Wlej płukanę, nie zaszkodzi.
Wlej płukanę, nie zaszkodzi.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie
> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y
Ja natomiast trochę przekornie napiszę... Nie wiem jak traktować 2.0 JTDm, ale nazywać 1.9 JTDm 8V silnikiem klasy premium to byłaby przesada. Nie wiem czy wlanie drogiego oleju ma Ci poprawić samopoczucie obcowania z samochodem klasy "premium" za kilkadziesiąt tysięcy, ale w budżetowych BMW za kilkaset tysięcy, leją zwykłego Castrola.
Z mojego rozeznania, większy problem jest w tym, że ludzie leją "markowe" oleje typu Castrol, Elf, Shell itp. bo myślą, że one są dobre. Mają ładne opakowanie, dobrą reklamę i zwykle są najdroższe na półce w sklepie. Uwierzcie mi, nie każdy ma czas na wycieczki po hurtowniach motoryzacyjnych i niszowych sklepach gdzie kupi sobie Millersa. Ludzie więc po prostu nie wiedzą, że te popularne oleje są po prostu słabe.
- klasa średnia "premium" – nieoficjalna nazwa samochodów klasy średniej produkowanych przez marki kojarzone z luksusem. Często są one droższe i lepiej wyposażone (zarówno pod względem wygody, jak i techniki). Przykłady:Audi A4, BMW serii 3, Cadillac BLS, Jaguar X-Type, Mercedes klasy C, Lexus IS, Saab 9-3, Volvo S60, Alfa Romeo 159.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Klasa_samochodu
Zadaniem dobrego oleju nie jest poprawa samopoczucia, a odpowiednie smarowanie i właściwa praca silnika.
Tu się zgodzę ale z drugiej strony mając auto można poczytać różne opinie o olejach zamiast "studiować Pudelka "![]()
1. Ten sam silnik 1.9 JTDm 120KM występuje również w np. Fiacie Bravo, który nie jest samochodem premium. Rozumiem, że we Fiacie ten silnik nie jest premium, a w Alfie już jest.
2. Według producenta odpowiednie smarowanie i właściwą pracę silnika zapewnia Selenia. Która jest średnim olejem, ale w większości przypadków daje radę.
3. Zapomniałeś odnieść się do fragmentu, że luksusowe samochody jeżdżą na popularnych olejach. I myślę, że znajdę więcej przykładów BMW, które ma więcej niż 500 tys. przebiegu niż przykładów Alfy Romeo.
Nie mam ochoty na dalsze poruszanie tego tematu, tak jak pisałem, każdy leje na co ma ochotę. Zareagowałem dlatego, że wyśmiewasz ludzi, którzy do prostego silnika w relatywnie tanim samochodzie leją ekonomiczny olej (zgodny z wymogami producenta). Dałem Ci przykład, że luksusowe marki, również korzystają z tych prostych olejów i nikt nie robi halo, że ktoś leje właśnie taki olej do dużo droższych samochodów.
Które ASO będzie lało Millersa do silników? Założę się, że ani jedno. Bo to się nie opłaca. Leją gówno z beczki.
Poważnie porównujesz Bravo do 159? Sam silnik nie czyni z nich takich samych samochodów. Liczy się szerzej pojęty komfort jazdy i wyposażenie.
Z jednym się zgodzę, 159 nie przystoi 1.9 8V ani MPI.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Kolego silnik to nie klasa samochodu. Chodzi o wyposażenie - napisane jak wół w poście 1807.
Według producenta należy stosować Selenię bo mają na tym interes - to tak w skrócie. Podobnie jak zalecają stosowanie oryginalnych części marki AR.
Nie interesuje mnie na czym jeżdżą właściciele BMW ich kasa i ich sprawa.
Jak byś poczytał coś na temat olejów to byś się dowiedział, ze wiele olejów o których sam pisałeś , że mają dobrą reklamę i czasem na tym koniec, bo jak wytłumaczyć fakt, że w tym samym silniku olej "A" zużywa litr na 1000 km a olej "B" nic lub bardzo niewiele. Czary? Jesteś zbyt delikatny jeśli uważasz, ze wyśmiewam kogoś. Jak się kupuje samochód w pewnej klasie to nie ma, że boli trzeba, inwestować aby ciszyć się bezawaryjnością i kultura pracy silnika. Jak wymieniłem ostatnio tą nieszczęsną uszczelkę powodująca komunikat olejowy to miałem na oleju przejechane niecałe 2000 km, gdybym myślał jak niektórzy to kazał bym mechanikowi zlać ten do jakiejś syfiastej balii i zalać po wymianie uszczelki. Ale u mnie nie ma , że boli wyjąłem 200 zeta na nowy olej i filtr bez zmrużenia okiem. Taka sytuacja.