Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Temat: Temperatura otwarcia termostatu

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Wg mnie również.

eLearn jakiś stary bardzo. Pewnie 2006.

Ciekawe czy w ASO sprzedają takie 80 stopni. Cena prawie porównywalna z zamiennikami.
    Czyli elearn daje stan na poczatek produkcji, dlatego pytalem bo moze pozniej cos zmienili. Ale wg mnie, z opisu widze ze pasuja do 1.9 te same termostaty i moze mylnie sprzedawcy sprzedaja je do 2.4, a potem mamy efekt.
    Szukalem tez troche inforamcji na zachodnich portalach i tam twierdza, ze nie ma juz oryginalow. Sprawdze z ciekawosci w ASO i zapytam o te temperatury.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar SimonG
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    W211 T 320CDI

Domyślnie

Panowie, nie chce specjalnie zakładać nowego tematu wiec ponawiam pytanie jak sprawdzic ile wynosi temp otwarcia w FESie. Jest osobny wiersz monitorujący tą wartosc? Szukałem ostatnio i nie widziałem. W ubiegłe wakacje wymieniałem w 2.4 termostat na behra i jestem ciekaw.

Sorry za mały OT.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Nie popadajcie w paranoje. 80'C vs 88'C, to silnika macie ze szkła, że ma się coś stać przez te 8'C różnicy. No bez jaj.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał SimonG Zobacz post
    Panowie, nie chce specjalnie zakładać nowego tematu wiec ponawiam pytanie jak sprawdzic ile wynosi temp otwarcia w FESie. Jest osobny wiersz monitorujący tą wartosc? Szukałem ostatnio i nie widziałem. W ubiegłe wakacje wymieniałem w 2.4 termostat na behra i jestem ciekaw.

Sorry za mały OT.

Nie ma takiego wiersza, ponieważ termostat sterowany jest mechanicznie. Jedyny sposób to logi.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    Nie popadajcie w paranoje. 80'C vs 88'C, to silnika macie ze szkła, że ma się coś stać przez te 8'C różnicy. No bez jaj.
    Więc tak samo można by założyć termostat z temp otwarcia 94, bo to tylko 6 stopni różnicy?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał SimonG Zobacz post

Sorry za mały OT.

zimny silnik najlepiej z rana pierwsze odpalenie po nocy. Podpinasz kabel wybierasz temperature silnika i zalaczasz podglad na wykres. Obserwujesz wzrost temperatury plynu chlodzacego. w pewnym momencie po osiagnieciu temperatury otwarcia temperatura powinna zaczac spadac.

- - - Updated - - -

nie popadam w paranoje. Chcialbym jednak uniknac przykrej niespodzianki i wymienic termostat na wlasciwy. Ponadto pamietaj ze 88 to temperatura plynu nie silnika, silnik ma wyzsza.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

W 2,4 20v ludzie zakładali zamienniki o wyższej temp otwarcia niż zalecane fabrycznie i kończyło się często na zwichrowaniu głowicy. Ciekawostką jest, że w 2.0JtDM termostat otwiera się przy 93-94C, temp. spada do 85-86C, a potem utrzymuje równo 88C - rzeczywisty odczyt z komputera
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Oj kolego teraz babola trzasnąłeś, że ja bym się ze wstydu schował.

Przykład z produkcji: przychodziły do fabryki wadliwe odlewy aluminiowej obudowy... pojechalismy na audyt do dostawcy i co sie okazalo? Ze barany wtryskiwali zbyt goracy material- zamiast 705 st.C bylo 714 st.C. Zauważ jak procentowo to jest mało (nieco ponad 1%).

W kwestii termostatow: 80 do 88 to jest aż 10 procent!
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Ja tam się nie wstydzę, tylko całe te dywagacje opieracie na jakimś założeniu. A ja uważem, że jest błędne. Co z tego że termostat się otworzy przy 80'C.
    To teraz sytuacja z życia. Byłem na urlopie w miejscu, gdzie temperatura w cieniu wynosiła 44'C. Auto w pełnym słońcu po jeździe. Włączenie po jakimś czasie zapłonu i temperatura płynu chłodzącego >100'C i co ... i nic. Auto jeździ. Bo nie miało prawa się nic wydażyć.

[edit]
    Ja już kiedyś pisałem o przeprawadzonych badaniach na jednej z Politechnik związanych z temperaturą pracy układu chłodzenia i sprawnością silnka. Robiono to na silniku BMW. W każdym razie konkluja była taka, że jeśli układ chłodzenia jest sprawny, szczelny, to płyn może mieć nawet 120'C i nic się silnikowi nie wydarzy złego, ale niestety przy tej temperaturze ciśnienie jest już tak duże, że grozi to rozszczelnieniem układu. Zysk z pracy w wyższej temperaturze, to poprawa sprawności jednostki, czyli mniejsze spalanie.
    Ostatnio edytowane przez .Andrzej. ; 14-01-2016 o 15:33

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

No tak, ale silnik silnikowi nie równy. Montaż termostatu otwierającego przy 88 zamiast 80 to poprawianie fabryki, a jak wiadomo przeważnie nie wychodzi to na dobre. Zwłaszcza, że 2.4 są bardziej narażone na problemy z głowicą.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto

Domyślnie

Ja tam się nie wstydzę, tylko całe te dywagacje opieracie na jakimś założeniu. A ja uważem, że jest błędne. Co z tego że termostat się otworzy przy 80'C.
    To teraz sytuacja z życia. Byłem na urlopie w miejscu, gdzie temperatura w cieniu wynosiła 44'C. Auto w pełnym słońcu po jeździe. Włączenie po jakimś czasie zapłonu i temperatura płynu chłodzącego >100'C i co ... i nic. Auto jeździ. Bo nie miało prawa się nic wydażyć.

[edit]
    Ja już kiedyś pisałem o przeprawadzonych badaniach na jednej z Politechnik związanych z temperaturą pracy układu chłodzenia i sprawnością silnka. Robiono to na silniku BMW. W każdym razie konkluja była taka, że jeśli układ chłodzenia jest sprawny, szczelny, to płyn może mieć nawet 120'C i nic się silnikowi nie wydarzy złego, ale niestety przy tej temperaturze ciśnienie jest już tak duże, że grozi to rozszczelnieniem układu. Zysk z pracy w wyższej temperaturze, to poprawa sprawności jednostki, czyli mniejsze spalanie.
    Tak wlasnie jest w wyzszej temperaturze silnik ma wyzsza sprawnosc, ale jest jedno ale. Jednostka nie wytrzyma tego dlugo i ulegnie przegrzaniu i awarii. Mechanicy na tym forum stwierdzali ze glowica jest dluga i scianki ma cienkie i te scianki wlasnie pekaja. To miejce ulega przegrzaniu i go trafia szlag.
    Jesli bede mial o 8 stopni wczesniej otwarty termostat i plyn pojdzie wczesniej na chlodnice to ten plyn powinien miec nizsza temperature i lepiej odbierze cieplo z glowicy.

Zreszta chyba po to producent zastosowal termostaty na 80 stopni. Dlaczego wiec mam zakladac inny ?

Pytalem Geparda o to czy ma taki termostat i stwierdzil, ze ma tylko na 88 stopni.