Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 102

Temat: Kapitalny remont 2.4 jtdm :(

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał jasio79 Zobacz post
    U mnie Bocian
    skad zes kurde nowke sztuke dorwal? z aso ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    skad zes kurde nowke sztuke dorwal? z aso ?
    Z Turynu z magazynu centralnego. Dostawa w 1-2 tyg

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał hideto Zobacz post
    Twój post Tomek zabrzmiał jak wyrok na 2.4. Mam nadzieję że moja głowica jest jednak cała. Z ciekawości na przyszłość. Jakie będą objawy pękniętej głowicy?
    Duże ciśnienie w układzie chłodzenia, wyrzucanie wody przez korek zbiorniczka układu chłodzenia, przegrzewanie się silnika, obecność spalin w układzie chłodzenia. To są najczęstsze objawy, które definitywnie wykluczają samochód z dalszej eksploatacji. Wcześniej możesz mieć historie typu zauważalnie niższa kompresja na jednym z cylindrów. Generalnie jeśli ktoś nie musi miec DPF - to w 2.4 bardzo pomaga jego usunięcie. Silnik się tak nie gotuje, gdy nie ma wypalania "stacjonarnego" DPF (czy też aktywnego, różnie to można nazwać).
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Świeżak Avatar duomox
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 SW 2.4 automat

Domyślnie

Wydaje mi się, że jak już kupować używany silnik, to tylko z jeżdżącego samochodu. Inaczej to kot w worku. Mój kolega kiedyś robił przekładkę w BMW E46, bo zapragnął mieć 3 litrowego diesla. Kupił więc za grosze anglika z takim motorem, przełożył do swojego E46 silnik razem z zawieszeniem, a za robociznę nie zapłacił grosza, bo mechanicy wzięli w rozliczeniu resztę z tego angola.

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    No i to jest najlepsze podsumowanie całej dyskusji. Tego silnika nie da się tanio i dobrze wyremontować. Dla świętego spokoju ja sugeruję montaż nowej pompy oleju przy takiej zabawie, bo wydanie ponad 10 tysięcy na remont z zostawieniem pompy oleju o zagadkowej wydajności (wiem, zawsze można to zmierzyć, ale nikt nie da sobie uciąć ręki, że bardzo mocno rozgrzany środek smarny też będzie miał odpowiednie ciśnienie) - to jest takie igranie z własnymi oszczędnościami. Kwestia głowicy - na 99% będzie popękana, jak na razie widziałem tylko jedną głowicę 2.4, która przy przebiegu rzędu 150 tysięcy kilometrów nie miała ani jednego pęknięcia. A spawanie głowicy - tanie nie jest, nie zawsze da się to dobrze zrobić, z gwarancją na taką usługę też jest różnie. I też wypadałoby założyć nową głowicę i pięć tysięcy za samą głowicę pęka... Jak sobie ktoś to dobrze, sumiennie wszystko policzy do kupy, żeby wiedział, że ma wymienione wszystko, co może sprawić psikusa - to poniżej 15 tysięcy złotych raczej nie ma mowy o pełnowartościowym remoncie 2.4 JTDm. Wszystko poniżej to kwestia pójścia na pewnego rodzaju ustępstwa.
    Jeśli na rynku są wystawiane auta za 20-25 tys złotych to sumienne uwzględnienie 15 tys na naprawę jest ekonomicznie nieuzasadnione. Rozumiem , że przestrzegasz przed kosztami, a nie namawiasz do irracjonalnych wydatków

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zależy jak bardzo ekonomicznie podchodzisz do auta. Osobiście wolałbym stracić w tym wypadku te 5 tys zł i mieć silnik "nowy" po remoncie w aucie, którego stan techniczny bardzo dobrze znam, niż sprzedać auto ze stratą po to, żeby zainwestować znowu w inny egzemplarz wymagający zapewne i tak jakiegoś wkładu.

Alfa to nie auto dla dusigrosza i trzeba się z tym liczyć.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta Avatar menczydupa
    Mieszka w
    Tam gdzie ptaszki zawracają :)
    Auto
    159

Domyślnie

Samochod robiony bedzie na pewno w najblizszym czasie,mam zamiar nim jezdzic przez najblizsze pare lat. Jak bede cos wiecej wiedzial to dam znac. Na dniach zawoze brerke do QBY z czestochowy. Orientuje sie ktos ilu mniej wiecej osobom na tym forum z tym silnikiem przydazyl sie podobny przypadek. Bo cos mi sie zdaje, ze chyba wd*pilem najbardziej .
    Czemu ja tej czerwonej na fajnych 19 nie bralem te mułowate 2.2 bym przebolal.

Ktos tam pisal zebym wystawil to na czesci. Ile bym dostal 15k ? moze ani tyle
    Ostatnio edytowane przez menczydupa ; 11-12-2015 o 13:25

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał menczydupa Zobacz post
    Bo cos mi sie zdaje, ze chyba wd*pilem najbardziej .
    Słyszałem kiedyś o podobnym przypadku, niedługo po zakupie auta okazało się że silnik, o ile pamiętam w jakimś M3 miał pękniętą głowicę. Koszty remontu były astronomiczne. Właściciel wpadł na pomysł żeby ubezpieczyć auto na AC i puknąć w jakieś drzewo ;-) Do niczego podobnego nie namawiam, tylko mówię że o czymś takim słyszałem.

PS. w firmie Uniqa mają tanie ubezpieczenia <EVIL>

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał menczydupa Zobacz post
    Samochod robiony bedzie na pewno w najblizszym czasie,mam zamiar nim jezdzic przez najblizsze pare lat. Jak bede cos wiecej wiedzial to dam znac. Na dniach zawoze brerke do QBY z czestochowy. Orientuje sie ktos ilu mniej wiecej osobom na tym forum z tym silnikiem przydazyl sie podobny przypadek. Bo cos mi sie zdaje, ze chyba wd*pilem najbardziej .
    Czemu ja tej czerwonej na fajnych 19 nie bralem te mułowate 2.2 bym przebolal.

Ktos tam pisal zebym wystawil to na czesci. Ile bym dostal 15k ? moze ani tyle
    E tam, kupiłbyś jakiegoś 2.2 i pewnie zaraz byłoby marudzenie czemu łańcuch taki drogi, zębatki, itp. a jak jakbyś jeszcze go z selespeedem pożenił to w ogóle masakra

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Zależy jak bardzo ekonomicznie podchodzisz do auta. Osobiście wolałbym stracić w tym wypadku te 5 tys zł i mieć silnik "nowy" po remoncie w aucie, którego stan techniczny bardzo dobrze znam, niż sprzedać auto ze stratą po to, żeby zainwestować znowu w inny egzemplarz wymagający zapewne i tak jakiegoś wkładu.

Alfa to nie auto dla dusigrosza i trzeba się z tym liczyć.
    Musisz też się liczyć, że auto po remoncie przejdzie do kategorii 'niesprzedawalnych'.