Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Patricko Zobacz post
    Wstępnie się rozglądam, ale zanim dojdzie do zakupu to jeszcze trochę minie.
    Co sądzicie o tym egzemplarzu?
    https://www.willhaben.at/iad/gebrauc...0ps-154174536/

Bo napaliłem się na wersję Ti 2,4 JTD jak szczerbaty na suchary, pytanie tylko czy jest sens inwestować obecnie tyle pieniędzy w to auto?
    Jeśli tak to byłbym w stanie się wykosztować, bo wiem że komfort i dynamika jazdy zwróci mi to z nawiązką. Pytanie jak awaryjność wersji Ti, czy jednak nie odbiega zbytnio od reszty?
    Kup sobie lepiej tą: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...#ixzz43eZbxdWU
    Niecałe 30. Masz rozwiązany problem inwestycji, bo wyjdzie c.a. 13 tysięcy mniej, niż ta z niemcowni.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patricko
    Mieszka w
    Ślunsk
    Auto
    Brak

Domyślnie

Dziwnie to zabrzmi, ale z Austrii mam lepszy dostęp niż z Polski. Poza tym na razie się rozglądam, zanim będę mógł kupić to będzie dopiero okolica lipca/sierpnia, może nawet później.
    Wszystko zależy od funduszy oraz kiedy wrócę do domu, bo po prostu obecnie mnie tam nie ma, więc nie mam jak sprawdzić czegokolwiek w razie jakiejś okazji.
    Obserwuje po prostu rynek i staram się wyszukać perełek jakiś. Może do tego czasu pojawi się ta jedna jedyna.

Czyli 9,000€ za wersję Ti to przesada? Czy jak zwykle wszystko zależy od indywidualnego egzemplarza, jakości, przebiegu, itd. itp.?
    Bardziej mi też chodziło, czy w przypadku wersji Ti są jakieś "haczyki" na które trzeba szczególniej zwracać uwagę.

PS.
    Wiem, że na rynku wtórnym nie można zbytnio wybrzydzać, ale jednak wolę wersję sedan, jakoś bardziej mi się podoba, a kombi mi obecnie nie jest potrzebne.
    Auto będę użytkował praktycznie tylko ja i ewentualnie mój staruszek na chwilę obecną

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Teraz jest na allegro czarna sw w czerwonej skórze lekko uderzona w okolicach 14k z tego co pamiętam
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Patricko Zobacz post
    Czyli 9,000€ za wersję Ti to przesada
    Jeśli będziesz te 2.4 litra pojemności rejestrować w PL to dolicz 18,3% akcyzy.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar sailor
    Auto
    AR159 SW TBi Ti

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Jeśli będziesz te 2.4 litra pojemności rejestrować w PL to dolicz 18,3% akcyzy.
    Awaryjność jak w każdym innym. Ti to generalnie pakiet optyczny. Droższe, bo inne/większe niż w serii hamulce. Nie każde felgi podejdą - ograniczony wybór to ewentualny koszt. Nakładki na pedały za to zapłacisz jak wyślizgane do wymiany będą. Nie wiem jak z zawieszeniem, ale - 2 cm od serii w dół + listwy progowe więc na bank nie każdy krawężnik zaatakujesz bezkosztowo. Podsufitka raczej nie padnie to z plusów, kierownica też. Generalnie Ti wymiata :-) Pzdr.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Patricko
    Mieszka w
    Ślunsk
    Auto
    Brak

Domyślnie

Super, dlatego mam właśnie zamiar atakować Ti Miłość od pierwszego wejrzenia

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Między Brzeskiem a Nowym Sączem
    Auto
    159 SW TI 1,9 JTDM 16v @180 KM

Domyślnie

Witam po pierwsze !

Od dłuższego czasu po głowie chodzi mi 159 SW i dzisiaj znalazłem właśnie 159 SW JTDm za 22300zł w Rzeszowie - nie mogę dodać linku póki co więc może ktoś potrudzi się i znajdzie to ogłoszenie po jego numerze na stronie OLX = nr 195919675

czy ktoś może kojarzy ten samochód albo go oglądał może ?
    Będę wdzięczny za wszelką opinię

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 2,4 210

Domyślnie

Cytat Napisał sailor Zobacz post
    Awaryjność jak w każdym innym. Ti to generalnie pakiet optyczny. Droższe, bo inne/większe niż w serii hamulce. Nie każde felgi podejdą - ograniczony wybór to ewentualny koszt. Nakładki na pedały za to zapłacisz jak wyślizgane do wymiany będą. Nie wiem jak z zawieszeniem, ale - 2 cm od serii w dół + listwy progowe więc na bank nie każdy krawężnik zaatakujesz bezkosztowo. Podsufitka raczej nie padnie to z plusów, kierownica też. Generalnie Ti wymiata :-) Pzdr.

Duże brembo to nie tylko cecha TI. W tak zwanej 'serii' występowały. Np w 2,4 210 chyba zawsze jest brembo. Niezależnie czy mówimy o TI czy tylko o 'serii'.

Nakładki w detalu od ASO kosztują 300 zł. Myślę że to żaden koszt raz na 2 lata dla kogoś kto kupuje auto za 30k.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał sailor Zobacz post

Duże brembo to nie tylko cecha TI. W tak zwanej 'serii' występowały. Np w 2,4 210 chyba zawsze jest brembo. Niezależnie czy mówimy o TI czy tylko o 'serii'.

Nakładki w detalu od ASO kosztują 300 zł. Myślę że to żaden koszt raz na 2 lata dla kogoś kto kupuje auto za 30k.
    [MENTION=69234]Jafii[/MENTION], przebieg między bajki włóż i brak naklejek na tylnym zderzaku może sugerować że był wymieniany. Ponieważ przebieg jest zdjęty tak a nie inaczej, to wszystkie te elementy na które dostaniesz papiery o wymianach i tak trzeba będzie zrobić.

Użytkownik Świeżak Avatar sailor
    Auto
    AR159 SW TBi Ti

Domyślnie

Cytat Napisał hideto Zobacz post

- - - Updated - - -

[MENTION=69234]Jafii[/MENTION], przebieg między bajki włóż i brak naklejek na tylnym zderzaku może sugerować że był wymieniany. Ponieważ przebieg jest zdjęty tak a nie inaczej, to wszystkie te elementy na które dostaniesz papiery o wymianach i tak trzeba będzie zrobić.
    Wszystko święta racja, nakładki żaden koszt w skali, taki żarcik. W mocniejszych wersjach silnikowych większe / skuteczniejsze heble również w 3,2 V6 :-) Z tą "serią" rzeczywiście nieścisłości przepraszam.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Między Brzeskiem a Nowym Sączem
    Auto
    159 SW TI 1,9 JTDM 16v @180 KM

Domyślnie

[MENTION=61730]hideto[/MENTION] dzięki za zerknięcie na ogłoszenie i wskazówki ! Nie bardzo wiem tylko o jakich naklejkach na zderzaku mówisz ?
    Po rozmowie z gościem okazało się że auto kupił poprzez jeden z podkrakowskich komisów. Malowane miał 2 drzwi i z jednego nadkola lakier bezbarwny zaczął schodzić w jednym miejscu. Ja spasowałem z tym egzemplarzem.