Nakrętki odkręcił te co sa od tylnej strony auta następnie męczył te sróby od przedniej strony auta, miał problem aby je ruszyć ale za pomocą dłuższego klucza je rozruszał następnie założył te odblaski na koła i stwierdził ze udalo mu sie podczas rozruszania tych tulei ustawić zbieżność dlatego na wydruku brak stanu faktycznego przed ustawieniem. Elern-a pewnie nie maja bo które warsztaty by w to inwestowały. Poza aso.
Widocznie trafił się taki specjalista, na jakiego ja też trafiłem przypadkiem. Zamiast ustawiać geometrię, chciał odkręcać wahacz... eLearn nie jest do tego potrzebny.
A po wydruku widać, że tylna oś nie została ustawiona. To pewnie błąd pomiarowy.
Zajmij się najpierw naprawą zawieszenia, a potem znajdź dobrego fachowca od geometrii.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Robiles u tego z Poznania firma nazywa sie Mirmar, czy warto mu oddać skrzynię czy polecasz kogoś innego? I ile zaplaciles za remont, komplet lozysk z robocizna bez wyciągania skrzyni.
- - - Updated - - -
Ok poradźcie jeszcze jak mogę sprawdzić tylne zawieszenie przednie wymieniałem własnymi siłami (wolałem miec pewność ze nowe wahacze dokręcę w odpowiednim położeniu) wiec z rozebraniem tylnego tez nie będę miał problemu, tylko jak Tomek pisał ze może być problem z tulejami tylnej zwrotnicy, wahacze wykręcę ale jaki jest sposób na sprawdzenie tych tulei czy maja luzy czy nie?
Latający tył to na 99% tylna tuleja pływająca na wahaczu, alfy już tak mają w 166 jest to samo jak tuleja ma chociaż troszkę luzu to auto lata po całej drodze, jak mechanik nie zna Alfy to niby geometrię ustawi wyjedziesz z warsztatu i dalej to samo. Przerabiałem to... Podnieś tył na lewarku i spróbuj poruszyć kołem w pionie i w poziomie, najlepiej coś długiego wsadzić do felgi żeby mieć większą siłę, oczywiście tak żeby felgi nie uszkodzić.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Nie jestem pewien czy u mnie nie ma tego problemu, nie jestem pewien też czy nazwałbym to problemem. Zauważyłem, że jak jadę np i dociskam więcej gazu i trafię na jakąś nierówność to taj jakby auto bujnęło się na boki, ale tak minimalnie, nie powoduje to u mnie żadnego dyskomfortu. Myślicie że to te tuleje? Auto ma 5 lat i teoretycznie 83 tyś przebiegu, przy wymianie rozrządu którą robiłem 2 m-ce temu potwierdzono że oryginał siedział. Dostępna historia auta też wskazuje na oryginalny przebieg. Przy jakim przebiegu ta usterka daje o sobie znać?
Drogi po jakich jeździ auto i wiek też ma znaczenie.
Podejrzewam, że dobry diagnosta na szarpakach wyczuje w którym miejscu leży problem (jeśli dotyczy zawieszenia).
Co do bujania podczas przyspieszania to ktoś pisał kiedyś o wpływie zużytych przegubów wewnętrznych na to zjawisko.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10