Rozumiem, że jeśli mam samochód z filtrem cząstek stałych to najbezpieczniejszym wyborem będzie zalac silnik Selenią 5w30 Pure Energy? Jeśli tak to poproszę o namiary gdzie taki olej można pewnie kupić bo zakładam, że na allegro to strach kupować..
Rozumiem, że jeśli mam samochód z filtrem cząstek stałych to najbezpieczniejszym wyborem będzie zalac silnik Selenią 5w30 Pure Energy? Jeśli tak to poproszę o namiary gdzie taki olej można pewnie kupić bo zakładam, że na allegro to strach kupować..
Odnośnie oleju jest inny wątek, tam się wszystkiego dowiesz
Ty masz chipa, to dużo zmienia w spalaniu tego silnika. Jakby to powiedzieć, ty się nie liczyszJa miałem autostrade, bagaże, bez klimy, górki też się jakieś znalazły, miasto i wyszło 7,5
A u mnie na serii nie da się zejść tym 2,0 JTDM poniżej 7 l na trasie. W mieście ok. 9. Opony zmieniłem na zimę na 225/50 R17 - niewiele to jednak pomogło względem letnich 235/40 R19.
Bocian, jakim olejem zalewasz swojego 2,0 JTDM?
djrobertos z jaką prędkością wychodzi ci w trasie 7 L. Mi przy 140 i więcej ( i przy częstym wyprzedaniu ) potrafi tak spalić. ale przy -przepisowych 90 to nawet 4.4L
![]()
Te 7l w trasie pali z prędkościami 80-100 km/h na trasie, praktycznie bez zatrzymywania się na 5 / 6 biegu. 4.4l to palił mi golf 4 tdi na pompowtryskach o mocy 101 km... Nie wiem dlaczego nie umiem zejść niżej w alfe. Może Brera ma inny współczynnik oporu powietrza niż 159 a może wtryski nadlewaja.. Nie wiem. Mam też wrażenie ospałego dołu i nie czuje aby to auto miało 170 koni. Może to tylko moje wrażenie.. Auto ma też 1,5 tony więc to tez robi swoje..
Osobiście stawiam jednak na zawór recyrkulacji spalin. Może warto go zaślepić? Po zaślepieniu trzeba wgrywać nowe oprogramowanie?
Ostatnio edytowane przez djrobertos ; 16-11-2015 o 11:50