Temat: Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    zacisk sie rozszerzyl?
    No stary jak założysz nowy klocek to zwykły zacisk ci się na prowadnicach przesunie . Kuźwa nigdy o tym nie pomyślałem a tu zonk . Kolega z Knurowa się przykulał . Dobrze ,że uparłem się żeby przymierzył bo chciał je brać i spadać.
    Brembo się nie przesuwa bo z obu stron masz tłoczki a zacisk jest sztywny

Użytkownik Pirat drogowy Avatar SimonG
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    W211 T 320CDI

Domyślnie

To znaczy, że jak mam duże brembo i 17ki ori na zimę,gdzie na kończących się klockach między zaciskiem a ramieniem felgi da się włożyć tylko kartkę papieru, to gdy wymienię niedługo klocki, nie założę felg bo zacisk się rozszerzy?

Brembo się nie przesuwa bo z obu stron masz tłoczki a zacisk jest sztywny
    Ubiegłeś

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał marti Zobacz post
    Widać, pewnie z modeliny :-D
    Nazar....możesz mieć 1/385 klocka a zacisk Ci się nie rozszerzy. Bo niby jak??? Spójrz na zacisk i znajdź mi element który się tam może rozszerzyć....:-D
    Hahaha no widać ,że koledzy by też o tym nie pomyśleli . Zwykły zacisk się rozchodzi niestety

- - - Updated - - -

Cytat Napisał SimonG Zobacz post
    To znaczy, że jak mam duże brembo i 17ki ori na zimę,gdzie na kończących się klockach między zaciskiem a ramieniem felgi da się włożyć tylko kartkę papieru, to gdy wymienię niedługo klocki, nie założę felg bo zacisk się rozszerzy?
    No pisze ,że Brembo ma z obu stron tłoczki i zacisk jest na sztywno do zwrotnicy mocowany i nic się nie zmienia . Zwykły zacisk ma z jednej strony tłoczek i siła docisku na zewnętrzny klocek jest przenoszona przez przesuw na 2 prowadnicach . Jak klocek się kończy to część zewnętrzna zacisku ,która trzyma zewnętrzny klocek przesuwa się do środka na prowadzeniach.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar SimonG
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    W211 T 320CDI

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    No pisze ,że Brembo ma z obu stron tłoczki i zacisk jest na sztywno do zwrotnicy mocowany i nic się nie zmienia . Zwykły zacisk ma z jednej strony tłoczek i siła docisku na zewnętrzny klocek jest przenoszona przez przesuw na 2 prowadnicach . Jak klocek się kończy to część zewnętrzna zacisku ,która trzyma zewnętrzny klocek przesuwa się do środka na prowadzeniach.
    Napisałem, że mnie wyprzedziłeś z wyjaśnieniem. Faktycznie logiczne.

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Człowiek całe życie się uczy i głupi umrze . Myślałem ,że w dziedzinie kół już mnie nic nie zdziwi a tu kużwa pranie mózgu

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

....

EDIT:
    Nie odświeżyłem tematu a tu widzę że wyjaśnień w 5min. przybyło na kolejną stronę.
    Ostatnio edytowane przez sickboy ; 26-11-2015 o 20:34

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Zacisk sie rozszerza!!!! Bedziesz wymienial klocki to załapiesz. Przeciez o tyle co grubszy jest nowy klocek o tyle od tarczy zewnetrzna czesc zacisku przesunie sie w strone felgi na prowadzeniach. Powtarzam jeszcze raz - zacisk Brembo jest obustronnie sztywny bo ma tloczki z obu stron. Zwykly zacisk ma od srodka i jeden tloczek zaciskajac klocek z jednej strony napreza zaciskiem na prowadzeniach drugi klocek. Jak wymieniasz klocki to aby zdjac zacisk luzno musisz go rozepchac łyżką/ kluczem a zewnetrzna czesc potem swobodnie na prowadzeniach przesuwasz.

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

Oczywiście nazar ma racje z tym zaciskiem. Ale sam takze nie rozwazyl bym takiej sytuacji.
    O jakie klocki? Widac znajomośc mechaniki co u niektórych [emoji14]
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    PO
    Auto
    Alfa Romeo powered by @sdero - była/ Obecnie Volvo V60 CC T5 AWD

Domyślnie

Myślałem że mówisz o brembo. Swoją drogą, gdzieś czytałem o swapie i sądziłem, że już zmieniłeś na większe.
    Ale widać, jeszcze nie;-)

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Zacisk sie rozszerza!!!! Bedziesz wymienial klocki to załapiesz.
    Spoko nazar wiem jak działają zaciski, ostatnio robiłem swap na duże brembo w mojej alfie. Ten post w którym pisałeś że felga stalowa nie wchodzi na zacisk był tak dziwnie sformułowany że nie ma się co dziwić tej fali postów którą wywołał.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy