuje do 156 a nie do 166. Auto mam 5 lat i wszystko co zmieniałem pasowało do 166. Sprowadzone z Italii. Silnik 2.4 JTD 10V 136HP 2000r.
Sorki za jakość - nowy termostat zbyt czysty i mocno odbija swiatło.
P.S. który wąż/wyprowadzenie termostatu to zasilanie nagrzewnicy ciepłym płynem? ( chciałbym przy okazji zamontować podgrzewacz wody na świece żarowe - jazda na krótkich odcinkach w zimie jest ciężka)