Tak wyglądają wtryski w skrajnym przypadku puszczających uszczelnień jak w tym temacie http://www.conmir.pl/wymiana-uszczelnien-wtryskow/
W silniku V8 mierzenie kompresji przez świece jest dość uciążliwe (lokalizacja i kłopoty z wykręceniem).
Tak wyglądają wtryski w skrajnym przypadku puszczających uszczelnień jak w tym temacie http://www.conmir.pl/wymiana-uszczelnien-wtryskow/
W silniku V8 mierzenie kompresji przez świece jest dość uciążliwe (lokalizacja i kłopoty z wykręceniem).
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Witam koledzy mam pewien problem.
Kupiłem auto w listopadzie ubiegłego roku po wymianie filtrów oleju rozrządu usunięciu klap na egr założona podkładka z dziurami wszystko było raczej ok:
ODCZYT PARAMETRÓW: (na zimnym silniku odczyt ze stycznia)
Obroty silnika: 849 obr/min
Dawka ogólna paliwa: 11,103 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 1): 0,11 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): -0,74 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): 0,71 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): -0,09 mm³/w
Zmierzone ciśnienie doładowania: 994 mBar
Oczekiwane ciśnienie doładowania: 1004 mBar
Zamknięcie zaworu overboost: 74,96 %
Otwarcie zaworu EGR: 4,00 %
Sterowanie EGR: WYŁ.
Otwarcie zaworu gaszącego: 76,26 %
W międzyczasie wymieniłem termostat bo nie trzymał i od tego weekendu zaczęły się dziać nagle dziwne rzeczy. Auto postało na słońcu przy ciężkiej próbie odpalenia zgasł po kolejnej próbie zapalił zatrzepało silnikiem i się ustabilizowało . Pojechałem go spokojnie rozgrzać po w międzyczasie po wyrzuceniu na luz obroty spadły i zgasł jeszcze 2 razy (odpalał od strzała). Gdy podłączyłem szok:
ODCZYT PARAMETRÓW: (rozgrzany silnik bieg jałowy)
Korekta paliwa (cylinder 1): -5,16 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): -4,94 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): 4,96 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): 5,14 mm³/w
Zmierzone ciśnienie paliwa: 307,60 bar
Oczekiwane ciśnienie paliwa: 301,80 bar
Wczoraj wyczyściłem regulator ciśnienia paliwa ten na pompie wtryskowej (nic specjalnego wydmuchałem i wypłukałem czystym ON) i wyczyściłem EGR ponieważ nie czyściłem go przy czyszczeniu kolektora i przepustnicy kiedy wywalałem klapy nie był specjalnie zasyfiony. Auto przestało gasnąć podczas puszczania gazu przynajmniej do tej pory się nie zdarzyło lecz wydaje mi się że gdy spada wskazówka na niskie obroty zarusza silnikiem. Obecnie parametry wyglądają następująco:
ODCZYT PARAMETRÓW: (bieg jałowy około 75-80 °C )
Obroty silnika: 819 obr/min
Dawka ogólna paliwa: 12,873 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 1): -0,80 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 2): -1,60 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 3): -0,69 mm³/w
Korekta paliwa (cylinder 4): 3,07 mm³/w
Zmierzona masa powietrza: 471,5 mg/w
Oczekiwana masa powietrza: 482,0 mg/w
Zmierzone ciśnienie doładowania: 998 mBar
Oczekiwane ciśnienie doładowania: 1014 mBar
Zamknięcie zaworu overboost: 74,96 %
Otwarcie zaworu EGR: 4,00 %
Otwarcie elektrozaworu przepustnicy: 5,00 %
Otwarcie zaworu gaszącego: 71,00 %
Zmierzone ciśnienie paliwa: 296,60 bar
Oczekiwane ciśnienie paliwa: 291,90 bar
W kompie zero błędów przyspieszanie ok spalanie między 7-8. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
W pierwszej kolejności zaślep EGR całkiem na próbę i sprawdź szczelność kolektora.
Ktoś popatrzy na moje korekty? "Korekty 1" są zaraz po uruchomieniu, kiedy słychać głośniejszą pracę wtryskiwaczy (klekot).
A korekty po rozgrzaniu silnika?
Zamieniałeś wtryskiwacze miejscami?
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Korekty po rozgrzaniu są na drugim screenie. Ciekawe jest to, że jak go odpalam od zimnego (jak postoi z dzień) to korekta po rozgrzaniu na czwartym cylindrze jest ok + 1.4 . Kupiłem używany wtryskiwacz i dałem go zamiast 4. Efekt bez zmian, bądź delikatna zmiana na gorsze. Masakra ...
Ciekawe czy ten używany wtryskiwacz jest dobry... Zamień miejscami 3. i 4.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10