Słyszałem o różnej jakości piast Optimal - Ty widocznie trafiłeś na bubel. Reklamuj.
Słyszałem o różnej jakości piast Optimal - Ty widocznie trafiłeś na bubel. Reklamuj.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ja bym już zaczął odkładać kasę na porządną piastę. Mój znajomy z IC gadał kiedyś o tych Optimalach, że przodują jako firma w ilości reklamacji. Takie same złe opinie panują o ich łożyskach na forum Forda.
sam mam optimala (lewy, przód) zero problemów kosztował 400 zl a na inter carsie po 380
To tylko się cieszyć. Ale opinie są inne, niestety. Piszę o tym Optimalu dlatego że już niejeden raz przekonałem się o tym, że kto tanio kupuje, kupuje dwa razy. I nie tyczy się to tylko części do Alfy, w innych markach jest to samo. Innymi słowy mnie osobiście nie stać na tanie rzeczy.. Ale życzę wam oczywiście jak najdłuższej bezawaryjności.
Tez kupiłem optimala, bo po prostu nie było wtedy alternatywy. Na początku było ok, ale po jakimś czasie pojawił się ten sam problem o którym mówisz. Wskazówka falowala podczas przyspieszania. Kup piaste snr i problem zniknie. Dodatkowo cinek stwierdził że ten mój optimal to jest już na wykończeniu mimo że w miarę nowy.
Dziwi tylko fakt że nie zaświeca sie ABS starej piasty nie wywaliłem zobaczę czy da się przełożyć pierścień magnetyczny bo zapewne to on winien tym amplitudom. Tak jak piszecie trzeba kupować SNR i nie będzie problemu.
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Nic z tym nie zrobisz,mi z tego powodu uznali gwarancję i zwrócili kasę. Kupiłem inną(nie SNR) na razie 2kkm i jest ok. Skontaktuj się z forumowiczem Gepardem (sklep z częściami), coś Ci doradzi.
Dla potwierdzenia można zrobić logowanie prędkości z czujników ABS przez program MES i jeśli przy stałej prędkości odczyty jednego koła są różne to mamy winnego.
W tym wątku post #12 podaje takie błędne wskazanie:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_...hamowania.html
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...owania-abs.jpg
Objawy to też szybciej załączający się ABS i przez to gorsze hamowanie oraz awaryjne.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 22-11-2015 o 19:44