HAHAHA, "pomoc techniczna" FAP twierdzi, że napięcie ładowania alternatora od 12,5V do 15V w kształcie sinusoidy to jest normalne, bo jest tu INTELIGENTNY alternator.
I nie ważne, że w dwóch innych identycznych samochodach jest prawie linia prosta z wartościami w przedziale 13,8-14,5,V. Ale niech myślą, bo takiego samochodu na pewno nie odbiorę.
Powiedzcie mi, jak to jest, że w ASO nie mają programu typu scanxl, którym mogą zrobić wykres danego parametru i za każdym razem muszę im użyczać swojego laptopa. To jest jakieś nienormalne.
![]()
A ile kosztuje taki program? 500 zł? Nawet niech kosztuje tysiąc. To i tak powinno być w interesie Fiata, bo na mnie, licząc same samochody zastępcze licząc po stawkach wypożyczalni stracili jakieś 10 tys. zł i tracą z każdym dniem.
Czy regulator napięcia jest razem z alternatorem czy jest to osobny element? Może ktoś sprawdzić?
Oddzielny
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
A nie znasz przypadkiem numeru części? Bo w ASO twierdzą, że jest razem i jutro mają zamówić nowy alternator. Tak to bym im pokazał czarno na białym.
Bo ty nie jedź do ASO tylko do niezależnego dystrybutora alternatów i osprzętu - np. w wawie jest taki sklep przy al. Wilanowskiej. Zresztą Ty masz chyba auto na gwarancji?
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Tak, na gwarancji. Więc po co mam gdziekolwiek jeździć? I tam im dużo pomogłem. Jak nie naprawią, to wdrażam plan B, a w międzyczasie plan C, ale wtedy FAP spali się ze wstydu.
Faktycznie jest taki element jak Regulator napięcia (77365270), który wizualnie wchodzi w skład alternatora, ale można go kupić oddzielnie. Ciekawe co tym razem wykombinują, czy aby nie wymienią tylko alternatora.
Hehe, ciekawe czy ktoś miał taki objaw - w czasie jazdy podczas mocniejszego przyspieszania przygasa ekran radia, to znaczy kilka razy już się zdarzyło, a potem na razie ustąpiło.
Uprzedzając pytania - alternator był już wymieniany.