Strona 21 z 23 PierwszyPierwszy ... 11121314151617181920212223 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 230

Temat: Nagar w silnikach JTS i trwałośc łańcucha...

Użytkownik Świeżak Avatar koniu
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce TI Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Radzina Zobacz post
    Witam, w mojej Brerce od tygodnia słyszę stojąc obok błotnika od strony pasażera lekkie cykliczne charczenie-stukanie. Raz, dwa, trzy przerwa znowu trzy razy i przerwa. Zastanawiam się czy to na pewno oznacza rozrząd? Swoją drogą w ubiegłą niedzielę wybrałem się na ostrą przejażdżkę i dochodząc na drugim biegu do 6000 obrotów nagle auto jakby zrobiło odcinke- zablokowało się i musialem przerzucić na 3 bieg. Miał ktoś podobny przypadek i co on może oznaczać?
    Swoją drogą jak oceniacie ten zestaw rozrządu z allegro za 2600? Dogadałem się z ASO Nagorscy, że mi wymienia na moich częściach.
    Hej, u mnie też był hałas, a nie było żadnego błędu. Rozrząd robiłem u Nagórskich w ASO i za komplet ori części płaciłem ok. 2500 (bez dolnego łańcucha, bo był świeżo wymieniony przez poprzednika).

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Grodzisk Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo Brera 3.2 JTS

Domyślnie

A powiedz mi ile sobie policzyli za robocizne? Świece wymieniałem ponad rok temu też u nich w ASO,a na tym oleju co teraz mam zrobiłem 8 tysięcy km. Niestety mimo wskazówek jaki olej ma być zalany (Selenia Star) chłopaki z ASO zalali Brere Selenia K. Co prawda 5W40, ale jakoś nie mam do niego zaufania.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Za robotę policzyli mi 900zł. Z tym, że u mnie wodzik się rozleciał i fragment wpadł do miski. Miskę trzeba było zdjąć i ponownie przykleić. Cena zawierała też wymianę oleju i filtra. Sam rozrząd myślę będzie mniej

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Pablo. Zobacz post
    Nie wiem jeszcze, dopiero zrobiłem 3000 km, może 3.5 od kapitalnego remontu.
    Co mu było? Standard?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Pasjonat Avatar Pablo.
    Mieszka w
    pablogarage.pl
    Auto
    Kilka włoskich szrotów ;)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Co mu było? Standard?
    Standard, zatarty wał, wytarte wałki, nagar w kilogramach wręcz wszędzie..
    Kupiłem 2 nominalny cały silnik, zrobiłem remont od podstaw, wymieniłem pompę oleju, i jeździmy.
    www.pablogarage.pl - Serwis, części, holowanie

> PabloGarage Team < - kilka filmów na kanale - Z A P R A S Z A M Y

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Dziś czyściłem pokrywę zaworów myjką pod niskim ciśnieniem. Polecam. Z zewnątrz króciec odmy wyglądał na czysty, ale w środku było sporo białego gluta, co z pewnością blokowało odprowadzanie par oleju. Dobre miejsce na gromadzenie się syfu.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pokrywa (2).jpg
Wyświetleń:	92
Rozmiar:	111.4 KB
ID:	191156 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pokrywa.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	75.4 KB
ID:	191157
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar protowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał protowiec Zobacz post
    Witam wszystkich.
    Posiadam 2.2jts z 2006r z potwierdzonym przebiegiem 125tys km. Miesiąc temu wymieniłem rozrząd w PabloGarage. Silnik pracuje teraz znacznie lepiej i fajniej brzmi ( jakby turbina zasysała ).
    Znalazłem w tym temacie wątek o czyszczeniu nagaru wraz z instrukcją. Mam zamiar jutro się za to zabrać u siebie w garażu. Porobię też parę fotek.

A i podpiąłem autko do komputera bo pojawił mi się niedawno następujący błąd:
    Załącznik 190123

Elektrozawory przyleciały. Wymieniłem obydwa. Na następny dzień check engine zniknął. Dziwnie wyglądają zegary bez tej żółtej kontrolki teraz A jezdzilem z nią pół roku.

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał koniu Zobacz post
    Hej, u mnie też był hałas, a nie było żadnego błędu. Rozrząd robiłem u Nagórskich w ASO i za komplet ori części płaciłem ok. 2500 (bez dolnego łańcucha, bo był świeżo wymieniony przez poprzednika).
    Hej po wymianie nie ma już tego hałasu ? bo ja mam taki hałas coś jak piszesz ale już od 2 lat i głównie na zimnym silniku ale słyszałem że to norma w tym 2.2 JTS a rozrząd wymieniał poprzedni właściciel i autko jeździ okej. Więc nie wiem co ten hałas powoduje tam w okolicach rozrządu i tych pasków do osprzętu.

Mieszka w
    Poznań
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Huberto Zobacz post
    Hej po wymianie nie ma już tego hałasu ? bo ja mam taki hałas coś jak piszesz ale już od 2 lat i głównie na zimnym silniku ale słyszałem że to norma w tym 2.2 JTS a rozrząd wymieniał poprzedni właściciel i autko jeździ okej. Więc nie wiem co ten hałas powoduje tam w okolicach rozrządu i tych pasków do osprzętu.
    Hałas zniknął całkowicie, teraz jest cisza U mnie na początku hałas też był tylko na zimnym, a po rozgrzaniu znikał. Sprawę trochę bagatelizowałem, bo wiedziałem od poprzedniego właściciela, że łańcuch był wymieniany. Jak odstawiłem do ASO to już na rozgrzanym lekko hałasował. Okazało się, że faktycznie łańcuch był wymieniany ale tylko ten mały, dolny (jak się okazało był też przestawiony o jeden ząbek) Górny nie był ruszany i mocno się wyciągnął. Dodatkowo rozleciał się jeden wodzik. Być może u Ciebie jest podobnie, hałasuje któryś z łańcuchów lub wodzik nie domaga. Nigdy nie ma pewności co dokładnie było robione i jak, póki się samemu nie jarzy

P.S. Też słyszałem, że "ten typ tak ma" i trochę hałasuje. Jak się okazało nie ma
    Ostatnio edytowane przez koniu ; 26-02-2016 o 18:27

Użytkownik Świeżak Avatar Huberto
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał koniu Zobacz post
    Hałas zniknął całkowicie, teraz jest cisza U mnie na początku hałas też był tylko na zimnym, a po rozgrzaniu znikał. Sprawę trochę bagatelizowałem, bo wiedziałem od poprzedniego właściciela, że łańcuch był wymieniany. Jak odstawiłem do ASO to już na rozgrzanym lekko hałasował. Okazało się, że faktycznie łańcuch był wymieniany ale tylko ten mały, dolny (jak się okazało był też przestawiony o jeden ząbek) Górny nie był ruszany i mocno się wyciągnął. Dodatkowo rozleciał się jeden wodzik. Być może u Ciebie jest podobnie, hałasuje któryś z łańcuchów lub wodzik nie domaga. Nigdy nie ma pewności co dokładnie było robione i jak, póki się samemu nie jarzy

P.S. Też słyszałem, że "ten typ tak ma" i trochę hałasuje. Jak się okazało nie ma
    Miałem też padniętą czujke położenia wałka rozrządu i po jej wymianie to hałasowanie prawie całkiem ustało ale nadal jakieś delikatne występuje muszę zajrzeć w faktury co dokłądnie było wymienione przez poprzednika w tym rozrządzie, ale póki co wydaje mi sie że powinno tam być wszystko OK