Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Temat: Alarm sam się włącza FL

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pawlus873
    Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150km

Domyślnie

Acha no poszukam po świętach tej klapki, ale to sprawy nie załatwi bo alarm nie będzie działał poprawnie tylko można to uspić ja jakiś czas a i tak trzeba będzie to zrobic. Tak sprawdzałem wg instrukcji kontrolka zachowuje się poprawnie. Może skombinować na podmianę syrenę i zobaczyć co wyniknie, nie zaszkodzi więcej pomysłów nie mam, na pewno któryś sterownik jest uwalony, centralny działa poprawnie po odłączeniu syreny da się tak żyć ale to już będzie słaba ochrona samochodu.

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Ja mam tak samo. Wychodzę z auta zamykam drzwi i za chwilę alarm sie zazbroi. Jak otwieram to wyje. Normalne raczej.
    Jest Fiat Tipo SW Lounge 1.4 t-jet
    Była 166 FL 2.4 JTD R5 10v Black Metallescente
    Była 145 1.4 TS Edizione Sportiva

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Ta centralka co podałeś 60670412 to jest moduł centralnego zamka pod 3 światłem stopu. A alarmu z tego co kojarze nie da się podmienić, bo jest parowany z modułem centralnego zamka.
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto

Domyślnie

Mi chodzi o ten wyłącznik zapłonu alarmu o numerze 60670412, gdzie to jest? Hmm ciekawe czy to rzeczewiście jest parowane z centralnym? To co pozostaje examiner w serwisie? Kolego "gonzo" u mnie nie jest to normalne, bo po włączeniu i wyłączeniu zapłonu obojętnie czy pozostawię klucz w stacyjce czy nie wyjdę z auta gdy zamknę drzwi alarm się uzbroi, a gdy chce wejść zaczyna wyć, na pewno takiego czegoś wcześniej nie miałem, a to wkurza, bo nawet gdy podjadę gdzieś np do sklepu moja dziewczyna zostaje w aucie ja go nie zamykam a klucze zabieram ze sobą, po zamknięciu drzwi alarm się uzbraja, a gdy dziewczyna się ruszy alarm zaczyna wyć

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Pawlus ja mam identycznie. Podjeżdżam na stacje. Gaszę auto i nie zależnie czy wyjmę kluczyk czy zostawię w stacyjce, jak zamknę za sobą drzwi alarm sie uzbroi. Jak córka albo żona sie ruszą to wyje

Kiedys ktoś napisał że trzeba zamknąć drzwi, otworzyć i znowu zamknąć to się nie uzbroi. Kiedys próbowałem i chyba to działało. Muszę jutro sprawdzić, bo nie pamiętam dokładnie

Ja, jak zostaje ktoś w aucie, wychodząc zamykam i otwieram z kluczyka centralny i wtedy jest spokój z alarmem. Zawsze u mnie tak działał i przyjąłem to za normę.
    Ostatnio edytowane przez gonzo ; 26-03-2016 o 20:44

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

To teraz pytanie do obu Panów: Czy nie macie czasem autek z Belgi ?
    Jak tak to poniżej małe wyjaśnienie (English - bo nie chce mi się tłumaczyć )

Operation - auto-engagement of the alarm

(Belgian market only)
    Vehicles with alarms programmed for the Belgian market are equipped with an auto-engagement function.
    This function ensures that the alarm is automatically partly engaged (the doors are not locked): the alarm is engaged 28 seconds after the customer leaves the vehicle, in other words after the system has detected the following conditions, in the order given:

• ignition key turned from ON to OFF;
    • last open door opened and then closed.

The opening of any door, or the bonnet lid or the boot lid, before the delay period (28 seconds) has elapsed stops the automatic engagement. The closure restores the counting, starting, however, from zero.
    To regain possession of the vehicle after the auto-engagement, simply press the remote control button once.

Tu z instrukcji o wyłączeniu czujnika objętościowego:
    ZABEZPIECZENIE
    OBJĘTOśCIOWE

Aby zagwarantować prawidłowe działanie zaleca się zawsze całkowicie zamknąć szyby boczne i ewentualnie dach otwierany
    (gdzie przewidziano). Funkcję zabezpieczenia objętościowego można wyłączyć (np. gdy pozostawia się w samochodzie
    zwierzęta) wykonując szybko i w niżej podanej kolejności następujące operacje: wychodząc z położenia MAR kluczyka obrócić
    kluczyk w położenie STOP, następnie w położenie MAR i ponownie w STOP. W tym położeniu wyjąć kluczyk. Dioda w samochodzie zapali się na około 2 sekundy
    potwierdzając wyłączenie funkcji. Aby przywrócić zabezpieczenie objętościowe przytrzymać kluczyk w wyłączniku zapłonu w położeniu MAR przez ponad 30
    sekund. Jeżeli przy zabezpieczeniu objętościowym nieaktywnym, konieczne będzie obrócenie kluczyka w wyłączniku zapłonu w położenie MAR (np. aby zamknąć szyby podnośnikiem elektrycznym), należy obrócić kluczyk w MAR, uruchomić podnośnik szyby i następnie obrócić kluczyk w STOP w czasie maksymalnym 30 sekund. W tym przypadku zabezpieczenie objętościowe nie zostanie włączone.
    Ostatnio edytowane przez danus77 ; 26-03-2016 o 21:09
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Nie wiem czy moja jest z Belgii
    Jednak to co napisałeś by się zgadzało. No i tak jak mówiłem. Jeśli zamkniesz, otworzysz i znów zamkniesz drzwi przed upływem 28sekund alarm się nie uzbroi

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto

Domyślnie

A mi tam wychodzi, że się uzbroi, ale po kolejnych 28s, bo ta operacja zresetuje tylko licznik czasu. Ale może mój englisz jest słaby

Niestety zmiana sposobu działania tylko przez exzaminera, bo nie wiem czy AlfaOBD to ruszy. FES/MES chyba wogóle tego nie obsługuje jak pamiętam.

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Danus chyba masz racje. Mój jest słaby
    Tak czy siak jest to normalne zachowanie alarmu i nie ma sie co spinać

Mieszka w
    Okolice Zamościa
    Auto

Domyślnie

Witam wychodzi na to że chyba mamy te systemy alarmów, ale mój na pewno nie z Belgi, podejrzewam żeby do dezaktywować na dobre trzeba pojechać na egzaminer dp serwisu, bo gdy próbuje dezaktywować poprzez próbe przekręcenia kluczyka z MAR do Stop tak dwa razy to rzeczewiście zapali się kontrolka na schowku na ok 2 sekundy, i niby już jest to nieaktywne lecz problem powraca, jeszcze się pobawie z tym może da się jakoś to dezaktywować, kolega wspomianił coś z otieraniem i zamykaniem drzwi ale to chyba tylko uśpi zabezpiecznie objętościowe do ponownego zapłonu, mnie to wkurza a tak nie było i było dobrze dla mnie