Właśnie nie podłaczałem się Mes'em
Właśnie nie podłaczałem się Mes'em
Wiem coś na temat zapieczonych wtrysków. Moje wyszły dopiero po spotkaniu z młotkiem kinetycznymSkoro jest przedmuch, czyli część kompresji ucieka przez wtrysk a komp próbuje to nadlać paliwem to raczej korekta będzie minusowa. Plusowe są wtedy kiedy wtrysk jest zapieczony/zabrudzony.
Mi wyjęcie tego ostatniego wtrysku zajęło kilka godzin. Puścił dopiero jak go porządnie zalałem preparatem typu WD40 i pozniej milimetr po milimetrze wyszarpałem [emoji4]
Moyset - możesz mieć typowy dla tego silnika (1.9 jtd 8v) problem z niskimi dawkami startowymi w pewnym zakresie temperatur. Analizowałem to kiedyś. Chodzi o to, że w pewnym zakresie temperatur (ok 10 stopni) oraz przy zbyt niskich obrotach rozrusznika dawki są za niskie. Ten sam problem występuje w oplach CDTi z tym samym silnikiem. Jeśli akumulator jest bardzo mocny i sprawny rozrusznik to jest w stanie rozkręcić przy starcie motor powyżej pewnych obrotów, gdzie dawka się zwiększa i auto odpala bez problemu.
Sposoby na rozwiązanie tego problemu:
- zadbanie o mocny akumulator i sprawny rozrusznik (może pomóc choć nie zawsze)
- podniesienie u tunera dawki startowej (najlepiej skontaktować się z jakimś tunerem, na forum jest kilku: cinek, @sdero i dowiedzieć szczegółów)
Jeśli masz możliwość naładować akumulator na full albo na próbę podłączyć jakiś na 100% dobry i mocny i zobaczysz, czy problem ustał.
udało się znaleźć przyczynę cięzkiego palenia na zimnym mojej Francy - rozrusznik :/ oddany do regeneracji, mam nadzieje,że będzie już OK chociaż z tym...
ja natomiast jestem po operacji przeszczepu rozrusznika z 2.4, który był montowany w 1.9 na tzw. zimne rynki. Teraz pali "na dotyk" gładko prawie jak benzyna, dużo ciszej kręci i nie ma żadnych wibracji czy szarpnięcia. Warto rozważyć, koszt operacji ok. 100zł z montażem![]()
Duzo przy tym zabawy? Gdzie dorwales taki rozrusznik?
Kupowałem taki rozrusznik tu:
http://www.4start.eu/ Fachowa obsługa, szybka wysyłka. Sprzedają rozruszniki regenerowane. Ja ich nawet sprawdziłem, bo rozbierałem ten nowootrzymany rozrusznik i faktycznie - czysto i "nowo"
Samodzielna wymiana rozrusznika po raz pierwszy może przysporzyć kłopotów, ale jest jak najbardziej możliwa - nawet od góry.
Przy okazji regeneracji rozrusznika polecam przejrzeć i ew. wymienić kable masowe, oczyścić powierzchnie styku. Dorobienie nowych to koszt ok 30 zł, a to zawsze nowe i 100% sprawne![]()
Ostatnio edytowane przez magil ; 02-04-2016 o 18:57
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Moyset jedną z przyczyn ciężkiego palenia na ciepłym , może być rozszczelniona pompa wysokiego ciśnienia BOSCH CP1, ma 3 sekcje i czesto na jednej z sekcji zdarza się wyciek paliwa , pomaga wymiana uszczelek , najłatwiej sprawdzić to poprzez obwąchanie okolicy pompy , nie może być czuć paliwa , lub sprawdzenie palcami czy się nie poci na którejś sekcji .
this is my truth tell me yours
"Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard
Kali_33 czyli rozrusznik z 2.4 pasuje bez problemu?
Mocowania są takie same? Tylko kupuję i montuję?