o ile mówisz poważinie i masz takie opcje ( a z tego co znam to chyba tak ) to daj na pw adresa
podeślę ten pęknięty
albo jak nawet chcesz kpl
wraz z tym "innym"
dopisz tylko czy pakować wszystkie 4 wyjęte czy tylko ten pękniety cie bawi
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
No to jak już sprawdzi ten uszkodzony to niech sprawdzi jeden dobry. Potwierdzi wadę materiałową lub złe parametry pracy silnika.
No i stało sie pękniety tłok na 2 cylindrze ;(. Prawdopodobnie wynikiem było wpadniecie przez turbospręzarke czegos co wygielo łopatki w turbie a na tłoku zrobilo kilka dziur az w koncu pekł. Poki co trwa dochodzenie w tej sprawie co to mogło być. Byc moze cos poprzedniemu wlascicielowi wpadlo wczesniej. Dodatkowo 3 tłoki sa z tymi samymi nr fabrycznymi np 730 a ten jeden jest z nr 731 (ten co pekł) czy tak montowali w fabryce czy ktoś tam grzebał niewiadomo.
Sprawa dość dziwna bo niespotykana.
![]()
I kto w końcu ogarnia temat?
Sprawa nie jest dziwna i skomplikowana tylko ktoś już niefachowo dłubał w tym silniku - wszystkie tłoki silnika powinny być wykonane w tej samej klasie
55220730 - klasa A
55220731 - klasa B
Coś pewnie pierwotnie wpadło w turbinę, łopatki pokruszone poszły w dolot i to było przyczyną pierwotnej awarii. Potem ktoś to wymienił po kosztach (tylko jeden tłok), bo auto szło na sprzedaż i awaria gotowa. Przed robieniem programu chociaż trzeba było obejrzeć wirnik turbiny, bo nie chce mi się wierzyć że turbina pracowała idealnie z tak pokrzywionym wirnikiem
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Z tego co wiem miska olejowa nie była sciagana od nowosci bo jest na oryginalnym kleju ale wszystko mozliwe, czekam dokładniejsza diagnozę cinka. i wszystko bedziemy wiedzieli czy ktos mial awarie i zrobil po lebkach i puscil byle sie pozbyc. Ciezko cos stwierdzic.
Co do turbo to ciagło caly czas i nie było z nim problemów przed jak i po programie
A wszystkie ameliniowe klapki wirowe były/są na swoich miejscach?
Panie Bocian, a numerki Twoich tłoków jakie?
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond