Alfa OBD można zczytać wszystkie stany systemu , warunki spełnione-niespełnione, liczniki zdarzeń itd , tak wyglada log:
BODY_MARELLI10_Info.log.txt
Alfa OBD można zczytać wszystkie stany systemu , warunki spełnione-niespełnione, liczniki zdarzeń itd , tak wyglada log:
BODY_MARELLI10_Info.log.txt
Ostatnio edytowane przez tx555 ; 16-11-2015 o 12:14
Ciekawe są te logi. Poważnie 1300 razy miałeś niezapięty pas?To n-ty log, który widzę z "niezapięty pas" jako główna przyczyna niezadziałania S&S, i coś zaczynam w to słabo wierzyć...
Powiem tak, najlepiej wyłączyć go przyciskiem na panelu środkowym i jedyne co świeci to żółtko na przełączniku, jeździłem tak dwa lata i jak komuś nie przeszkadza żółta dioda to nie ma problemu. I tak jak przedmówcy twierdzę, że to jest wielka ekościema.
W alfie jest to o tyle proste, że wyłączenie sytemu jest cały czas pamiętane i nie trzeba non stop go wyłączać przy uruchomieniu silnika i to jest wielki plus, niestety wiem, że np. w VAG przy każdym uruchomieniu system załącza się i jest aktywny (jeżdżę służbowo tymi VAGAMI), więc mamy trochę szczęścia.
Giulietta QV TCT BIANCO - jest
Giulietta 1.4 MultiAir EXCLUSIVE BIANCO - było
to nie jest wcale dużo jak na 5 lat , a przecież zliczane jest wszystko choćby wyjście w celu otwarcia bramy , pobyty serwisowe( x razy liczba odpaleń silnika) , sytuacje parkingowe itp. często zapinanie pasa jest nielogiczne- jest mase takich syt kiedy silnik pracuje a pas nie zapięty lub trzeba go na chwilę odpiąć . Można sprawdzić czy jest to dobrze zliczane, zczytać dwa razy logi w odstępach czasowych i porównać - mnie się nigdy nie chciało tego zliczać
- - - Updated - - -
w nowszych zapamiętuje, w starszych nie
- - - Updated - - -
tego nie wiem ale kol. bubu321 pewnie będzie wiedział![]()
Mam już logi, teraz pytanie, co z tego jest podejrzane, żeby w ASO się nie pluli na wejściu, że "usterka nie występuje".
Ostatni powod wstrzymania wylaczenia przez Stop&Start: Bateria naladowana ponizej progu
Liczniki wstrzymania wylaczenia przez Stop&Start:
Klimatyzator (NCL): 936
Temp. zewn. ponizej progu: 0
Temp. zewn. powyzej progu: 0
Bateria naladowana ponizej progu: 2037
Pas kierowcy nie zapiety: 376
Alternator nie naladowany: 0
Wylacznik maski silnika: 0
Tyl.szyba ogrzew.: 0
Wycieraczka szyby na duzej predk. przez 5 sek.: 0
Czujnik baterii (IBS): 0
Drzwi kierow.otwarte: 4
Bateria wydajnosc ponizej progu: 0
Wezel Parkowania Polautomatycznego (SPM): 0
Temperat. baterii zbyt niska: 0
Bateria napiecie rozruchu niedostat.: 177
Stabilizator napiecia uszkodz.: 0
Zadane A/C klimatyz. reczny: 0
Tryb zasilania na niskim zuzyciu: 16
Przekaznik rozruchu S&S NBC uszkodzony: 0
Ostatni powod wymuszonego ponownego wlaczenia przez Stop&Start: Klimatyzator (NCL)
Liczniki wymuszonego ponownego wlaczenia przez Stop&Start:
Klimatyzator (NCL): 20
Temp. zewn. ponizej progu: 0
Temp. zewn. powyzej progu: 0
Bateria naladowana ponizej progu: 0
Wycieraczka szyby na duzej predk. przez 5 sek.: 0
Czujnik baterii (IBS): 0
Bateria wydajnosc ponizej progu: 0
Wezel Parkowania Polautomatycznego (SPM): 0
Temperat. baterii zbyt niska: 0
Bateria napiecie rozruchu niedostat.: 106
Zadane A/C klimatyz. reczny: 0
Tryb zasilania na niskim zuzyciu: 0
Z tego co widać to aku jest raczej niedoładowany + klimatyzator (jeździsz z wyłączoną klimą? - jeśli klima nie pracuje w trybie auto to S&S też nie będzie działał)
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Klimatyzację mam zawsze na Auto. I tak jak pisałem, nieraz SS działa jeden dzień i potem na tydzień-dwa przestaje bez ruszania klimatyzacji. A zaczyna działać bez żadnej reguły, która by wskazywała, że akumulator jest wtedy bardziej naładowany niż normalnie. Podziała dzień albo pół dnia i przestaje.
Natomiast akumulator był wymieniany niecały rok temu właśnie ze względu na awarię SS. Wtedy też padła klimatyzacja i nie umieli sobie z tym poradzić (palił się bezpiecznik), ale sama się naprawiła.
Niestety nie wiem czy te liczniki są od początku czy może były kiedyś resetowane czy ten nienaładowany akumulator w dużej liczbie to jeszcze dane sprzed roku, dlatego zrobie logi za kilka dni i porównam.
Ale ja nie chcę tego używać. Ale jeżeli nie działa, to jest to objaw, że coś jest nie tak. Nie jest to najpoważniejszy problem w moim samochodzie, więc najpierw chcę wyeliminować te oczywiste, bo a nuż jest to wszystko związane.