U mnie komputer zaniżał spalanie o około 0.5 litra. Przy bardzo dynamicznej jeździe lub non stop po mieście potrafił zaniżać nawet o litr! Taki oszust.
U mnie komputer zaniżał spalanie o około 0.5 litra. Przy bardzo dynamicznej jeździe lub non stop po mieście potrafił zaniżać nawet o litr! Taki oszust.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
A jak wygląda u was spalanie nie patrząc na to co komputer pokazuje ?
Chodzi mi o to ile km zrobicie na całym baku.
U mnie jest to dokładnie 700 km, a bak ma 70l, czyli równo 10l - tylko miasto
Przy jeździe miejskiej maksymalnie udało mi się przejechać na pełnym baku 750 km. Gdyby gaz nie wpadał za często w podłogę to może byłoby 800 km.
Mi sportwagon 1,9jtdm 16V q-tronic pali w mieście faktycznie 11 litrów, wskazania na kompie 11,6L. Co śmieszne to kolega magil pisze że komputer mu zaniża spalanie, a u mnie akurat w drugą stronę. Przeważnie przejeżdżam cały bak w mieście na odcinkach w jedną stronę 4 km i z powrotem 3km, przystanek i 1 km.
Nie żal ci silnika na takie zabawy ? Silnik nie ma szans się rozgrzać. Moja 2,4 dopóki nie złapie tych 60 stopni, pali po 12+. Później spalanie spada, ale mój silnik osiąga te 60 stopni po jakichś 6km normalnej jazdy, a 90 ma po około 12. Sam sobie odpowiedz, co jest powodem wysokiego spalania...
Jeśli komputer pokazuje 11,6 a ty masz faktyczne 11.... to chyba też zaniża...
W takim przypadku komputer raczej zawyża, skoro rzeczywiście spala mniej, ale może nie myślę logicznie z rana
![]()
U mnie ostatnio odcinki po 4- 5 km. ewentualnie 3km, przystanek i 2 km.także podobnie jak u kolegi wyżej. Może i żal silnika oraz turbiny, ale co mam zrobić jak więcej nie potrzebuję jechać. Silnik rozgrzewa się do 90 stopni u mnie po jakiś 5- 6 km (zależy od temperatury zewnętrznej). Termostat zmieniany w zeszłym roku. Spalanie według kompa głównie 10, na krótszych odcinkach 11- 12. Jak przejadę jakieś 12- 15km. to spokojnie 8l/100km. Rzeczywiste muszę w sumie sprawdzić, ale domyślam się, że na pewno jest większe niż na kompie.
Nie przeczytałem wszystkich komentarzy, jeśli ten pomysł się pojawił to wybaczcie niemniej zwróćcie uwagę na to że często stan filtra powietrza decyduje o poziomie spalania. U mnie filtr był mega zalepiony, po wymianie spalanie wyraźnie spadło.
U mnie 1.9 150km manual na mieście 11,5 komp pokazuje. I tyle wychodzi według tankowań a nawet troszkę więcej. Z tym że mieszkam w niedużym mieście więc auto nawet nie zdąży się rozgrzać. Odpalam a za chwilę gaszę - znów odpalam znów gaszę. Więc dla mnie to normalne raczej że auto tyle spala. I do tego parkuje pod chmurką.
W okresie kwiecień - wrzesień robie trasy po całej polsce ze względu na moją pracę... lecz okres zimowy niestety bzykam tylko po moim małym mieście. Spalanie jak nic ponad 11 litrów. Lecz gdy tylko wybiorę się gdzięś dalej spalanie według kompa leci w dół jak kamień.
Ostatnio wróciłem z Warszawy na A2 cały czas 150-170 spalanie 6,4 litra...
Miasto gdzie silnik nie zdąży się rozgrzać spalanie grubo ponad 11 litrów.
Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
To 6,4 litra to średnie? Przy ~160km/h? Moja 1.9 8v tyle pali przy max 130km/h
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk