A jak skrzypi mi zawieszenie podczas jazdy na wzniesieniach/uskokach/spowalniaczach to amortyzatory czy może być coś innego? Podczas jazdy nie odczuwam bujania itd tylko skrzypienie
A jak skrzypi mi zawieszenie podczas jazdy na wzniesieniach/uskokach/spowalniaczach to amortyzatory czy może być coś innego? Podczas jazdy nie odczuwam bujania itd tylko skrzypienie
Jakiś element metalowo-gumowy. Sworzeń, tuleja itp.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Miałem podobny problem. Wymieniłem drążki i skrzypienie przy skręcaniu ucichło. Za to teraz chyba skrzypi mi wahacz prawy (kierowcy), a z prawej strony na takich krótkich dziurach przy większej prędkości tak jakby dobija, jakby brakowało amortyzacji.. ale nie chce mi się wierzyć, że przyczyną jest amortyzator. Ktoś podpowie?
Może wahacz pasażera?
Jeśli ci to w czymś pomoże to ja stawiam na wyrobiony cukierek w wahaczu dolnym. Miałem to samo. Walczyłem z tym długo smarem w spraju. Pomogło na rok, smarowanie najpierw co miesiąc, potem częściej. Dodam że jeśli skrzypi po jednej stronie, to ten wahacz przyśpiesza zepsucie drugiego. Jak możesz to odżałuj i wymień oba na nowe. Co do postu Jfuel. Źle określasz strony samochodu. Prawa strona jest pasażera, zawsze. Nie chodzi mi o tu i teraz ale w przyszłości przy zamawianiu części możesz się przejechać. Jak dobija to na pewno są luzy. Mogą być wszędzie dolny i górny wahacz albo i poduszka amortyzatora, zwróć uwagę też na sprężynę czy nie pęknięta. Bez podnośnika i obadania łomikiem, nikt tu nie powie co boli Twoja Alfe.
Ostatnio edytowane przez Moyset ; 29-02-2016 o 22:27