Po odpięciu przewodu paliwowego idącego od zb. paliwa, po wł. zapłonu pompa nis. ciś ma tłoczyć paliwo i powinno ono wypływać z wypiętego przewodu.
Po odpięciu przewodu paliwowego idącego od zb. paliwa, po wł. zapłonu pompa nis. ciś ma tłoczyć paliwo i powinno ono wypływać z wypiętego przewodu.
Szybki test. Ściągasz wężyk idący od zbiornika do filtra paliwa. Próbujesz w niego dmuchnąć - jak dasz radę to paliwo się cofa. Niestety nie wiem jak się dobrać do zaworka zwrotnego w pompie. Podpowie ktoś?
Musisz zdemontować zbiornik. Pompka jest w środku.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Dziś zrobiłem test jak pisaliście wcześniej czyli włączony zapłon i odliczanie do 10. Odpaliła za drugim kręceniem ale tylko jak dodałem trochę gazu.
Ale jeżeli poczekam dłużej odpala jakby lepiej...
Jakie macie u siebie aku?
Bo może mam za słaby gdyż jest gabarytami mniejszy niż miejsce pod niego.
Ja mam obecnie akumulator 60Ah540A. Nie za słaby?
Ja mam 77Ah 780A i też generalnie słabo pali, czasem kontrolki się zapalą jak spada napięcie. Powodem problemów w 1.9 nie jest aku tylko zbyt słaby rozrusznik w wersjach na "ciepłe" rynki. Zbyt obciążony pobiera po prostu zbyt duży prąd co też może w krótkim czasie zabić aku. Nie ciepłym pali lepiej bo opory są mniejsze.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ostatnimi czasy moja Alfa 159 dziwnie odpala. Tutaj przytoczę taki problem. Czasami, bardzo rzadko przy odpalaniu na zimnym silniku wyskakuje błąd na komputerze oraz wskazówka od temperatury przekręca się na maks i spada. Co jest tego powodem ? Czy ewentualnie jest to wina termostatu ? Wiem, że jest do wymiany bo przy jeździe po mieście nagrzewa się do maks 60-65 stopni czasem nawet wskazówka stoi na 50. Termostat wymieniam na dniach.